Естествени антивирусни средства и билки в подкрепа на имунната система

Естествени антивирусни средства и билки в подкрепа на имунната система
от февруари 09, 2023 0 Коментар

Естествени антивирусни средства и билки в подкрепа на имунната система

Хрема, възпалено гърло, кашлица, висока температура и затруднено дишане са симптоми, които сочат към вирусна инфекция. За разлика от бактериалните инфекции, вирусната инфекция не може да бъде лекувана с антибиотици, но има някои билки, които могат да помогнат за превенцията - и потенциално да ускорят процеса на оздравяване, ако възникне вирусна инфекция.

Реално най-добрата защита срещу вирусни инфекции е здравата имунна система. Затова укрепването й е от жизненоважно значение за защитата на тялото от инфекции. Въпреки сложността на човешкото тяло, това, от което се нуждае, за да работи оптимално, е съвсем основно. Яденето на питателни храни, достатъчно сън, поддържане на хидратация, избягване на преработени храни и управление на стреса са само някои от начините да подсилите имунитета.

Стресът, ежедневието, некачествената храна, както и лошият избор на диета, са само част от причините много хора да изпитват липса на важни витамини и минерали. Изследванията са установили, че добавките с определени минерали, витамини и билки могат да бъдат полезни при вирусна инфекция, защото осигуряват подкрепа на имунната система и насърчават  дълголетието.

А ето и кои са най-добрите добавки в борба с вирусните инфекции.

Бъз срещу вирусни инфекции

Черният бъз е истинско природно чудо, а добавките с бъз значително намаляват опасността от вирусни инфекции, особено на горните дихателни пътища. Най-добрият начин за прием на бъз е под формата на тинктура или сироп.

Куркума срещу вирусни инфекции

Куркуминът, основното съединение в куркумата , се използва в медицината още през 1700 г. Проучвания показват, че куркуминът намалява способността на вирусите да се репликират, като го предпазва от свързване на клетъчната повърхност.  Куркуминът е най-добре да бъде комбиниран с черен пипер, защото това увеличава степента на усвояване.

Етерично масло от мента срещу вирусни инфекции

Известно , че тази билка има естествени антивирусни свойства. В допълнение към ментола, който се намира в най-високи концентрации, той съдържа повече от 40 съединения, като флавоноиди, полифеноли и токофероли, които играят важна роля за имунитета. Етерично масло от мента може да бъде ефективно средство срещу вирусни инфекции ако го прилагате под формата на гелове или мехлеми.

Чесън срещу вирусни инфекции

Чесънът се използва като терапевтично лечебно растение от векове. Основното му съединение, наречено алицин, се смята, че носи куп ползи за здравето, а изследванията показват, че екстрактът от чесън може да проявява антивирусна активност срещу няколко различни вида вируси, като грип и риновирус.

За да се преборите с вирусни инфекции обаче, се нуждаете от концентрирани дози, затова приемайте под формата на хранителна добавка.

Ехинацея срещу вирусни инфекции

След бъза, ехинацеята може би е едно от най-известните естествени антивирусни средства. Според in vitro проучване, публикувано в Virology Journal, екстрактът от ехинацея пречи на навлизането на вируса в клетките. Изследването отбелязва, че екстрактът може да намали активността и на няколко различни вида вируси.

 

Джинджифил срещу вирусни инфекции

Джинджифилът има много активни съединения, включително феноли, терпени и органични киселини. Въпреки това, ползите за здравето от джинджифила са до голяма степен свързани с неговите фенолни съединения, по-специално гингероли и шогаоли. През годините изследванията показват, че джинджифилът може да предотврати растежа на вируси.

Проучвания показват, че пресният джинджифил стимулира мукозните клетки да освобождават IFN-β 12 , вид цитокин, който допринася за противодействието на вирусна инфекция.

Оставете коментар