Метеоризъм – какво е, какво го причинява и как да се справим?

Метеоризъм – какво е, какво го причинява и как да се справим?
от юни 22, 2023 0 Коментар

Метеоризъм – какво е, какво го причинява и как да се справим?

Всеки от нас е имал и има метеоризъм – от бебето до възрастния. Зад това наименование всъщност се крие един толкова ежедневен и напълно нормален симптом – събирането на газове в червата. Причините за него са много – от поглъщането на въздух (аерофагия) по време на сън, хранене, говорене, пиене или дори като се смеем, през консумацията на храни, богати на пребиотици  и фибри, до стрес и нездравословен живот.

Ако червата движат храната твърде бавно, може да се натрупат излишни газове. Колкото по-дълго храната и отпадъците стоят в стомашно-чревна система, се натрупват толкова повече бактерии, причинявайки коремен дискомфорт.

Отделянето на газове се случва много повече, отколкото си мислим и реално не е сериозен проблем. Когато обаче е съпроводено и с усещане за болка – е желателно да се направи консултация с лекар.

Какво може да причини метеоризъм?

Трудносмилаеми храни

Първата асоциация за проблеми с червата е консумацията на повече бобови храни. Истината е, че те са само част от многото храни, които причиняват метеоризъм.

Такива са млечни продукти като краве мляко, сирене, кисело мляко, сладолед, сметана, нишестени храни като пшеница, царевица и картофи, кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле, броколи и зеле, храни с високо съдържание на сяра като лук, чесън и праз, както и храни, съдържащи захарни алкохоли като сорбитол, ксилитол и еритритол .

Хранителни непоносимости

Хранителната чувствителност, която възниква, когато храносмилателната система не може да разгради определен вид храна, може да причини неприятни стомашно-чревни симптоми. Известно е, че специфични състояния като непоносимост към лактоза, непоносимост към глутен и цьолиакия причиняват прекомерни газове.

Храносмилателни нарушения

Най-голямата структура на храносмилателната система е стомашно-чревният тракт, който започва от устата и свършва при ануса и има обща дължина около 9 метра. Проблеми навсякъде по този криволичещ път - от хранопровода до дебелото черво - могат да доведат до излишни газове. Някои медицински състояния като диабет, хипотиреоидизъм , свръхрастеж на бактерии в тънките черва, синдром на раздразнените черва и  дивертикулоза водят до излишни газове.

Диетични промени

Спряхте месо и млечни? Или не ядете вече захар? Прочиствате се или правите детокс? Промяната на начина, по който се храните, променя скоростта и качеството на обработване на храната от тялото ви. Докато тялото ви се нагоди към новия режим, е нормално да изпитвате неприятни странични ефекти.

Лекарства

Някои лекарства причиняват подуването на корема и излишните газове като чести нежелани реакции. Ако подозирате, че дадено лекарство не ви влияе добре, говорете с лекар. Сред лекарствата, за които е известно, че причиняват коремни проблеми, са някои лекарства за болка, деконгестанти, антихолинергици, антибиотици, антиретровирусни, антидепресанти, лекарства за понижаване на кръвното налягане и други.

Раждане

Раждането безспорно оказва влияние върху тялото. От кървене и инконтиненция до проблеми с газовете, на тялото ще му отнеме известно време, за да се възстанови. Ако проблемът обаче продължи дълги и предизвиква безпокойство, говорете с вашия гинеколог за това.

Как да облекчим метеоризма?

Упражнения.

Колкото по-активни сте, толкова по-често и дискретно ще елиминирате газовете от чревния тракт. Съсредоточете се върху  упражненията за укрепване на корема, за да поддържате движението на храносмилателния тракт. Стремете се да тренирате поне 30 минути три или четири дни всяка седмица и избягвайте продължителното седене.

Ограничете  кръстоцветните зеленчуци.

Зелето, карфиолът, броколите, брюкселското зеле и аспержите произвеждат повече газове от другите зеленчуци. (Но те също са и много полезни, така че не ги избягвайте напълно!)

Изплаквайте зеленчуци и плодове

Често зеленчуците  плодовете от пазара са пълни с нитрати, особено листните. Ето защо е препоръчително да ги изплаквате внимателно преди консумация. В 1 литър вода разтворете 5 к. масло от семена на грейпфрут и накиснете за малко, за да премахнете паразити и пестициди.

Пробиотик

Пробиотик с Витамини е добавка, която е задължителна част за здравето на стомашно – чревния тракт. Пробиотик Флорамакс възстановяват нормалната флора на стомашно-чревния тракт, проивеждат млечна киселина и препятстват растежа на патогенни микроорганизми (причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица,  стрептококи, стафилококи и др.).

Препоръчва се при различни нарушения на храносмилането – метеоризъм, киселини, диария, констипация, непоносимост към лактоза, ферментативна недостатъчност, при колит, гастрит, и други заболявания на СЧТ, както и за нормализация на обмяната на веществата.

Препоръчва се на бременни и в период на лактация.

Етерични масла

Известно е, че етеричните масла помагат при множество проблеми, а метеоризмът на прави изключение. Ако често страдате от газове в червата, мажете с масло от фенхел с кръгови движения. То има изразено антиоксидантно и спазмолитично действие. Прочиства организма, помага при запек, метеоризъм, колики.

Наред с това може да включите и смес от етерични масла "Изпълнен със Сила" I AM STRONG, която влияе благоприятно върху работата на храносмилателния тракт, очиства лимфната система и извежда токсините.

Избягвайте запека.

Изхождането от три пъти дневно до веднъж през ден е нормално. Това помага да се ограничи натрупването на бактерии, произвеждащи газове. Хидратацията и упражненията могат да помогнат.

Ограничете газираните напитки и ферментиралите храни.

Тези продукти добавят повече газове и хранят бактериите в храносмилателния тракт. Напитките, съдържащи  царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза , могат да направят същото, така че намалете, когато можете.

Наред с това следвайте някои прост правила, за да намалите газовете:

1. Хранете се бавно и внимателно
2. Спрете да дъвчете дъвка
3. Избягвайте да носите тесни и прилепналите дрехи
4. Откажете цигарите
5. Пийте много течности

Ако метеоризмът се отразява на живота и ежедневието и промените в диетата и начина на живот и лекарствата не са подействали, посетете лекар.

 

Оставете коментар