Загуба на глас – как да се справим

Загуба на глас – как да се справим
от септември 07, 2023 0 Коментар

Загуба на глас – как да се справим

Вероятно сте имали дни, когато гласът ви става дрезгав, хриптящ или губи силата си? Може дори да загубите глас за кратко време. В този случай най-вероятно говорим за ларингит -възпаление на ларинкса от прекомерна употреба, дразнене или инфекция. В ларинкса се намират нашите гласни струни - две гънки на лигавицата, покриващи мускулите и хрущялите. Обикновено гласните струни се отварят и затварят плавно, образувайки звуци чрез тяхното движение и вибрация.

При ларингит обаче гласните струни се възпаляват или дразнят. Това подуване причинява изкривяване на звуците, произведени от въздуха, преминаващ над тях. В резултат на това гласът звучи дрезгав, а в някои случаи може да стане почти неуловим.

Ларингитът може да бъде краткотраен (остър) или продължителен (хроничен). Повечето случаи на ларингит се предизвикват от временна вирусна инфекция или напрежение на гласа и не са сериозни. Постоянната дрезгав глас понякога може да сигнализира за по-сериозно медицинско състояние, обаче.

Наред с ларингит обаче, причина за загубата на гласа може да бъде и афония. Афонията представлява загуба на глас до степен на дрезгавост или шепот, а понякога да доведе и до пълна загуба. Реално това е нарушение на гласа, което може да засегне всеки, но обикновено се наблюдава при хора, които постоянно повишават гласа си, за да бъдат чути. Афонията се счита за функционално нарушение на гласа, а причини за нея най-често е пренапрягане на гласа – например след футболен мач, на който сте викали. Това състояние се среща и при някои професии –учители, които прекарват дните си в говорене на висок глас, за да привлекат и задържат вниманието на своите ученици; хора, работещи във фабрики или около машини, които постоянно трябва да повишават гласа си, за да бъдат чути; хора, които прекарват работния си ден в разговори по телефона; професионални оратори и професионални певци.

Съществува обаче и понятието психогенна афония - това е, когато внезапно загубите гласа си поради емоционален или психологически стрес. Хората с психогенна афония могат да говорят, но само с напрегнат шепот.

Без значение от причината за загуба на глас обаче, има няколко универсални подхода, които може да приложите, за да си помогнете да го върнете.

Овлажнете въздуха

Може да звучи изненадващо, но сухият въздух в стаята може да доведе до болка и раздразнение. Затова, ако се събудите с дрезгав глас, се замислете дали помещението, в което спите има достатъчно влага. Един от най-добрите начини да балансирате въздуха е да пуснете дифузер. Нашият съвет е да използвате ултразвуков модел, защото той разгражда сместа от вода и етерично масло на много микрочастици и ги превръща в хладна, ароматна мъгла.

За по-голям ефект, добавете няколко капки етерично масло. Подходящи са евкалипт, чаено дърво, лимон, мащерка

Оставете гласа да почива

Не напрягайте гласа си. Оставете го да почива колкото е възможно повече. Избягвайте да говорите или пеете твърде силно или твърде дълго. Ако трябва да говорите пред големи групи, опитайте се да използвате микрофон или мегафон.

Хидратация

Пийте много течности , за да предотвратите дехидратация (избягвайте алкохола и кофеина). Може да смучете бонбон или да дъвчете дъвка. Много ефективно средство е Спрей за гърло и нос с етерични масла. Той съдържа селектирана композиция от 100% натурални етерични масла от Масло от мащерка (Thymus vulgare), Масло от сладка/градинска мента/spearmint (Mentha spicata) , Масло от мастиково дърво (Pistacia Lentiscus, L.) от семената на плода на Мастиков храст /плачещо дърво/ - от семейство Смрадликови (Anacardiaceae), Масло чаено дърво и Масло от канука (Kunzea ericoides). Изключително ефективен е при грипни вируси и при повишени бактериални замърсявания.

Гаргара

Гаргарата е един от най-лесните, евтини и ефикасни методи за справяне със загубата на глас, особено, ако проблемът е ларингит. За да бъде ефектът по-голям, комбинирайте вода с 1-2 капки етерично масло с антибактериално и успокояващо действие. Най-добрият избор са 33 билки, гераниум(индрише), евкалипт или чаено дърво на Vivasan. Налейте чаша с вода, сложете масло по избор и изплакнете гърлото, след което изплюйте. Тъй като това са 100% чисти натурални етерични масла, те не крият никакъв риск за вас, дори да погълнете малко.

Топли напитки, смесени с мед

Медът е съставка с безброй лечебни свойства и е естествено средство за лечение на бактериални инфекции и възпаления. Известно е също, че потиска пристъпите на кашлица, които могат да влошат гласните ви струни.

Как да включите меда като средство за справяне със загубата на глас?

Сложете мед в билков чай. Билковият чай съдържа антиоксиданти, които могат да засилят имунната ви система.

Смесете мед с ябълков оцет. Ябълковият оцет има антимикробни свойства, които могат да ви помогнат да се преборите с неприятните инфекции.

Ако нямате чай или ябълков оцет, просто смесването на мед с чаша топла вода ще бъде достатъчно и ефективно за успокояване на гърлото ви.

 

Компрес

Топъл компрес е чудесен за раздразнено и болезнено гърло, може да успокои и да помогне за по-бързото връщане на гласа. На кърпа с топла вода сложете няколко капки етерично масло от чаено дърво, евкалипт, лавандула или мента и поставете на гърлото. Ще усетите веднага успокояващия ефект на топлата вода, а в комбинация с висококачествени етерични масла, резултатът ще бъде още по-бърз.

Заедно с това може да намажете областта на гърлото с крем Мащерка на Вивасан. Той е профилактично средство, създаден по древна швейцарска рецепта, на базата на натурални етерични масла от мащерка, евкалиптови листа, дълголистен бор, листа на розмарин, кори на лимон, цветове на лайка, камфор и глицинова соя. Има бързо и ефективно въздействие при възпалителни процеси, простудни и инфекциозни заболявания, при отслабен имунитет, болка.

Какво да избягвате, когато имате ларингит

Грижата за състоянието включва не само какво да пием или правим, но и неща, които трябва да избягвате, когато имате ларингит. Ето кои са те:

1. Избягвайте пикантната храна

Когато имате ларингит, избягвайте чили, лют червен пипер, къри и всякакви пикантни неща. Пикантната храна може да предизвика стомашно-чревен рефлукс и да влоши състоянието.

2. Избягвайте кофеина и алкохола

Течностите са важни, но избягвайте кофеина и алкохола, тъй като те могат да ви дехидратират.

3. Въздържайте се от пушене

Вдишването на дим може допълнително да раздразни вече чувствителните гласни струни. Пушенето също може да предизвика кашлица или да доведе до хроничен ларингит, удължавайки лечебния процес.

4. Избягвайте да прочиствате гърлото си

Дразненето в гърлото и трудностите да говорите естествено ви карат да прочистите гърлото си. Въпреки че може да е трудно, това трябва да се избягва.

5. Избягвайте сухи, задимени или прашни помещения

Когато вдишвате частици, които дразнят носа, може да се окаже, че кихате или кашляте. Това ще влоши състоянието и ще попречи на заздравяването на гласните ви струни.

Оставете коментар