Масло от авокадо – бутилка чудо за красотата

Масло от авокадо – бутилка чудо за красотата
от септември 09, 2022 0 Коментар

Масло от авокадо – бутилка чудо за красотата

Готови сме да се обзаложим, че авокадото вече играе важна роля в ежедневието ви. Независимо дали го харесвате кремообразно върху препечен хляб, като гуакамоле или под формата на сладолед с банани, употребата му не е ограничена. Но наред с плода, маслото от авокадо има също толкова впечатляващи ползи, когато се прилага локално. И ако все още не сте били достатъчно обсебени от авокадото, сега ще ви дадем няколко причина да вярвате, че то наистина е първокласна съставка за цялостното здраве и кожата.

Ето няколко факти за него, споделени от опитни дерматолози.

Масло от авокадо е антиоксидант, омекотител и има противовъзпалително действие.

То помага на кожата да поддържа хидратация и минимизира щетите от свободните радикали.  Поради противовъзпалителните си свойства масло от авокадо се препоръчва за хора с екзема, акне, себореен дерматит или псориазис. Маслото от авокадо е безопасно за ежедневна употреба в разредена форма. Ако е включено във формулата на продукта, следвайте инструкциите на производителя.

Маслото от авокадо се извлича от - познахте - авокадо. Така че нека поговорим за неговите жизненоважни хранителни вещества. Авокадото има много, много високо съдържание на фибри, ниско съдържание на захар и всички мултивитамини, от които се нуждаем (калий, натрий, магнезий, витамини А, С и К, фолиева киселина, витамин В6 и ниацин). Освен това e с много силна антиоксидантна активност и висока концентрация на мононенаситени мазнини.

Както дава храна на тялото, така маслото от авокадо помага на кожата по много начини и поради тази причина ще го намерите в различни маски, кремове и овлажнители.

Когато купуват масло от авокадо, е важно да изберете продукт, който е органичен, нерафиниран и студено пресован. Това гарантира на потребителя, че купуват масло от авокадо в най-чистата му форма, което ще му осигури максимални ползи.

Ползи от маслото от авокадо за кожата

Когато се прилага локално, маслото от авокадо има много козметични ползи, като например:

Овлажнява и подхранва

В допълнение към витамин Е, маслото от авокадо съдържа калий, лецитин и много други хранителни вещества, които подхранват и овлажняват кожата. Най-външният слой на кожата, епидермисът, лесно абсорбира тези хранителни вещества, които също помагат за образуването на нова кожа.

Ускорява заздравяването на рани

Маслото от авокадо може да помогне на раните да зараснат по-бързо. Есенциалните мастни киселини и олеиновата киселина в маслото от авокадо могат да насърчат синтеза на колаген, което е процесът на създаване на нова съединителна тъкан. Установено е също, че есенциалните мастни киселини в маслото от авокадо помагат за намаляване на възпалението по време на лечебния процес.

Третира изгорена от слънцето кожа

Антиоксидантите в маслото от авокадо могат да помогнат за облекчаване на симптомите на слънчево изгаряне. Наличието на витамин Е, бета каротин, витамин D, протеин, лецитин и есенциални мастни киселини в маслото могат да подпомогнат заздравяването и успокояват кожата.

Намалява признаците на стареене

Първите признаци на стареене обикновено се появяват върху кожата. Някои проучвания показват, че консумацията на здравословни мазнини, като тези в авокадото, може да помогне на кожата да запази еластичността си.

Подобрява здравето на ноктите

Докато някои хора използват масло от авокадо за лечение на сухи, чупливи нокти, но въпреки, че няма научни доказателства за това, наличието на полезни мазнини, аминокиселини и витамини е доказателство, че маслото помага за поддържане на ноктите здрави.

Намалява до минимум щетите от околната среда

И авокадото, и маслото от авокадо са отлични източници на антиоксиданти, като витамин Е, които помагат за абсорбирането на свободните радикали, така че да можем да се предпазим от щетите на околната среда.

Намалява възпалението

Заради високото съдържание  на мазнини, може би си мислите, че не трябва да слагате масло върху предразположена към акне кожа, но истината е, че е полезно както за хора, страдащи от екзема и псориазис, себореен дерматит или акне, поради неговите противовъзпалителни свойства. Маслото няма да запуши жлезите на кожата и да причини повече акне, защото в действителност акнето е по-скоро възпалителен процес.


Третира сухотата и лющенето на скалпа

Доказано е, че маслото от авокадо подобрява сухия и лющещ се скалп. То има фунгицидни и антибактериални действия, което е полезно за хора със себореен дерматит, при който има дисбаланс на микробиома на повърхността на кожата (ако регулирате микробиома на повърхността на кожата, намалявате възпалението). Все пак имайте предвид, че маслото от авокадо не е заместител на лекарства, които се отнасят до състояния като псориазис или себорея. Като се има предвид това, комбинацията от лекарства, както и овлажняващите ползи от маслото от авокадо, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тези състояния.

Странични ефекти на маслото от авокадо

Почти е изключена опасността от алергична реакция при употреба на масло от авокадо, обикновено се понася добре, дори и за тези с кожни проблеми. А и предвид факта, че е препоръчително за хора с много суха, чувствителна или проблемна кожа, има минимална опасност да окаже негативен ефект. Разбира се, това важи в случаите, че го купувате от доказан о сертифициран производител.

Как се използва

Маслото от авокадо може да се използва в чиста форма и също така се включва във формулата на продукти за грижа за кожата. Често ще намерите масло от авокадо в маски „направи си сам“,  но може да направите своя собствена хидратираща и подхранваща маска с месестата част на авокадото или с масло, смесени с чист мед.

За грижа за скалпа

Човек със сух скалп може да се възползва от предимствата на маслото от авокадо при лечение с горещо масло. За да загреете маслото, изсипете 3-5 супени лъжици в малък стъклен буркан и го поставете в тенджера с гореща преварена вода. Когато достигне поносима за вас температура, нежно масажирайте в скалпа. Може да го оставите за една нощ и на сутринта да измиете с шампоан. Това може да помогне за намаляване на пърхота и сухата, лющеща се кожа на скалпа.

Третиране на суха, възпалена кожа

За да заздравите и омекотите грубата, суха кожа, смесете равни количества масло от авокадо и зехтин и нанесете сместа върху кожата веднъж или два пъти на ден. За да придадете на сместа аромат, опитайте една или две капки етерично масло, като лавандулово.

 

Оставете коментар