Защо хранителните добавки са важни за поведението на тийнейджърите?

Защо хранителните добавки са важни за поведението на тийнейджърите?
от март 28, 2023 0 Коментар

Защо хранителните добавки са важни за поведението на тийнейджърите?

Да бъдеш родител на тийнейджър в повечето случаи е трудно - от отчаяните опити за общуване, през безкрайните битки и предизвикателства - да не говорим за настроението, силните емоции и импулсивното и безразсъдно поведение.

И дори понякога да ви изглежда, че вашият тийнейджър е като извънземно същество от далечна планета, истината е, че мозъкът на порастващите деца се развива активно, следователно обработва информацията по различен начин от мозъка на зрял възрастен. Фронталната кора - частта от мозъка, използвана за управление на емоциите, вземане на решения, разсъждение и контролиране на задръжките - се преструктурира през тийнейджърските години, образувайки нови синапси с невероятна скорост, докато целият мозък не достига пълна зрялост до около средата на 20-те.

От друга страна, хормоните, които бушуват по време на физическите промени в юношеството, могат допълнително да усложнят нещата. И ако тези биологични различия не извиняват лошото поведение на тийнейджърите, нито ги освобождават от отговорност за действията им, могат да помогнат да се обясни, защо тийнейджърите се държат толкова импулсивно и се люшкат на различните полюси на емоциите.

Как да се справим обаче с непокорния тийнейджър? Има ли магическо хапче, което  може да го укроти? Всъщност има. Защото, според проучване, се оказва, че в основата на поведението на тийнейджърите стои правилното хранене и набор от витамини, минерали и омега-3.

Проучването, публикувано в British Journal of Nutrition, показва, че лошата диета на младите хора може да бъде причина за влошено здраве на мозъка и антисоциално поведение.

Или казано по друг начин – поведението зависи и от храната. Ето кои са най-важните добавки, витамини и минерали, от които вашето дете се нуждае и защо именно те са определящи за неговото развитие?

Омега 3

Известно е, че омега-3  е от жизненоважно значение за здравата мозъчна функция, а проучвания показват, че може да подобри дисциплината и да намали симптомите на Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност. Мозъкът на тийнейджърите все още се развива до 25 години, а костите растат до 30. Момчетата растат до 18 или 19 години, докато момичетата обикновено спират да растат около 16.

Омега-3 се съдържа в мазната риба като скумрия, сьомга и сардини, но според експертите, децата, които приемат високо съдържание на захар и мазнини, може да имат дефицит.

Професор Джон Щайн от Оксфордския университет, твърди, че недостигът на хранителни вещества е причина за антисоциалното поведение, следователно набавянето им може да подобри общителното поведение.

Други изследвания показват връзка между липсата на Омега 3 и депресията, разстройства, свързани с поведение/внимание и учене.

Мултивитамини с минерали

Когато децата са малки, техните нужди от хранителни вещества са много по-малко и не е толкова трудно да се задоволят техните нужди чрез храна.

Но след 14-годишна възраст тийнейджърите се нуждаят от същите, ако не и повече хранителни вещества, отколкото възрастните. И все пак това е и момент, когато хранителните навици се влошават.

Какво да им давате? Изберете мултивитамини с минерали, които дават 100% от необходимата за организма дневна доза.

Само 1 таблетка на ден мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт дават перфектната комбинации от витамини и минерали за укрепване на имунитета, за превенция от развитието на атипични клетки, за здрава нервна система, за  зрението, при физическо и умствено натоварване и преумора.

 

Магнезий

Магнезият е кофактор за над 300 ензима, за да помогне за регулирането на много функции на тялото, включително синтеза на протеини, контрол на кръвната захар и регулиране на кръвното налягане.

Повечето младежи получават около половината магнезий, от който се нуждаят, но това нараства през тийнейджърските години. Липсата на магнезий може дори да повлияе на поведението на тийнейджърите. Според проучване от 2015 г. тийнейджъри с по-висок прием на магнезий са имали риск от външни поведенчески проблеми.

Ядки, бонови, зърнени храни, какао, зеленолистни зеленчуци са сред храните с най-богато съдържание на магнезий.

Витамин D

Както всички останали, тийнейджърите са изложени на риск от дефицит на витамин D, какъвто ще намерите в мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт.

Ако подозирате, че вашият тийнейджър има ниско съдържание на витамин D, е добре да направите тест. Сигнал за ниски нива на този витамин, е склонността към депресия, хронична умора, болки в мускулите и ставите.

Най-добрият начин да си набавят витамин D е да прекарват повече време на открито.

Ароматерапия

Когато говорим за поведение, за непокорство и за променливо настроение, всяко дете е индивидуално. Един от най-безопасните, но ефективни начини да му въздействате, е чрез ароматерапия. Експерти препоръчват дифузиране на етерични масла, които помагат за баланс на хормоните, които имат успокояващо действие и такива, които повишават концентрацията.

Лимон, портокал, лавандула и 33 билки са чудесни за баланс.

Комбинирайте розмарин, мента и лимонова трева, за да помогнете за концентрацията по време на учене.

Get Up е чудесен избор ако детето е без настроение или в депресия.

 

И не на последно място – нужни са много търпение, последователност, спокойствие и разбиране. Все пак това е само период, който всеки изживява. По един или друг начин!

Оставете коментар