Бактериални и вирусни инфекции - как да ги разпознаем

Бактериални и вирусни инфекции - как да ги разпознаем
от февруари 01, 2023 1 Коментар

Бактериални и вирусни инфекции - как да ги разпознаем

В сезона на грипа, особено когато настинем, се чудим каква е причината – батерия или вирус. Истината е, че бактериалните и вирусните инфекции имат много общи неща. И двата вида инфекции се причиняват от микроби – съответно бактерии и вируси – и се разпространяват от  кашляне и кихане, контакт със заразени хора.

Както бактериалните, така и вирусните инфекции могат да причинят леки, умерени и тежки заболявания. Историята помни смъртоносни болести като бубонна чума или черна смърт, причинена от бактерията Yersinia pestis, едра шарка, причинена от вируса на вариола. В последно време вирусните инфекции са отговорни за две големи пандемии - епидемията от „испански грип “ от 1918-1919 г., която взима живота на десетки милиона души, продължаващата епидемия от ХИВ /СПИН, и пандемията от коронавирус Covid.

И бактериалните, и вирусните инфекции могат да причинят подобни симптоми като кашлица и кихане, треска, възпаление, повръщане, диария, умора и спазми – всички те са начин имунната система се опитва да отърве тялото от инфекциозни организми. Все пак бактериалните и вирусните инфекции се различават в много други важни аспекти, повечето от които се дължат на структурните различия на организмите и начина, по който те реагират на лекарства .

Какви са разликите между бактериите и вирусите

Въпреки че и бактериите, и вирусите са твърде малки, за да се видят без микроскоп, те са много различни. Бактериите са сравнително сложни, едноклетъчни същества, с клетъчна стена, често обвита със слузеста обвивка, която предпазва клетката от неблагоприятни външни въздействия. Те могат да се размножават сами. Бактериите могат да оцелеят в различна среда, включително екстремни горещини и студове, радиоактивни отпадъци и човешкото тяло.

Повечето бактерии са безвредни, а някои дори са полезни, защото помагат за смилане на храната и за унищожаване на болестотворните микроби, борят се с раковите клетки и осигуряват основни хранителни вещества. По-малко от 1% от бактериите причиняват заболявания при хората.

Вируси и вирусни инфекции

Вирусите са по-малки от бактериите - най-големите от тях са по-малки от най-малките бактерии. Те имат протеинова обвивка и ядро ​​от генетичен материал, РНК или ДНК. За разлика от бактериите, вирусите не могат да оцелеят без гостоприемник. Те могат да се възпроизвеждат само като се прикрепят към клетките. В повечето случаи те препрограмират клетките, за да произвеждат нови вируси, докато клетките се спукат и умрат. В други случаи те превръщат нормалните клетки в злокачествени или ракови клетки.

Повечето вируси причиняват заболяване и са доста специфични по отношение на клетките, които атакуват. Например определени вируси атакуват клетки в черния дроб, дихателната система или кръвта. В някои случаи вирусите са насочени към бактерии.

 

Диагностика на бактериални и вирусни инфекции

В някои случаи е трудно да се определи дали дадено заболяване е вирусно или бактериално, тъй като много заболявания – включително пневмония, менингит и диария – могат да бъдат причинени от двете. Но вашият лекар може да определи причината с физически преглед, тест за кръв или урина.

 Лечение на бактериални и вирусни инфекции

Откриването на антибиотици за бактериални инфекции се смята за един от най-важните открития в медицинската история. За съжаление, бактериите са много адаптивни и прекомерната употреба на антибиотици е направила много от тях резистентни към антибиотици. Това създаде сериозни проблеми, особено в болничните заведения.

Антибиотиците не са ефективни срещу вируси и много водещи специалисти препоръчват да не се използват антибиотици, освен ако няма ясни доказателства за бактериална инфекция.

След като в началото на 20 век са разработени ваксините, броят на новите случаи на вирусни заболявания като полиомиелит, морбили и варицела е значително намален. В допълнение, ваксините могат да предотвратят такива инфекции като грип , хепатит А, хепатит В, човешки папиломен вирус ( HPV ) и други.

И все пак лечението на вирусни инфекции се оказа по-трудно, главно защото вирусите са сравнително малки и се възпроизвеждат вътре в клетките. За някои вирусни заболявания, като инфекции с вируса на херпес симплекс , ХИВ/СПИН и грип, са налични антивирусни лекарства, но е доказано, че употребата им е свързана с развитието на резистентни към лекарства микроби.

Коментар (01)

  • Avatar
    Wendy
    фев 6, 2024

    Herpes cure by r.buckler11@gmail.com

Оставете коментар