Защо да изберете натурални репеленти пред купените от магазина

Защо да изберете натурални репеленти пред купените от магазина
от май 10, 2023 0 Коментар

Защо да изберете натурални репеленти пред купените от магазина

Скоро идва сезонът на комарите, а с това все по-често започваме да се замисляме с какви репеленти да се запасим, за да се предпазим не само от тях, но и от досадните мухи, кърлежи, буболечки.

И ако досега сте разчитали само на репеленти, купени от аптека или магазин, тази година ви предлагаме да заложите на натуралните решения. Те са не само по-безопасни, но са не по-малко ефективни и не на последно място – по-икономични и евтини.

Освен това ви показваме и няколко убедителни причини да предпочетете натуралните репеленти пред купените:

Имат по-малко токсични вещества

Купените репеленти често съдържат токсични химикали, като DEET, които могат да бъдат вредни за здравето. Натуралните репеленти, от друга страна, са направени от естествени съставки, които не са токсични.

По-малко странични ефекти

Купените репеленти могат да предизвикат странични ефекти, като дразнене на кожата, главоболие, гадене и др. Натуралните репеленти не предизвикват такива ефекти.

По-малко вреда за околната среда

Купените репеленти могат да бъдат вредни за околната среда, като замърсяват водата или земята. Натуралните репеленти не предизвикват вреда за околната среда.

По-евтини

Натуралните репеленти може да бъдат по-евтини от купените, особено ако ги правите вкъщи от естествени съставки, като етерични масла.

Доказали са се с времето

Репелентите на растителна основа се използват от стотици години. Познанията за традиционните репелентни растения, получени чрез етноботанически изследвания, са ценен ресурс за разработването на нови природни продукти. Може би сте забелязали, че напоследък търговските репелентни продукти, съдържащи съставки на растителна основа, добиват все по-голяма популярност сред потребителите, тъй като обикновено се възприемат като „безопасни“ в сравнение с отдавна установените синтетични репеленти.

Малко наука и защо растенията са най-добрият репелент

Повечето растения съдържат съединения, които използват за предотвратяване на нападение от фитофаги (хранещи се с растения) насекоми. Тези химикали попадат в няколко категории, включително репеленти, възпиращи храни, токсини и регулатори на растежа. Повечето могат да бъдат групирани в пет основни химични категории: (1) азотни съединения (предимно алкалоиди), (2) терпеноиди, (3) феноли, (4) инхибитори на протеиназата и (5) регулатори на растежа. Въпреки че основните функции на тези съединения са защита срещу фитофаги, много от тях са ефективни и срещу комари и други хапещи насекоми, особено тези летливи компоненти, освободени като следствие от тревопасни животни.

Растенията също са били използвани от векове под формата на сурови фумиганти, където са изгаряни, за да прогонят досадните комари, а по-късно като маслени формули, прилагани върху кожата или дрехите, което се среща за първи път в писания от древногръцки, римски и индийски учени.

Репелентите на растителна основа все още се използват широко по този традиционен начин и са предпочитани, тъй като растенията се възприемат като безопасно и надеждно средство за предотвратяване на ухапвания от комари.

Откриването на нови репеленти на растителна основа е силно зависимо от етноботаниката. Това е целенасоченото търсене на лечебни растения чрез задълбочени изследвания за използването на растенията, изобилието и източника. Това е по-директен метод за идентифициране на растения с потенциална употреба от общия скрининг на всички растения в даден район. Второ средство е биопроучване, при което растенията се проверяват систематично за определен начин на действие.

Например Corymbia citriodora (Myrtaceae), известен също като лимонов евкалипт, е мощен естествен репелент, извлечен от листата на лимонови евкалиптови дървета. Етеричното масло от лимонов евкалипт, съдържащо 85% цитронелал, се използва от козметичната индустрия поради свежата му миризма.

Много растителни екстракти и масла отблъскват комарите, като ефектът им продължава от няколко минути до няколко часа. Техните активни съставки са обикновено силно летливи, така че въпреки че са ефективни, е добре да се използват по-често, за да бъдете защитени.

Естествени масла и емулсии

Има много етерични масла, които са се доказало като репелент срещу комари. Те действат основно като излъчват миризма и отблъскват по естествен начин комарите. Такива са мента, лимонова трева, гераниол, борово масло, пенироял, кедрово масло, масло от мащерка и пачули. Най-ефективните от тях включват масло от мащерка, гераниол, ментово масло, кедрово масло, пачули и карамфил.

Как да използвате етеричните масла?

Има няколко метода за използване на етеричните масла, за да се предпазите от комарите. Ако сте у дома може да пуснете дифузер с едно или няколко етерични масла, за да отблъснете насекомите. Когато излизате нашият съвет е да си направите естествен репелент. Той може да бъде като масло или спрей.

Ето няколко рецепти:

Смесете Функционално масло Аргана или Крем за ръце и нокти Аргана или Крем за тяло Аргана с 5-6 капки масла и разнесете върху кожата;

За спрей в 200 мл спрей бутилка смесете: вода от хамемелис, 1 лъжица течен глицерин и 15 капки етерични масла по избор.

Спрей за на открито - разтвор за спрей от 250 мл. Първо се накапват около 15 капки етерични масла в 50 мл. чист спирт 95% и след това получената смес се добавя към 200 мл вода.

 

Тъй като има много етерични масла, които са се доказали като естествени репеленти, е много трудно да изберете кои точно да купите. най-добре е да изберете готова композиция, която съдържа всички тях. Различните масла са смесени по оптимален начин, за да се  гарантира най-висока защита. Ето защо Vivasan разработи Go Away – ефективен репелент, който  съдържа 100% чисти натурални етерични масла от лавандула, цитронела, карамфил, кедър.

Горните рецепти може да изпълните и с композиция Go Away, като не забравяйте да нанасяте на 2-3 часа.

В 10 мл GoAway се съдържат около 220-240 капки концентрирано масло. От 10 мл композиция GoAway се приготвят до 15 дози от 250 мл, което прави цената на репелента по-малко от 1,50 лв за 250 мл.

 

Как да използвате:

Може да накапете на яката, ръкава или крачола. Ако сте с бели дрехи внимавайте, за да не останат петна.

Ако изберете спрей, напръскайте откритите части на тялото, без лицето.

За малки деца и бебенца, капнете няколко капки в количката в зоната на крачетата.

Оставете коментар