Хемороидите - деликатна тема, за която трябва да говорим

Хемороидите - деликатна тема, за която трябва да говорим
от юни 25, 2023 0 Коментар

Хемороидите - деликатна тема, за която трябва да говорим

Да, знаем го. Хемороидите са проблем, който е често срещан, но умишлено или не, премълчаван от много хора, просто защото е деликатна тема. И все пак, това е заболяване, което засяга милиони хора по света и ако се вземат мерки, може да бъде преодоляно.

Дори никога да не сте имали симптоми на хемороиди, не означава, че нямате такива. Всъщност всички имаме такива. Хемороидите са нормални възглавници от тъкан, които са пълни с кръвоносни съдове и се намират в края на ректума, точно вътре в ануса. Заедно с кръгъл мускул, наречен анален сфинктер, хемороидите помагат за контролиране на движението на червата.

Когато хората казват, че „имат хемороиди“, това, което наистина имат предвид, е, че техните хемороиди са се увеличили. Уголемените хемороиди често са свързани със симптоми като сърбеж, отделяне на слуз или кървене.

Има двата основни вида хемороиди - вътрешни и външни. Вътрешните хемороиди са по-често срещани, докато външните се усещат като голяма бучка около външната страна на ануса, което може да доведе до болка при сядане. При подути външни хемороиди кървенето е доста често срещано.

Най-честите симптоми на хемороиди са анално кървене, дразнене и сърбеж,  подутина около ануса, болезнени движения на червата, кръв върху тоалетна хартия след изхождане.

Има множество факторите, допринасящи за появата на хемороиди. Такива са наднормено тегло, често вдигане на тежки предмети, стареене, бременност и раждане, наследственост, запек или хронична диария, неправилна функция на червата поради прекомерна употреба на лаксативи или клизми, заседнал начин на живот.

Изчезват ли хемороидите?

Повечето подути хемороиди изчезват, ако следвате диета и спазвате хигиена, както и ако включите хранителни добавки и натурални средства за облекчение на симптомите.

Симптомите на хемороидите изчезват в рамките на няколко дни при повечето хора, но те могат да се появят отново и/или да изискват медицинска помощ в някои случаи.

Ако симптомите продължават повече от седмица или две и не са се подобрили от домашно лечение, е добре да посетите лекар. Хората, които страдат често от хемороиди, е желателно са спазват диета.

Как да се отървем от хемороидите по естествен начин

1. Диета

За да се отървете от хемороидите, е важно да избягвате храни, водещи до запек и твърди изпражнения. Това означава да наблегнете на фибрите, като препоръката е 30-35 грама дневно. Такива са авокадо, горски плодове, смокини, брюкселско зеле, тиква, боб, леща, ядки, ленено семе, чиа, киноа.

Включете и ферментирали храни като кефир и кисело мляко - богати на полезни за червата бактерии.

Дехидратацията може да доведе до запек, тъй като водата и течностите са необходими за гладкото преминаване на фибри през храносмилателния тракт. Алкохолът може да дехидратира и да влоши храносмилането, да влоши симптомите на хемороидите, а пикантните храни могат да засилят симптомите.

2. Практикувайте по-добри „тоалетни навици“

Напъването по време на движение на червата може да бъде болезнено и да влоши още повече проблемите с хемороидите. Затова при желание за тоалетна, отидете веднага.

За да избегнете запек, пийте много течности, занимавайте се с редовна физическа активност и яжте храни с високо съдържание на фибри. Наред с това хигиената (почистването) е изключително важно. Ако имате вече хемороиди, може да правите седящата вана  с етерични масла. В леген сложете няколко капки масло от лавандула или гераниум, изплакнете добре и подсушете.

3. Взимайте добавки

Конски кестен

Конският кестен обикновено се използва като билково средство при лош кръвен поток и подуване. Според изследване, публикувано в Alternative Medicine Review, е доказано, че конският кестен подобрява микроциркулацията, капилярния поток и съдовия тонус – важни фактори, за да се отървете от хемороиди.

VIVASAN разработи добавка във формата на капсули с конски кестен и лозови листа, които са ефективно средство при хепатит, диария, стомашни болки, обилно вагинално течение, моточни кръвотечения, гангренозни язви.

Хамамелис

Хамамелисът е растение, което се използва заради неговите заздравяващи кожата, стягащи и антиоксидантни свойства. Локалното приложение на хамамелис може да помогне за успокояване на хемороидите чрез намаляване на възпалението и болката.

Psyllium Husk

Psyllium husk е естествен източник на чисти фибри, които се продават под формата на прах. Проучванията показват, че растителните влакна като псилиум хуск могат да намалят честотата на кървене при използване на банята и да помогнат за избягване на запек или напрежение. Когато приемате псилиум хуск, не забравяйте да пиете много вода.

4. Опитайте полезни етерични масла

Етеричните масла имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на неприятните ефекти на хемороидите. Етеричните масла са много силни и трябва да се разреждат в носещо масло или крем върху памук преди нанасяне върху кожата.

Сред най-добрите масла при хемороиди са чаено дърво, индрише, тамян, кипарис.

Ето няколко изпитани рецепти:

Смесете крем Календула или крем Конски кестен с 1 капка ЕМ чаено дърво и нанесете на болезнената част.

Върху памучен тампон сложете малко базово масло и 1-2 капки ЕМ по избор. Сложете в зоната на хемороидите.

Смесете 1 с.л кокосово масло и 2 к ЕМ индрише. Сложете в хладилник или фризер, за да стегне и сложете в зоната на хемороидите за незабавно облекчение.

Уголемените хемороиди са свързани със симптоми като сърбеж, отделяне на слуз или кървене. Кървенето се случва, когато твърдите изпражнения увредят тънките стени на кръвоносните съдове при хемороиди.

Избягването на запек е ключово, когато се опитвате да се отървете от хемороиди. Важно е да не се напрягате, докато използвате банята, да не седите прекалено дълго и да се почистите старателно, когато приключите.

Храни и билкови добавки, които помагат за облекчаване на запека, могат да облекчат симптомите на хемороиди. Диета с високо съдържание на фибри и пиене на много течности са най-полезните диетични промени, които можете да направите, когато става въпрос за това как да се отървете от хемороидите.

Ако немедикаментозното лечение не работи, има сравнително безболезнени процедури, които могат да се направят за лечение на хемороиди. В екстремни случаи може да се наложи амбулаторна операция, наречена хемороидектомия.

Тези естествени средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите, но ако не осигурят трайно излекуване на хемороидите, симптомите ви продължават или се влошават, е препоръчително да се консултирате с лекар.

 

 

 

 

 

Оставете коментар