Спокойно лято – как да се справим със стомашните вируси

Спокойно лято – как да се справим със стомашните вируси
от юли 01, 2023 0 Коментар

Спокойно лято – как да се справим със стомашните вируси

Лято свързваме с море, планина, пътувания, нови изживявания, откриване на нови кулинарни изкушения, вкусове….Но за много хора това означава и коварен „стомашен вирус“, който може да причини диария, повръщане, спазми, треска и главоболие. А по-лошото е, че може да бъде и заразен. Как да го предотвратим и да се радваме на спокойно лято? И ако се заразим, как да се справим?

Стомашният грип не е просто безобидно заболяване. Всъщност това е вирусен гастроентерит, който сам по себе си бива причинен от редица неприятни вируси, като норовируси, ротавируси и аденовируси.

Тези вируси се насочват към храносмилателния тракт и причиняват възпаление на стомаха и червата. Най-ужасните симптоми - диария, повръщане и спазми - всъщност са защитните механизми на тялото ви, което се опитва да изгони вируса.

Стомашният грип може да се развие по всяко време на годината, но често бива породен от промяна в начина на живот, от консумация на нова храна, на комбинацията на студени напитки и горещо време, на замърсяване… Симптомите обикновено продължават от 1 до 3 дни, а понякога и повече. Най-големият риск - особено при бебета и възрастни хора - идва от дехидратация.

Въпреки името, стомашният грип няма нищо общо с „истинския“ грип , инфлуенцата. Грипът причинява болки в тялото и висока температура, много рядко предизвиква диария или повръщане.

Лечение на гастроентерит (стомашен грип)

Реално лекарства за стомашния грип няма. Антибиотиците не помагат, защото се причинява от вируси, а не от бактерии. Обикновено трябва да изчакате, за да преминат симптомите. Междувременно има някои неща, които можете да направите, за да се чувствате по-комфортно и да предотвратите усложнения.

Пийте повече течности.

Важно е да увеличите приема на течности, когато повръщате или имате диария. Възрастните трябва да се стремят да приемат една чаша течност на всеки час. Пийте бавно, тъй като твърде много наведнъж може да влоши гаденето.

Когато имате диария, пиенето на повече вода обаче може да не е достатъчно. Губите важни минерали и електролити, които водата не може да даде. Вземете разтвор за перорална рехидратация, разредени сокове, разредени спортни напитки, бистър бульон или безкофеинов чай. Подсладени, газирани, кофеинови или алкохолни напитки могат да влошат диарията.

Не яжте само меки храни.

Първият съвет е да се придържате към течна диета за няколко дни и след това да добавите меки храни, като банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Това е добре за един ден само, но когато усетите, че се възстановявате, се върнете към нормалната си диета, защото горните храни не осигуряват мазнините и протеините, от които се нуждаете. Ако се придържате към тях твърде дълго, всъщност може да забавите възстановяването си.

Вземете правилните хранителни вещества.

 Потърсете храни с калий (като картофи, банани и плодови сокове), сол (като солети и супа ) и кисело мляко с активни бактериални култури, за да се справите със стомашния вирус. Дори малко мазнина може да помогне, защото забавя храносмилането и може да намали диарията. Ако се чувствате готови, добавете парче масло или малко постно месо към следващото си хранене.

Почивка.

Дайте време на тялото си да се възстанови от стомашен вирус

Защитете се от гастроентерит (стомашен грип)

Вирусите, които причиняват гастроентерит, идват от контакт със заразен човек или повърхности

За да защитите себе си и семейството си от стомашен вирус:

Мийте си ръцете.

Според експерти това все още е най-добрият начин за спиране на стомашен вирус. Използвайте антибактериален сапун и вода и се мийте старателно, за поне 1 минута.

Използвайте дезинфектант за ръце.

Ако не сте близо до мивка, за да си измиете ръцете, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Имайте предвид, че дезинфектантът за ръце може да не е толкова ефективен като миенето на ръцете за предотвратяване на стомашен вирус.

Избършете повърхностите.

Ако член на семейството има стомашен вирус, измийте местата и повърхностите, които се ползват от всички - като банята, дръжките на вратите, телефоните и дистанционните за телевизори - с разреден разтвор на белина.

Кога да посетите лекар

В повечето случаи възрастните не е необходимо да посещавате лекар, когато имат стомашен вирус. Ако симптомите обаче продължават 5-6 дни и повече, без подобрение,  е добра идея е да потърсите медицинска помощ.

В редки случаи хората със стомашен грип трябва да бъдат хоспитализирани, обикновено поради дехидратация. При възрастни дехидратацията може да причини силна жажда, намалено уриниране, тъмна урина, суха кожа, умора и замайване. При бебета и малки деца дехидратацията от стомашен вирус може да причини:

 

Плач без сълзи
Три часа или повече без уриниране
Треска
Сух език и уста
Хлътнала фонтанела, мекото място на върха на главата на бебето
Хлътнали бузи или очи

Това са явни признаци на дехидратация се нуждае от медицинска помощ незабавно.

                                

Оставете коментар