5 неща, които трябва да знаете за хранителните добавки

5 неща, които трябва да знаете за хранителните добавки
от ноември 16, 2022 0 Коментар

5 неща, които трябва да знаете за хранителните добавки

 

Бъдете честни – кога за последен път сте яли препоръчителните пет до девет порции плодове и зеленчуци на ден? Въпреки всичките усилия да се храним балансирано, често не успяваме да достигнем до това дневно количество хранителни вещества.

Ето защо все повече хора се обръщат към хранителните добавки, за да си набавят част от тези липсващи хранителни вещества. Хранителните добавки обаче не са само за това. Те са изключително полезни за определени групи хора (бременни жени, жени в менопауза, вегани, вегетарианци и хора с хранителни алергии), които може да се нуждаят от по-високи нива на определени хранителни вещества или чийто диета може да е ограничителен.

Днес в една аптека може да намерим цели щандове, пълни с какви ли не добавки, обещаващи чудеса – че ще се чувствате ободрени, ще засилят имунната система, ще помогнат да сте по – концентрирани, ще подобрят спортните ви постижения.

Но дали е така?

Замислете се, как може повишаването на имунитета, например, да бъде толкова просто, колкото купуването и приемането на някоя добавка? Истината е, че те са индустрия за милиарди долари и когато се сблъскате с редица продукти, е лесно да се уплашите от толкова много възможности за избор и да вземете всеки продукт, който изглежда най-добър.

Затова, преди да посегнете към поредната чудотворна добавка, ето за какво да помислите и за какво да следите.

Как да изберете хранителна добавка?

1. Важен е крайният  резултат

Първата стъпка е да разберете какво представляват витамините и другите добавки и какво има в тях. В допълнение към витамините, добавките могат да съдържат минерали, билки или други растения, аминокиселини, ензими и много други съставки.

Хранителните добавки се предлагат в различни форми -  таблетки, капсули, в течна форма, на прах. Всяка една обаче трябва да има причина да бъде точно с тази форма.

За да бъде една добавка ефективна, т.е да доведе до търсените резултати, тя трябва да има високо ниво на БИОНАЛИЧНОСТ.

Какво означава това?  Това означава да имат точното количество и концентрация на активните съставки, както и да бъдат в най-лесно усвоима форма. Бионаличността е мярка за скоростта и степента, до която дадена добавка се абсорбира и в крайна сметка достига съответното си място на действие. Например течните хранителни добавки са с най-висока бионаличност, докато твърдите са с по – ниска, но все пак зависи и от формата, под която се предлагат – капсули, микрокапсули, таблетки.

За съжаление няма точна формула, която може да покаже каква е бионаличността в дадена хранителна добавка. Факт е, че не всичко, което приемаме, се усвоява и използва от тялото ни. Напротив, повечето хранителни вещества и активни съставки се елиминират. Да вземем за пример витамин К 2. Само по себе си той няма да е достатъчно ефективен, ако не действа заедно с друг важен витамин – D. Смята се, че калцият, витамин D и витамин К2 действат синергично за здравето на костите. Витамин D подобрява способността на тялото ни да го абсорбира по-ефективно от храната. Освен това той сигнализира на тялото ни да не изхвърля калция от костите, когато си го набавяме от храна или добавки.

Защо да използваме хранителна добавка, когато можем просто да приемаме храната, в която се съдържа активната съставка? Защото, дори да спазваме разнообразна и балансирана диета, тялото ни може да изпитва недостиг на хранителни вещества. В този случай една качествена добавка може да бъде ефективно допълнение,  защото ще предложи точно количество активни и концентрирани компоненти, два елемента, които една единствена храна не може да достави.

2. Четете етикета

Когато търсите хранителни добавки, четете внимателно какво съдържат и не се заблуждавайте за прекомерни твърдения и безсмислени фрази. Някои добавки обещават да помогнат да станете по-слаби, по-умни, по-силни или по-бързи. Целта на добавките е да допълват диетата, а не да заместват здравословната диета и начин на живот. Точно както при други продукти, ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така.

3. Уверете се, че добавката е подходяща за вас

Някои добавки са формулирани специално за определени възрастови групи или медицински състояния и могат да бъдат неефективни в най-добрия случай или вредни в най-лошия, ако не сте в тази група. Ако имате някакво заболяване, се консултирайте с лекар или специалист, за да избегнете някакви усложнения.

 

4. Приемайте препоръчителната доза

Когато става въпрос за определено количество от дадена добавка, повече не е по-добро и почти сигурно няма да доведе до по – бързи резултати. Затова е добре да се консултирате с експерт или с лекар и да следвате препоръчителните на етикета дози.

5. Изберете само сертифицирани добавки

Пазете се от добавки, които нямат независим сертификат. Сертифицирането от акредитирани организации на трети страни, е най-лесният и най-добрият начин да разберете, че това, което е на етикета, е това, което е в бутилката, и да се предпазите от приема на добавки с потенциално вредни или недекларирани съставки. За да може фармацевтичната и хранително – вкусовата индустрия да контролира качеството и ефективността, създаде стандарт – GMP. Именно този стандарт гарантира навсякъде по света, че купувайки от дадена стока, вие давате парите си за качествен и надежден продукт. Повече за GMP сертификата може да прочетете тук.

 

Добавките на Vivasan преминават през строг контрол, а процесът на производство се проследява от семенцето до излизането на крайния продукт от завода. Така крайният клиент знае, че получава качествен и изцяло натурален продукт, без токсини, примеси или тежки метали.

Струва ли си да приемате добавки?

В допълнение към здравословната диета, е доказано, че качествените хранителни добавки могат да помогнат за цялостното благосъстояние с малък или никакъв риск. Например Витамин B12 е полезен за нервите и кръвните клетки; витамин D може да укрепи костите; калцият може да подпомогне здравето на костите, а витамини С и Е могат да предотвратят увреждането на клетките, Омега 3 поддържа здравето на сърцето, витамин А, който може да забави загубата на зрение от свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Добавките са допълващи диетата и  не трябва да заместват истинската храна, те просто осигуряват подкрепата, от която тялото ви се нуждае, за да бъде здраво, защото дефицитът на хранителни вещества може да има сериозни последици за здравето, засягайки ежедневния живот и цялостното благосъстояние.

А това означава само едно – качествените добавки са идеалната превенция, за да бъдете здрави!

Оставете коментар