Най-ефективните етерични масла при гъбички по ноктите

Най-ефективните етерични масла при гъбички по ноктите
от юни 05, 2022 0 Коментар

Най-ефективните етерични масла при гъбички по ноктите

В сезона на сандалите надали има по – неприятно усещане да погледнете надолу и да видите…гъбички на краката и ноктите. Няма възраст или пол, който да е защитен от този проблем, но за щастие с упоритост и постоянство, може да бъде решен.

Гъбичките на ноктите на краката и по пръстите засягат огромен брой хора, а някои дори не подозират, че имат. Причината е, че гъбичките обичат тъмните и влажни места, така че краката ви са особено уязвими към подобна инфекция. Както гъбичките по ноктите на краката, така и гъбичките по краката са много чести и двете могат да бъдат причинени от един и същ организъм. Те обаче не са едно и също състояние и може да се наложи да третират по различен начин.

Гъбички по ноктите на краката: причини и рискови фактори

Гъбичките по ноктите на краката, наричани още онихомикоза, са инфекция, която се случва, когато гъбички - от плесени до дрожди и други видове гъбички - попаднат в нокътното легло от порязване или счупване на нокътя, или повтаряща се травма на нокътя, и проникнат в самия нокът. След това нокътят продължава да расте заедно с гъбичките. След като нокътната плочка е заразена с гъбички, трябва да изчакате, за да видите как ще израсне и дали новият нокът, растящ зад нея, е здрав. За съжаление това се случва рядко и се налага лечение.

Носенето на твърде тесни обувки може допълнително да увреди нокътя и да го направи по-уязвим. Наред с това може да имате гъбична инфекция на кожата на стъпалото (известна като гъбички на краката или стъпало на атлет ), която да се пренесе и на нокътя. И не на последно място - може да сте изложени на по-голям риск от гъбички по ноктите на краката, ако имате диабет или по-слаба имунна система.

 

Признаци и симптоми на гъбички по ноктите на краката

Когато имате гъбички по ноктите на краката, нокътят става удебелен, обезцветен - жълт, кафяв или тъмно бял - и ронлив (малко е по-крехък и се чупи лесно). Това не винаги е болезнено, но може да стане с времето, тъй като нокътят става дебел и се врязва надолу в кожата.

Лечение на гъбички по ноктите на краката

Ако смятате, че може да имате гъбички по ноктите на краката, е добре да посетите дерматолог, който ще направи изследвания, за да установи вида на бактерията. Различните видове гъбички се третират по различен начин, така че е важно да знаете кой тип имате.

Също така, понякога коренът на проблема изобщо не е гъбичка, а по-скоро друго състояние или някаква травма на нокътното легло. При това положение, може да се наложи отстраняване на нокътя, ако травмата е съпроводена и с болка.

За лечение на гъбичките по ноктите, обикновено лекарите предписват перорални противогъбични средства. Те често са ефективни, но могат да причинят сериозни странични ефекти, вариращи от стомашно разстройство и замаяност, до тежки кожни проблеми. Това може би е причината много хора да опитват вместо това домашни средства, които са не по – малко ефективни.

1. Ваничка с морска сола, лавандула и чаено дърво

Вечер, след като събуете обувките, накиснете краката за 10-15 мин. в леген с хладка вода, в която сложете 1 л. морска сол, 3 к. етерично масло от лавандула и 3 к. етерично масло от чаено дърво. Извадете краката и ги сложете на чиста кърпа, БЕЗ да забърсвате, оставете да изсъхнат естествено. Това е изпитано средство, което помага и при миризма.

2. Крем с камфор и евкалипт

Етеричните масла от камфор и евкалипт могат да помогнат за лечение на гъбички по ноктите на краката. Смесете по 2-3 к. от двете масла с малко крем от лавандула или с леко омекнало кокосово масло и нанасяйте върху засегнатата област поне веднъж на ден.

3. Етерично масло от чаено дърво

Етерично масло от чаено дърво има силно изразени противогъбични и антисептични свойства. Различни проучвания показват, че маслото от чаено дърво може да бъде ефективно срещу гъбички по ноктите на краката.

Нанасяйте етерично масло от чаено дърво директно върху засегнатия нокът два пъти дневно с памучен тампон.

4. Етерично масло от риган

Етеричното масло от риган съдържа тимол, който е доказано, че има противогъбични и антибактериални свойства.

За лечение на гъбички по ноктите на краката нанасяйте масло от риган върху засегнатия нокът два пъти дневно с памучен тампон. Може да използвате масло от риган и масло от чаено дърво заедно.

!!! Не забравяйте, че и двата продукта са мощни и могат да причинят дразнене или алергична реакция, затова винаги разреждайте с базово масло.

Други етерични масла, които могат да помогнат за премахване на гъбичките по ноктите на краката и да предотвратят връщането им, са:

етерично масло от канела
етерично масло от лимон
етерично масло от лимонова трева
етерично масло от мента
етерично масло от мащерка

5. Променете диетата си

Връзката между диетата и здравето е ясна: колкото по-здравословни са храните, които ядете, толкова по-голям е шансът на тялото ви да се пребори със заболявания като гъбички по ноктите на краката.

Осигурете на тялото си хранителните вещества, от които се нуждае, като ядете:

  • богато на пробиотици кисело мляко
  • достатъчно протеин за поддържане на растежа на ноктите
  • достатъчно желязо , за да предотврати чупливи нокти
  • диета, богата на есенциални мастни киселини
  • храни, богати на калций и витамин D , като нискомаслени млечни продукти

Кога да посетите лекар

В повечето случаи гъбичките по ноктите на краката се считат за козметичен проблем. Все пак това може да причини сериозни усложнения за някои хора.

Ако имате диабет, гъбичките по ноктите на краката могат да доведат до язви на краката или други проблеми с краката. Затова, ако след известно лечение гъбичките не се повлияват, се обърнете към специалист.

Как да избегнете повторна инфекция?

По време на лечението и след възстановяване, следвайте няколко съвета:

Мийте редовно краката си.

Подсушавайте добре краката си след измиване.

Овлажнявайте ноктите си след измиване и сушене.

Подрежете ноктите право напречно. Изпилете всички области, които са удебелени.

Дезинфекцирайте ножиците за нокти след всяка употреба.

Не използвайте лак за нокти.

Изберете обувки от дишащи материи.

Третирайте старите обувки с противогъбичен прах или спрейове.

Носете джапанки или пързалки в съблекалните и басейните.

Носете абсорбиращи потта чорапи от естествени влакна.

Сменяйте чорапите всеки ден.

Оставете коментар