Как да подобрим клетъчното си здраве и да увеличим продължителността на живота

Как да подобрим клетъчното си здраве и да увеличим продължителността на живота
от юни 18, 2023 0 Коментар

Как да подобрим клетъчното си здраве и да увеличим продължителността на живота

Когато става дума за холистично здраве, обикновено ни учат, че причините и решенията на нашите медицински проблеми са извън нас. И да, вярно е, че можем драстично да променим здравето, като водим природосъобразен начин на живот, променим някои вредни навици и изградим полезни такива, но също така е важно да разгледаме градивните елементи, които помагат на тялото ни да работи.

Мисленето за клетъчното здраве е начин да стигнете до корена на много здравословни проблеми – начин да „хакнем“ системата отвътре навън. В крайна сметка какво стои зад формирането на вашите органи, тъкани и системи? Всичко е в клетките ….

Истината е, че като подхранваме клетките, които изграждат нашето тяло, сме в състояние да изградим по-дълбока връзка в себе си и да помогнем за регенерация на организма.

Какво представляват клетките?

Изградени от киселини, протеини, въглехидрати и липиди, клетките са градивните елементи на човешкото тяло - и на света. Както може би си спомняте от часовете по биология, еволюционният процес на целия живот започва с една клетка, която прераства в сложните живи организми на света, който познаваме днес.

Трилиони от тези микроскопични единици изграждат тялото ви и в крайна сметка позволяват да живеем, дишаме, мислим, ядем и функционираме.

Във всяка клетка ще откриете цитоплазмата , клетъчната мембрана и ядрото. Тъй като ядрото на клетката съдържа нашето ДНК, то съдържа и силата да създадете самата същност на това, което сме. Така че важността на клетките наистина няма как да бъде надценена.

Как клетъчните структури създават системи в човешкото тяло

За да разберете клетъчното здраве, е важно да знаете как клетките работят поотделно и как се надграждат една върху друга, за да създават по-големи функции и органи.

Клетките комуникират помежду си чрез клетъчната мембрана. Когато усетят някаква нужда в тялото, те работят заедно, за да отговорят на нея. Една клетка сама по себе си няма много мощност (въпреки че все още може да генерира енергия чрез митохондриите), но милиони клетки, работещи заедно, управляват живата машина на цялото тяло.

 

 

Ако сте в състояние да раздвижите мускулите си, да смилате храната си и да почувствате прилив на енергия — можете да благодарите на клетките си!

Какво е клетъчно здраве?

Клетъчното здраве се отнася до това, колко добре функционират и комуникират отделните клетки в тялото ни. Докато преживяваме болест или стареене, нашите клетки могат да се разпаднат и да спрат репродуктивния си цикъл, причинявайки някакви симптоми и в крайна сметка дисфункция на органи.

Здравите клетки са отговорни за функции като:

Транспортиране на хранителни вещества и отпадъци от тялото.

Създаване на структурата на органи и тъкани.

Заздравяване на увредени тъкани и разграждане на мъртви тъкани.

Здравословно производство на енергия и регулиране на метаболизма.

Когато възприемаме холистичен подход към здравето, важно е да вземем предвид как цялото тяло участва в лечението и управлението на болестта — включително клетката! Лошото клетъчно здраве може да е отговорно за натрупването на отпадъци и възпаление, нарушената функция на имунната система и ниската енергия.

Ако съсредоточим усилията си върху храненето на клетките си с пълноценна храна и добавки, можете да се възползвате от всички многобройни предимства, които оптималното клетъчно здраве може да предложи, включително:

По-бърз метаболизъм
По-силна имунна система
Здравословни нива на кръвната захар
Управление на теглото
Профилактика на заболяванията
По-ниски нива на възпаление.

Как да подобрим клетъчното здраве 

Ключът към клетъчното здраве е богата на хранителни вещества диета и внимание към детайлите, когато става въпрос за малки промени в начина на живот. Уверете се, че тренирате редовно, обръщате внимание на сигналите на тялото си и използвате добавки, ако е необходимо. Имайте предвид, че тялото ви знае как да се самолекува – и то иска. Просто се нуждае от подходяща среда, за да процъфтява.

Добавки за клетъчно здраве

Когато говорим за клетъчно здраве, хранителните добавки играят съществена роля. Има много добавки, от които може да избирате, но ако фокусът е защита от стареене и подобряването на здравето на клетките, тогава добавките трябва да бъдат насочени изключително към клетъчното здраве.

Cell Care на Vivasan

Капсулите "Cell Care" са с високо концентриран екстракт от пшеничен зародиш, комбиниран с витамин Е. Екстрактът от пшеничен зародиш съдържа голямо количество спермидин, който помага на клетките да се почиства от токсини. Това подобрява работата им и забавя процеса на стареене.

