Това са 7-те съставки, които трябва да имат вашите мултивитамини

Това са 7-те съставки, които трябва да имат вашите мултивитамини
от юли 04, 2021 0 Коментар

Това са 7-те съставки, които трябва да имат вашите мултивитамини

Всеки човек знае, че трябва да получава всички необходими за здравето му хранителни вещества от кухнята вместо от аптечката. Реалността обаче показва, че това е почти невъзможно. Освен това редица жизнени фактори като бременност, менопауза или хронични състояния, налагат взимането на добавки.

Редица проучвания показват, че недостигът на витамини често е свързан с хронични заболявания и добавките могат да помогнат. Истината е, че дори пълноценната диета може да не дава нужните хранителни вещества, от които човек се нуждае. Ето защо на помощ тук идват мултивитамините.

Те са не само добра основа за здравaта имунна система, но също така могат да помогнат при стрес, лош сън, умора, при тренировки…

Но с толкова много комбинации от витамини и минерали, как да изберем най-добрите? За щастие не е необходимо да имате докторска степен по диетика или да сте нутриционист, за да знаете какво да гледате в състава на мултивитамините, които взимате. 

Ето кои седем съставки трябва да имат качествените мултивитамини, за да задоволят всички потребности. 

1. Витамин D
Витамин D помага на тялото да усвоява калция, който е важен за здравето на костите. Симптомите на дефицит на витамина са по-слаба имунна система, болки в костите и гърба, чупливи коса и нокти. 

Реално, за да получавате дневната доза витамин D, трябва да бъдете на слънчева светлина дори 15 минути. Но много хора всъщност не успяват да си го набавят. Животът на място с малко слънчева светлина, работа в офис от 9 до 6 живот и постоянното нанасяне на слънцезащитни продукти (които блокират синтеза на витамин D) затрудняват усвояването му. Още повече, че този витамин е трудно да се набави чрез храната.

Препоръчителната дневна доза за витамин D е средно 600 микрограма и 400 микрограма за много малки деца.
2. Магнезий
Магнезият е основно хранително вещество, важен за здравето на костите и производството на енергия. Но магнезият има и много повече предимства. Минералът помага за успокояване на  нервната система, намалява стреса, помага при проблеми със съня, регулират мускулната и нервната функция, балансират нивата на кръвната захар. 

Много хора имат дефицит на магнезий, защото не ядат правилните храни , а не защото се нуждаят от добавки. Затова се опитайте да хапвате повече тиква, спанак, артишок, соя, боб, тофу, кафяв ориз или ядки (особено бразилски орех). 

Препоръчителните дневни дози при деца от 4 до 8 г – 110 мг дневно; деца от 9 до 18 г – 350 мг дневно, а при възрастни - 350 мг дневно.

3. Калций
Много хора не успяват да си набавят достатъчно калций от диетата. Минералът е важен за здравите кости и зъби. Особено жените започват да губят костна плътност по-рано и осигуряването на достатъчно калций е най-добрата защита срещу тази загуба. Осигуряването на количеството калций е само половината от задачата. За да се усвои обаче са необходими витамин D и слънчева светлина, която засилва синтеза на този витамин. 

Ако вашата диета е богата на храни като семена, сирене, бадеми, кисело мляко, сардини, сьомга, бобови, вероятно получавате достатъчно калций. Ако не консумирате обаче редовно такива, потърсете мултивитамини, в които има калций. 

Препоръчително количество калций на ден е 1000 мг за повечето възрастни. 

4. Цинк
Цинкът обикновено е в ниски нива при възрастни хора и хора, подложени на силен стрес. Той поддържа имунната система и помага на тялото да използва въглехидрати, протеини и мазнини за енергия. Освен това помага и за зарастване на рани.

Цинкът се намира в месо, бобови, семена, ядки и млечни, но не винаги може да осигурим необходимата доза. 

Препоръчва се мъжете да приемат 11 мг цинк на ден, а жените - 8 мг. Смята се също така, че бременните трябва да приемат 11 мг дневно, а кърмещите - 12 мг.



5. Желязо
Желязото задължително трябва да бъде във вашите мултивитамини, но количеството, необходимо за всеки човек е различно. Желязото помага при липса на енергия, за по-добра мозъчна функция и за образуване на здрави червени кръвни телца. 

Тези, които ядат червено месо, обикновено успяват да си набавят достатъчно желязо, но обстоятелства като менструалния цикъл, преминаването през пубертета и бременността са предпоставка за по-голямо количеството желязо, от което човек се нуждае. Това е така, защото желязото е от съществено значение по време на бърз растеж и развитие. Вегетарианците и веганите трябва да се уверят, че техните мултивитамини съдържат желязо, особено ако не заместват месото с други храни, богати на желязо .

Средно необходимото количество желязо на ден е приблизително 18 милиграма.

6. Фолат
Фолатът (или фолиевата киселина) е най-известен с това, че помага за развитието на плода и предотвратява вродени дефекти. Но тази съставка е не само за бременните жени. Фолатът е ключов нутриент за синтезиране на ДНК и за клетъчно делене, за имунната функция, растежа на коса, кожа и нокти. 

Естествени източници на фолат са зеленолистни, магданоз, аспержи, ряпа, броколи, карфиол, цвекло, зелен фасул и леща. 
Необходимото количество се увеличава с възрастта, като жените в детеродна възраст имат най-голяма необходимост. 

Добре е да се приемат по 400 mcg фолиева киселина или 600 mcg при бременност. Когато избирате мултивитамини, търсете метилов фолат на етикета, по-активна форма, която обикновено показва по-пълноценен продукт . 
7. Витамин B-12
Комплексът B-витамин е като фабрика от работници, които се обединяват, за да създадат и поддържат енергийните запаси на нашето тяло, като разграждат микроелементите, които консумираме (мазнини, протеини, въглехидрати).
Но всеки също има специализирана роля. Специално B12 допринася за запазването на нормалните неврологични и психологични функции, влияе на производството на червени кръвни телца, на енергийния метаболизъм и имунната система. 

Препоръчително количество B-12 е по-малко от 3 mcg, затова търсете витамин с 1 до 2 mcg на порция. 

Днес на пазара има изключително разнообразие на качествени мултивитамини от а до я, а изборът е труден. Но когато заложите на доказани марки и производители, знаете, че правите най-доброто за здравето – както на вас, така и на вашето семейство. 

Оставете коментар