Гинко билоба – за енергията, настроението и памет

Гинко билоба – за енергията, настроението и памет
от август 17, 2023 0 Коментар

Гинко билоба – за енергията, настроението и памет

Надали има човек, който да не знае за чудните свойства на гинко билоба. Листата на това дърво са познати със своите противовъзпалителни , антиоксидантни и стимулиращи кръвообращението свойства.

Но гинко билоба е много повече. То помага за когнитивните способности, помага за подобрение  на паметта, за по-доброто настроение и е незаменимо средство при симптоми, свързани с множество хронични заболявания.

Според традиционната китайска медицина и клинични проучвания, гинко има защитен ефект срещу увреждане на митохондриите и оксидативния стрес. Може да помогне за намаляване на възпалението и увреждането от свободните радикали, две основни причини за най-честите здравословни проблеми.

Екстракт от гинко съдържа две основни съставки - флавоноиди и терпеноиди, които имат силни антиоксидантни свойства. Смята се, че те могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболявания, свързани с възрастта, като предотвратяват увреждане на тъканите, клетките и ДНК.

Ползи за здравето

От VIVASAN познават многобройните ползи за здравето от гинко билоба и създадоха Гинколин Форте (Гинко Билоба с Витамини) - ефикасна хранителна добавка с екстракт от гинко билоба и есенциални витамини B1, B6, B12 и ниацин, за подобряване на мозъчното кръвоснабдяване и подобряване на паметта. Гинколин Форте има съдоотслабващо действие, стимулира мозъчното кръвоснабдяване и умствената дейност, като спира развитието на атеросклеротични промени в съдовата система. Насърчава концентрацията, подобрява настроението, премахва стреса и безсънието. Предпазва сърцето, кръвоносните съдове и мозъка от разрушителното действие на свободните радикали.

Добавката е създадена по швейцарска формула - с най-новите разработки и технологии. Ефективността и безопасността на продуктите са основни приоритети на компанията, а при избора на съставки експертите на Vivasan избират само натурални органични растителни суровини.

За да ви докажем обаче колко полезна и незаменима добавка е Гинколин Форте, ви показваме всички уникални свойства на тази билка:

1. Може да защити и подобри когнитивното здраве

Изследванията показват , че гинко може да помогне за предпазване от когнитивно увреждане и да поддържа мозъчната функция, особено при хора с Алцхаймер, деменция или съдови проблеми  (загуба на притока на кръв към съдовете в мозъка).

Гинко се смята за ефективно средство за помагане на лечението на церебрална недостатъчност - състояние , характеризиращо се с хронично ниска концентрация, объркване, намалена физическа работоспособност, умора, главоболие и промени в настроението.

Наред с това е доказано, че намалява оксидативния стрес и подобрява кръвообращението, може да помогне за увеличаване на усвояването на глюкоза (разградена захар) от мозъчните клетки, има потенциала да подобри предаването на нервни сигнали, отговорни за паметта, настроението, изпълнението на задачи, регулирането на сърдечния ритъм и здравето на очите.

Клинично изпитване от 2017 г., проведено в седем болници, демонстрира , че екстрактът от гинко билоба в комбинация с лечение с аспирин намалява когнитивните и неврологични дефицити след остър исхемичен инсулт. Тестовете показват, че тези, които използват екстракта, са постигнали значително по-високи резултати за когнитивна оценка, което показва подобрение в познанието в сравнение с контролите.

В друго проучване изследователите са тествали ефектите на гинко върху умствената дейност на здрави възрастни за период от четири седмици. Те откриват значителни разлики в самооценката на психичното здраве и качеството на живот в сравнение с плацебо групата. Групата, приемаща гинко, има по-добра двигателна активност и емоционално здраве и не съобщава за известни странични ефекти или непоносимост, предизвикани от лекарството.

2. Може да подобри симптомите на деменция и Алцхаймер

Въпреки че не е пълно излекуване, като цяло научната литература предполага , че е възможно гинко билоба да е от полза за възрастни с деменция или болестта на Алцхаймер.

3. Може да помогне в борбата с безпокойството

Според клинично проучване, по-висока доза (до 480 милиграма) гинко билоба намалява симптомите на генерализирана тревожност до четири седмици.

4. Може да се бори със симптомите на ПМС

Някои изследвания показват положителни ефекти от приема на гинко за намаляване на симптомите на ПМС - като промени в настроението, главоболие, тревожност, умора и мускулни болки.

 

5. За здравето на очите

Изследванията показват, че антиоксидантните свойства на гинко билоба могат да помогнат за подобряване на притока на кръв към зрителния нерв и ретината на окото. Гинко може също така да осигури противовъзпалителен отговор, който помага за предотвратяване на дегенерация на очите и свързаните с това проблеми със зрението .

6. Може да подобри либидото

Резултатите са донякъде противоречиви досега, но изглежда, че гинко билоба има известно въздействие върху либидото , тъй като помага на кръвния поток по-ефективно и отпуска гладката мускулна тъкан.

7. Помага при лечение на мигрена

Според проучвания, при хора, които страдат от мигренозно главоболие, гинко билоба може да помогне да се предотвратят симптомите на мигрената, включително намаляване на честотата и тежестта. Първоначалното проучване, наблюдаващо тези ефекти, установи, че са необходими около три месеца, за да се видят значителни промени. През следващите месеци подобренията продължават.

8. Може да подобри качеството на съня

Доказано е, че гинко може да помогне за подобряване на качеството на съня, без да повлиява REM функцията. Това предимство се дължи на неговата антиоксидантна активност. За хора, които са здрави, но не могат да спят, 240 милиграма гинко билоба на ден може да повиши субективно качеството на съня.

9. Може да поддържа здравето на сърцето

Някои проучвания, включващи хора с висок риск от сърдечни заболявания, са установили, че пациенти, които приемат гинко билоба изпитват намаляване на натрупването на атеросклеротична плака (което води до артериосклероза), както и окисляване на нивата на LDL холестерола.

Това се дължи на високата антиоксидантна способност - приемането на тази добавка повишава активността на някои от най-мощните антиоксиданти в тялото, супероксид дисмутаза и глутатион .

Рискове и странични ефекти

Рядко се съобщава за нежелани реакции, които включват: гадене, диария, виене на свят, главоболие и алергични реакции (не приемайте тази билка, ако сте алергични към алкилфеноли).

Гинко билоба не трябва да се приема от деца, тъй като не е доказано, че е безопасно.

 

Оставете коментар