Спермидинът регулира различни ключови клетъчни процеси, като клетъчен растеж и възпроизводство, активира процесите на самопочистване в мозъчните клетки и по този начин е активен превантивен агент срещу болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Реално той е естествен компонент на нашите клетки, произвеждан от тялото, за да активира автофагията – способността на клетката да се регенерира, да изхвърли стари, повредени или неизползваеми компоненти и да получи енергия от тях. При този процес се образува се нова клетка, а старата и патологична се премахва. Автофагията е ключът към пълноценното и независимо преживяване на периода на стареене.

Въпреки че нашето тяло е в състояние да произвежда само спермидин, в напреднала възраст той се произвежда много по-малко. По този начин тялото получава по-малко спермидин, за да активира автофагията.

Тъй като само около една трета от спермидина се произвежда от нас, е добре да се приемат допълнително количество с храна и хранителни добавки.

Коензим Q10

Той е основен компонент на всяка клетка и отговаря за 95% от произвежданата енергия в нашето тяло. Като мощен антиоксидант коензим Q10 спомага за предпазване на клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Необходимото количество коензим Q10 се образува чрез синтез в човешкото тяло и в по-малка степен се приема чрез храната – едва 3-6 мг. 

През младите години черният дроб извлича и синтезира коензим Q10 от всяка храна и нашето тяло има способността да съхранява резервни количества коензим Q10 там, където са най-необходими. Основни депа са сърцето, черният дроб и мускулите – органите, които се нуждаят от най-много енергия за своето нормално функциониране.  С възрастта количеството коензим Q10 в клетките намалява и при повечето хора над 35-40 г. се появява недостиг. Недостигът на коензим е свързан както с процеса на стареене, така и с появата на сърдечно-съдови проблеми.

Затова добавка с коензим Q10 е начинът да поддържате здравето на клетките и да предотвратим някои от неизбежните проблеми, свързани със стареенето.

Омега 3

Като цяло, ние консумираме твърде много омега-6 в нашата диета (главно от преработени храни) и недостатъчно омега-3, но истината е, че се нуждаем както от линолова, така и от линоленова есенциални мастни киселини, омега-3 и 6, за оптимално здраве и за развитието на възпалителния отговор на тялото ни. Създаването на балансирано съотношение и гарантирането, че маслата остават в тяхното чисто, неокислено състояние е от ключово значение.

Омега 3 Форте с Крил е маслен екстракт придобит от антарктически Крил /Euphausia superba/. Съдържа уникална комбинация от витамини Е и А, есенциални омега-3, 6 и 9 мастни киселини, астаксантин – мощен антиоксидант и фосфолипиди – градивни елементи на клетъчните мембрани.

 

Ето няколко съвета как да подобрите клетъчното си здраве:

Упражнения

Изследванията показват, че упражненията стимулират митохондриите, органела, открита в клетките, която помага за производството на енергия и дишането. Казано по-просто, упражненията могат да помогнат за повишаване на енергията и здравето на клетките. Чрез упражнения митохондриите се стимулират да създават повече протеини. Тези протеини са критични за изграждането на хормони, ензими, както и много други структури, необходими за поддържане и комуникация на клетката. Освен това редовните упражнения предотвратяват увреждането на клетките, което е свързано със стареенето.

Поддържайте здравословна диета

Когато става въпрос за здравето на клетките, правилното хранене е ключово. Два фактора, които трябва да имате предвид, са свободните радикали и антиоксидантите . Свободните радикали са вещества, които могат да увредят и развалят клетките. Антиоксидантите са веществата, които предпазват тялото от свободните радикали. Например, когато мазнината в червеното месо се готви, тя се окислява, което след това може да въведе свободни радикали в тялото. Като намалите приема на червено месо, можете да предотвратите увреждане на клетките си. И ако превенцията не работи, помислете за антиоксидантна подкрепа. Пресните плодове и зеленчуци са отлични източници на антиоксиданти и могат да помогнат за поддържането на оптимално клетъчно здраве.

Осигурете си повече качествен сън

Количеството сън, от което се нуждае човек, варира, но за повечето хора 7-9 часа на нощ са достатъчни. Въпреки това, ако постоянно спите твърде малко, това също може да повлияе на здравето ви на клетъчно ниво. Ако спите пет часа или по-малко на нощ, има голям шанс вашите клетки да бъдат неблагоприятно засегнати. В едно проучване продължителността на съня при мъжете е линейно свързана с дължината на теломерите.

Теломерите са ключов маркер на стареенето и според съвременната наука са динамичният фактор, който можете да променяте, за да контролирате успешно процеса на стареене. Те действат като часовник на стареенето във всяка клетка. И така, колкото по-малко спят мъжете, толкова по-къса е средната им дължина на теломерите, което означава преждевременно стареене на клетките. Докато ефектът от съня върху дължината на теломерите при жените е по-малко ясен, все пак е добра идея да имате поне 7 часа сън на нощ.

 

Оставете коментар