Ехинацея: чудна терапевтична билка и усилвател на имунитета

Ехинацея: чудна терапевтична билка и усилвател на имунитета
от октомври 07, 2023 0 Коментар

Ехинацея: чудна терапевтична билка и усилвател на имунитета

Може би всеки един от нас е чула за билката ехинацея когато говорим за имуностимулиращи средства. Но дали знаем кое прави Ехинацея толкова ценна билка и за какво всъщност  помага? Ехинацея се състои от девет вида многогодишни растения. Три вида от цъфтящата билка ехинацея се използват в медицината, но повечето от изследванията се фокусират върху вида Echinacea purpurea.

Ехинацеята се използва при преходните сезони, при грипни състояния, за здрава дихателна система, при инфекции на уринарната система, херпес и като допълнителна терапия при други гнойни и вирусни инфекции.

Затова и неслучайно билката ехинацея се съдържа в течната храниттелна добавка Имун фит на Вивасан. Наред с меда от манука ехинацеята помага за здравето и подсилва имунната система, действа като чудесно профилактично средство срещу сезонни вируси.

Ехинацеята се използва за профилактика и лечение на няколко често срещани проблеми, от обикновена настинка до стареене на кожата.

И не само. Ето за какво помага още ехинацеята.

1. Помага за предотвратяване на настинка

Приемът на ехинацея - 2400 милиграма екстракт на ден - в продължение на четири месеца може да предпази от настинка или поне да намали тежестта и продължителността на симптомите.

Мета-анализ на проучвания, публикувани през 2015 г. в списанието на Американската медицинска асоциация, установи, че употребата на ехинацея, ако започне при появата на първите симптоми, може да помогне умерено да намали продължителността и тежестта на обикновената настинка.

2. Помага при заразяване с грип

Редица изследвания показват, че ехинацея е мощно профилактично средство в сезона на върлуващ грип. Затова ако около вас върлува някой от щамовете, спокойно започнете приема на добавка с ехинацея.

3. Намалява продължителността на заболяването

Проучване в Европа, публикувано през 2015 г., разкрива, че ехинацеята е толкова ефективна, колкото и лекарство с рецепта за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите на грип, както и за предотвратяване на неблагоприятните ефекти  при първите признаци на инфекция. Важно е да вземете ехинацея при първите признаци на грип, за да бъдете най-ефективни.

В допълнение, доказано е, че употребата на ехинацея, подпомага борба с рака, засилва имунитета, облекчава болката, бори се с възпалението, подобрява външния вид на кожата, поддържат психичното здраве, помага при проблеми с горните дихателни пътища.

Рискове и странични ефекти

Важно е да знаете, че прекомерният прием на ехинацея може да има странични ефекти.  В някои случаи високите дози екстракти от растението понякога могат да причинят гадене и световъртеж, особено при тези, които имат алергии. Съобщава се също и за опасност от диария, дезориентация, замайване, сухота в устата, главоболие.

Ехинацеята се предлага без рецепта, в много различни форми, включително течни екстракти, сушени билки, капсули или хапчета и дори като чай от ехинацея.

За да се възползвате най-добре от качествата на ехинацея, за да сте сигурни, че няма да превишите необходимата доза, приемайте я в комбинация с други имуностимулиращи съставки, какъвто е медът от манука в ИмунФит - като начин за забавяне на развитието и намаляване на интензивността и продължителността на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, като например обикновена настинка и грип.

Други употреби на ехинацея, подкрепени от контролирани проучвания, включват подпомагане на борбата с рака, повишаване на имунитета, облекчаване на болката, лечение на запек, борба с възпалението, подобряване вида на кожата и др.

Оставете коментар