Язвена болест- защо не трябва да я пренебрегваме

Язвена болест- защо не трябва да я пренебрегваме
от май 21, 2023 0 Коментар

Язвена болест- защо не трябва да я пренебрегваме

 Ако не сте се сблъскали сами, може би познавате някой, който страда от стомашна язва. Много хора по света страдат от това заболяване, а правилното и навременно лечение е и пътят към възстановяването.

Какво е язва на стомаха?

Стомашните язви ( често наричани пептични язви ) са болезнени рани, които се развиват в лигавицата на  храносмилателната система. Те обикновено се образуват в стомаха, но понякога могат да се развият и в тънките черва или хранопровода.

Язвите се образуват, когато комбинация от излишни стомашни киселини, бактерии, лекарства или други „токсини“ причинява увреждане и малки отвори на лигавицата, тъканта, която покрива стомаха, части от тънките черва и други органи.

Когато някой има язва, солната киселина и пепсинът (храносмилателен ензим, който смила протеините) натрупват и разрушават части от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Стомахът обикновено управлява киселината/ пепсина, като създава гъста слузна обвивка, която се предполага, че действа като буфер между стомашната лигавица и киселините в стомаха. Самата слузна обвивка обикновено произвежда определени химикали, които помагат за възстановяването на стомашната лигавица, поддържат кръвообращението и извършват процеси на клетъчно обновяване. Но част от този процес може да бъде нарушена и лигавицата на стомашно-чревния тракт може да се оголи, образувайки малки рани (язви).

Изчезват ли стомашните язви? Изследванията показват, че като направите промени в диетата си, намалите стреса и възпалението, симптомите може значително да намалеят.

Причини за развитието на язвата

В продължение на десетилетия стомашните язви се смятаха за „психосоматични“, което означава, че причината за тях е стресовият начин на живот. Доказана е и връзката между язвите,  хроничният стрес и увеличената стомашна киселина.

Друга причина е бактерия, наречена Helicobacter pylori, която се намира присъстваше в почти всеки, страдащ от язви.

Приемът на някои лекарства, прекаленото пушене, пиене на кафе на гладно, прекомерен прием на алкохол, са други причини за развитието на язвена болест.

Видове стомашни язви

Язвите могат да се развият в различни части на стомашно-чревния тракт, включително хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Противно на общоприетото схващане, изследванията показват, че мъжете развиват язви на дванадесетопръстника (разположени в тънките черва) по-често от всеки друг вид, включително стомашни язви. От друга страна,  жените са склонни да развиват повече стомашни язви и по-малко язви на дванадесетопръстника.

Колко сериозна е стомашната язва? Симптомите на язвата  са не само болезнени, но могат да доведат и до усложнения, като инфекции, промени в апетита и продължаващо гадене/повръщане.

Ако подозирате, че имате стомашна язва, се обърнете към лекар, който да ви прегледа и да постави диагноза.

Естествени средства и добавки за облекчение на язвената болест

1. Увеличете имунитета срещу H.pylori

Нездравословният начин на живот отслабва имунната система и прави храносмилателната система по-податлива на инфекция, причинена от бактерията H. pylori. Самият H. pylori може след това да причини още повече възпаление в стомаха и тънките черва, създавайки порочен кръг, който е трудно да се прекъсне.

Често лекарите дават антибиотици за контролиране на H.pylori, заедно с лекарства, потискащи киселинността. Ако сте приемали антибиотик, включете Артишок в течна форма, който да помогне за изчистване на стомашно-чревния тракт. Благодарение на високата си биоусвояемост, той подобрява храносмилането, нормализира чревните функции и помага за извежда шлаки и соли от организма. Много важно е да започнете да приемате омега 3. Те ще помогнат за заздравяване на лигавицата.

2. Ограничете употребата на болкоуспокояващи

Доказано е, че хората на всяка възраст, които приемат лекарства  всеки ден или няколко пъти седмично, са по-склонни да развият стомашни язви и киселини. За съжаление лекарства като ибупрофен или нурофен се предписват много често за лечение на всякакви състояния, които причиняват температура, болка и подуване - и някои хора разчитат да ги приемат практически всеки ден, за да помогнат за контролиране на хроничната или повтаряща се болка.

Те влияят на стомашно-чревната система, като променят начина, по който се произвеждат храносмилателните ензими и стомашните киселини.

Ето защо се препоръчва да взимате и Флорамакс – пробиотик с витамини. Той съдържа млечно-кисели бактерии: Lb.Casei sub casei, Lb. Acidophilus, Lb Salivarius, витамин Bl, витамин B, витамин B6, които възстановяват нормалната флора на стомашно-чревния тракт и препятстват растежа на патогенни микроорганизми (причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица,  стрептококи, стафилококи и др.

За облекчаване на киселините и болката нанасяйте етерични масла като мащерка, мента или композиция I’m Strong в областта на корема. Разредете 1 л. носещо масло като жожоба или авокадо, добавете 2-3 капки масло по избор и масажирайте нежно по 2-3 пъти на ден.

За да намалите риска от инфекции, се откажете от лошите навици на живот като пушене, пиене на големи количества алкохол, лоша диета с високо съдържание на преработени храни, излагане на токсини и заседнал начин на живот. Всички те благоприятстват възпалението, понижават имунитета и допринасят за образуването на язви. Някои от тях също могат да направят лечението на язви по-трудно. Например изследванията показват, че пушенето на цигари прави язвите по-трудни за заздравяване и вероятно по-болезнени.

3. Управлявайте стреса

Теорията, че стресът сам по себе си причинява стомашни язви, вече не е напълно подкрепена, но той може да играе роля в развитието им и състоянието все още се счита за "психосоматично". Когато някой изпитва хроничен стрес, рискът от стомашна язва нараства, тъй като има силна връзка „черва-мозък “, участваща в нормалните храносмилателни процеси. Тялото лесно улавя възприеманите заплахи и променя начина, по който се извършва храносмилането, поради което много висок процент от хората с тревожност/депресия изпитват някакво храносмилателно заболяване или оплаквания.

Ако язвата е следствие на стрес, експерти препоръчват масаж с крем мащерка и няколко капки лавандула.

За да помогнете за по-добро управление на стреса, могат да помогнат и редовни упражнения, медитация, прекарване на време на открито, добър сън и използване на релаксиращи етерични масла за тревожност.

4. Спазвайте диета

Неправилната диета, която включва много пакетирани,  преработени храни  и малко пресни храни (като зеленчуци и плодове), повишава риска от язви, като насърчава възпалението и възпрепятства имунните функции. Пропускането на редовните хранения и яденето само един до два пъти на ден, но голямо количество храна наведнъж, също може да влоши дискомфорта и симптомите на язва при някои хора. Въпреки че самите храни не причиняват язви, според някои, консумацията на пикантни храни влошава симптомите им (въпреки че това зависи от човека и не засяга всички).

Храните, които най-често се свързват със стомашен дискомфорт, включват черен пипер, люти чушки, кофеин, алкохол, напитки от какао, шоколад и кола, цитрусови плодове и сокове, мазни и пържени храни.

Изводът е, че язвата може да бъде излекувана, но само ако промените начина на живот и избягвате причините за появата й. Връщане към вредните навици ще възбудят отново симптомите и ще се озовете в порочен кръг.

Оставете коментар