Изтръпване в ръцете и краката – трябва ли да се безпокоим?

Изтръпване в ръцете и краката – трябва ли да се безпокоим?
от декември 24, 2022 1 Коментар

Изтръпване в ръцете и краката – трябва ли да се безпокоим?

Нервите са изключително деликатна част от организма и могат да бъдат като предупредителни знаци за процесите, които се случват в тялото ни. Нашата нервна система е като огромна мрежа от „окабеляване“, която комуникира с мозъка. Затова, когато усетим симптоми на изтръпване, боцкане или гъделичкане в крайниците, не трябва да го пренебрегваме.

Но как да разберем кога трябва да приемем изтръпването като нещо сериозно и кога е просто леко напрежение?

Временно или спонтанно изтръпване обикновено може да има когато прекарате дълго време в една поза - като седене с кръстосани крака или дълго седене на крака. Това не е повод за притеснение, а е просто начинът на тялото реагира. Когато има обаче често или по-дълготрайно изтръпване, това може да е признак на неврологично заболяване или да е признак на увредени нерви.

Подобно увреждане на нервите е известно като периферна невропатия, защото засяга нерви, отдалечени от мозъка и гръбначния мозък, често в ръцете и краката. Има повече от 100 вида периферна невропатия. С течение на времето състоянието може да се влоши и да доведе до затруднено придвижване. Ако усещате, че изтръпването на ръцете става все по-често, е важно да потърсите медицинска помощ. Колкото по-рано причината за вашето изтръпване бъде открита и овладяна, толкова по-малка е вероятността да предотвратите по-сериозни последствия.

Причини за изтръпване на ръцете и краката

Има множество причини за изтръпването на крайниците, но тук ще обърнем внимание на най-често срещаните и вероятни.

Диабет

Това е една от най-честите причини за периферна невропатия. В този случай изтръпването и други симптоми често започва първо в двата крака и се качват по краката нагоре, последвано от изтръпване и други симптоми, които засягат двете ръце и се качват нагоре по ръцете.

Синдроми на нервно прихващане

Те включват синдром на карпалния тунел, парализа на улнарния нерв, парализа на перонеалния нерв и парализа на радиалния нерв.

Системни заболявания

Те включват бъбречни нарушения, чернодробни заболявания, съдови увреждания и заболявания на кръвта , амилоидоза, нарушения на съединителната тъкан и хронични възпаления, хормонален дисбаланс (включително хипотиреоидизъм ), доброкачествени тумори, които засягат нервите.

Дефицитът на витамини

Дефицитът на витамини E, B-1, B-6, B-12 или ниацин може да причини изтръпване на ръцете или краката. Тези витамини са жизненоважни за нервната функция. Дефицитът на витамин B-12 може да доведе до периферна невропатия. Сред симптомите на дефицита са още световъртеж, задух, умора, главоболие, храносмилателни проблеми, болка в гърдите, гадене.

В този случай е добре да включите в ежедневието си качествени витамини и минерали, които да ви осигуряват дневната доза от тези така необходими вещества.

Токсини

Поглъщането на нещо токсично или абсорбирането на токсин през кожата може да бъде причина за изтръпване на краката. Тук не говорим само тежки метали като олово, арсен, живак и талий, както и някои индустриални и екологични химикали. Те също така включват определени лекарства - особено лекарства за химиотерапия, някои антивирусни и антибиотични лекарства. Прекомерният прием на алкохол е установено, че също може да бъде причина за чести изтръпвания на крайниците.

В този случай е добре да се направи детокс на тялото и да се приемат хранителни добавки, които ще помогнат за изчистване на организма. Vivasan има няколко продукта, които могат да бъдат в помощ.

Приемът на Бял Трън Силимарин - ЛЕБЕРШУЦ Ултра подпомага изчистването на организма от токсини и отрови и е много ефективен при хронични интоксикации.

