6 топ съвета за грижа за кожата на децата през лятото

6 топ съвета за грижа за кожата на децата през лятото
от юли 24, 2023 0 Коментар

6 топ съвета за грижа за кожата на децата през лятото

Летните месеци са толкова чакани и обичани, но прекомерните горещини и силното слънце могат да бъдат и опасни. Същевременно знаем, че играта навън през лятото е едно от прекрасните предимства на детството и е полезно и за здравето на вашето дете. Излагането на естествена слънчева светлина пък е изключително важно за набавяне на витамин D, който помага на тялото да абсорбира калций.

Но докато се наслаждаваме на времето на открито, трябва да превърнем слънцезащитата в съществена част от ежедневната рутина за нашите деца. Ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да увредят кожата само за 15 минути, а само няколко сериозни слънчеви изгаряния могат да увеличат риска от рак на кожата по-късно в живота.

И тъй като значителна част от вредните слънчеви лъчи ( до 80 процента ) могат да преминат през облаци или мъгла, слънцезащитата е от решаващо значение - дори в облачни дни.

И така, как да предпазим децата от слънцето?

Слънцезащитният крем не е само за плаж

Слънцезащитният крем не е само за плаж или топло време. Трябва да го прилагате винаги, когато детето ви ще е на открито. Дори и да не е слънчево, 80% от UV лъчите все още преминават през облаците.

Винаги, когато е възможно, оставяйте децата да играят на сянка и избягвайте излагането на най-силните слънчеви лъчи за деня, обикновено между 11и 16 ч. Когато сте на пряка слънчева светлина, предпазвайте кожата им с шапка с широка периферия и леки дрехи с дълги ръкави.

Изберете правилния слънцезащитен крем

Когато става въпрос за детски слънцезащитен крем, има толкова много възможности за избор, че може да не знаете кой вариант е най-добрият. Слънцезащитен крем – или слънцезащитен крем – предпазва кожата от слънчевите ултравиолетови A (UVA) и ултравиолетови B (UVB) лъчи, които причиняват слънчево изгаряне.

Как да изберем безопасен слънцезащитен крем за деца:

Изберете широкоспектърно покритие (което означава, че слънцезащитният крем предпазва от UVA и UVB лъчи).

Помислете дали е водоустойчив.

Търсете слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок.

Уверете се, че съдържа цинков оксид или титанов диоксид (по-добре за чувствителна кожа).Нанасяйте често

Един път нанесен, слънцезащитният крем не осигурява постоянна защита. Мажете децата на всеки два часа, както и след влизане във водата, изпотяване или подсушаване с кърпа. Повечето пъти не слагаме достатъчно слънцезащитни продукти, така че нанесете обилно количество. Не пропускайте и места като ушите, тила, носа.

Разберете разликата между продукти за деца и възрастни

Не всички слънцезащитни продукти са еднакви. Съществуват някои ключови разлики между тези, предназначени за деца и възрастни. Една от основните разлики е в нивото на SPF. Слънцезащитните продукти за възрастни често имат по-високи SPF стойности, обикновено вариращи от SPF 30 до SPF 50+, предлагащи по-добра защита срещу UVA и UVB лъчи. Детските слънцезащитни продукти обикновено имат по-ниски стойности на SPF, около SPF 15 до SPF 30, което все още е ефективно, но може да изисква по-често повторно нанасяне.

Друга разлика са съставките. Слънцезащитните продукти за деца често не съдържат агресивни химикали и аромати, които дразнят кожата им, което ги прави по-нежни и хипоалергенни. Слънцезащитните продукти за деца може също да имат добавени характеристики като водоустойчивост, което ги прави подходящи за плуване и дейности на открито. Важно е да изберете правилния слънцезащитен крем за всяка възрастова група, за да осигурите оптимална защита, като същевременно вземете предвид уникалните нужди и чувствителност на вашето дете.

Използвайте лосион вместо спрей

Въпреки че всяка форма на слънцезащита е по-добра от никаква, лосионът обикновено осигурява по-дебело и по-равномерно покритие върху кожата. Освен това при по-малките деца слънцезащитният спрей представлява потенциален риск от вдишване.

Намажете обилно, независимо от тена на кожата

Вярно е, че хората с по-тъмна кожа не са изложени на толкова голям риск от слънчево изгаряне, колкото тези с по-светла, но не забравяйте, че защитата е не само срещу изгаряне, но и срещу меланома.

Бъдете особено внимателни с бебетата

Бебетата до 6 месеца са особено податливи на вредните слънчеви лъчи. За нежната бебешка кожа през лятото, и през цялата година, е добре да избягвате напълно прякото излагане на слънце. Покривайте бебето с леки и светли дрехи и му подсигурете дебела сянка.

Какво да правите в случай на изгаряне?

Колкото и мерки да взимате, няма 100% сигурност, че децата няма да изгорят. В този случай намажете с Лосион от Календула (Невен) и Авокадо на Vivasan – изключително лек и деликатен крем, който не само, че има естествен фактор 15, но и веднага ще успокои кожата. Той защитава кожата от UV лъчи (след дълъг престой на слънце, след плаж и др.); овлажнява и подхранва изсушената от слънчевите лъчи кожа, защитава от вредните въздействия на околната среда.

Ако изгарянето е по-сериозно, към лосиона добавете и 2-3 капки етерично масло Лавандула. То има общо терапевтично действие, съчетава се идеално с много други етерични масла и подсилва тяхното действие. Използва се като първа помощ при изгаряния по кожата, подпомага зарастване на рани.

След баня може да нанесете и Лосион за тяло с Лавандула и масло Жожоба. Лосионът е особено нежен и може да се използва за всички типове кожа. Благодарение на силното си успокояващо и противовъзпалително действие, този лосион помага и за релаксация за тялото, ума и душата. Лосионът за тяло с лавандула съдържа етерично масло от лавандула от региона Прованс във Франция, а в комбинация с интензивно подхранващите свойства на хамамелиса, се абсорбира лесно в кожата и осигурява копринено мека кожа с приятен, деликатен аромат.

Наред с това изключително важни са хидратацията и да охладите тялото. Избягвайте повторно излагане на слънце, докато слънчевото изгаряне не бъде напълно излекувано.

Вземането на прости предпазни мерки може да ви помогне да направите забавлението на слънце по-безопасно за вашето семейство. Имайте под ръка слънцезащитни и превантивни средства и се насладете на сезона!

 

Оставете коментар