Всичко, което трябва да знаете за медa от манука

Всичко, което трябва да знаете за медa от манука
от октомври 07, 2023 0 Коментар

Всичко, което трябва да знаете за медa от манука

Мед от манука е уникален природен продукт, част от сироп Имун фит с Мед от манука на Вивасан. Той е познат още на маорите, коренното население на Нова Зеландия, които имат вековна връзка с меда от Манука, те го наричат ​​Таонга или „съкровище“.

Манука е мед със суперсили! Той е богат източник на хранителни вещества, съдържащ аминокиселини, витамини от група В, калций, мед, желязо, магнезий, калий, натрий и цинк. Медът от манука има два до три пъти повече флавоноиди и фенолни киселини (антиоксиданти) в сравнение с други видове мед. В допълнение, той съдържа изключително комплексна и разнообразна гама от различни олигозахариди, които действат като пребиотици, също така е изследван от години за своите антибактериални свойства и активни ензими.

Този невероятен мед се произвежда от пчели, които опрашват цветето манука, родом от Нова Зеландия и цъфти само 2-6 седмици в годината. Медът от манука може да се произвежда само в райони, богати на местни цветове на манука, поради което кошерите са в някои от най-отдалечените, недокоснати части на тази страна. За да бъде признат и сертифициран като мед от манука, медът се тества по пет специфични стандарта. Тези тестове също така потвърждават, че медът Mānuka не е подправен и съдържанието на MGO е посочено на етикета на продукта.

По какво се различава медът от манука от този на рафта в хранителния магазин?

Като цяло е известно, че всеки мед има антимикробни свойства поради активността на водороден прекис. Изследванията показват, че медът от манука съдържа много полезни биоактивни свойства, наречени активни фракции, една от тези фракции е естественият метилглиоксал (MGO), което го прави различен от другите видове мед.

Колкото по-висок е MGO номерът на меда от манука, толкова по-силни са неговите нива на антимикробна биоактивност и толкова по-мощни са естествените лечебни ползи.

Какво е MGO?

MGO е съкращение от Methylglyoxal – естествено срещащо се съединение на автентичния мед Manuka. Водещи австралийски изследвания показват, че MGO е световно призната и точна мерна единица на меда Manuka.

Колкото по-висок е MGO рейтингът или числото, толкова по-високо е качеството и чистотата на меда Manuka. Просто е! Ето повече за рейтингите?

UMF

Unique Manuka Factor (UMF) е система за оценка, използвана уникално от новозеландските производители на мед. Рейтингите на UMF включват тестове за MGO и дихидроксиацетон. Тази система за оценка е разделена между различни химични маркери, открити в меда Manuka. UMF се измерва в по-малки числа от MGO.

NPA/ULF

Непероксидната активност (NPA) представлява нивото на активност и уникалният фактор Leptospermum (ULF) го измерва. NPA също се измерва в Нова Зеландия, докато ULF е австралийският еквивалент на новозеландската рейтингова система UMF. И двете се използват в световен мащаб, така че може да звучат познато и често се използват едновременно или взаимозаменяемо.

Къде да намеря мед от манука?

Медът от манука в Имун Фит е ненадминат по своята чистота, сила и вкус. Всяка една бутилка Имун фит с мед от манука носи безброй ползи за здравето, а сладкият еликсир  повишава неговата ефективност и ефикасност.

Мед от манука помага много за облекчаване, успокояване на дихателните пътища и подпомагане на заздравяването на различни заболявания като кожни рани, слънчеви изгаряния, рани по лицето, храносмилане и симптоми на настинка. Доказано е, че медът от манука подобрява микробния баланс на червата и също така включва антимикробни и антисептични свойства, които могат да намалят времето за заздравяване.

 

Оставете коментар