Холин, Артишок и Бял трън е хранителна добавка, която стимулира черния дроб и жлъчния мехур; защитава от хепатотоксичност, засилва производството на жлъчка. Тя има мощен детокс ефект, помага да се изхвърлят токсини, тежки метали, подпомага регенерирането на чернодробните клетки.

Една изключителна натурална хранителна добавка в течна форма, въздействаща благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система е АРТИШОК ЦИНАРИН. Приемът й допринася за нормалната функция на черния дроб, жлъчката и храносмилателната система.

Прищипан нерв

Човек може да изпита изтръпване на краката или ръцете си поради прищипан нерв на гърба. Това може да се е случило в резултат на нараняване или възпаление.

Ако установите, че изпитвате болка и обхватът на движение е ограничен, включете масажи с етерични масла като розмарин, хвойна и/или карамфил. Вземете 10 мл. масло от жожоба или авокадо сложете по 2 капки от всяко масло и с нежни движения разтрийте болезненото място.

Друго решение е да вземете композиция Blue Relief. Просто нанесете директно върху засегнатата област и оставете да попие. Нанасяйте няколко пъти дневно.

Множествена склероза

Хората, страдащи от множествена склероза (МС) изпитват увреждане на сетивните нерви, което може да причини изтръпване в малка част от тялото им или цели крайници. Въпреки че изтръпването, свързано с МС, често продължава само за кратък период от време, то може да продължи достатъчно дълго, за да стане инвалидизиращо.

Инсулт

Инсулти или мини-инсулти могат да причинят увреждане на мозъка, което да повлияе на начина, по който умът интерпретира и обработва нервните сигнали. Инсултът понякога може да причини временно или дълготрайно изтръпване на части от тялото.

Някои лекарства

Доказано е, че приемът на някои лекарства като антидепресанти, кортикостероиди, медикаментите, които блокират или променят нервната сигнализация, могат да причинят изтръпване на краката и ръцете.

Как да си помогнем

Изтръпването може да бъде знак за нещо сериозно, което се случва в организма, затова трябва да внимавате, ако се повтаря често или е хронично. Има обаче и някои домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на неприятното изтръпване на краката и ходилата. ,

Почивка - много от състоянията, които причиняват изтръпване на краката и стъпалата, като натиск на нервите, се подобряват с почивка.

Лед - може да помогне за намаляване на подуването, което оказва натиск върху нервите. Нанесете студени компреси или увити ледени пакети върху изтръпнали крака и стъпала за 15 минути няколко пъти на ден.

Топлина – топъл компрес понякога може да помогне за отпускане на схванати, болезнени или напрегнати мускули, които могат да окажат натиск върху нервите и да причинят изтръпване. Избягвайте обаче прегряване на изтръпнали крака и стъпала, тъй като това може да влоши възпалението и да причини болка и изтръпване.

Масаж - масажирането на изтръпнали крака и стъпала помага за подобряване на притока на кръв и може да намали симптомите.

Упражнения - липсата на движение може да отслаби сърцето и кръвоносните съдове, намалявайки способността им да изпомпват кръв към долните крайници. Дейности като йога , пилатес и тай чи могат да насърчат притока на кръв и да намалят хроничното възпаление или болка.

Лечение на изтръпване на ръцете и краката

Успешното лечение зависи от точната диагноза и лечението на причината за изтръпването. Докато периферните нервни клетки не са убити, те могат да се регенерират.

Въпреки че няма лечения за наследствени типове периферна невропатия, много от придобитите видове могат да бъдат подобрени с лечение. Например, контрол на кръвната захар при диабет може да помогне да се предотврати влошаване на диабетната невропатия, а витаминните добавки могат да коригират периферната невропатия при хора с недостиг на витамини.

Коментар (01)

  • Avatar
    Милена
    окт 25, 2023

    Изтръпването на ръцете и краката е много кофти усещане но има лекове за него

Оставете коментар