Каму каму – супер храна с много ползи

Каму каму – супер храна с много ползи
от октомври 07, 2023 0 Коментар

Каму каму – супер храна с много ползи

Чували ли сте за каму-каму? Всъщност това е един от най-популярните плодове в Южна Америка и се използва като хранителна добавка от векове, както и като мощно средство срещу много здравословни проблеми. Това се дължи на изключително високите нива на витамин С и аминокиселини, както и на няколко съединения, които имат противовъзпалителни свойства, имуноподдържащи свойства, както и високо съдържание на антиоксиданти.

Каму-каму е амазонски плод, който расте по поречията на реките, както и на различни места в Южна Америка. Има тръпчив, кисел цитрусов вкус и високо ниво на киселинност. Това е суперхрана, която е чудесен източник на витамини, минерали, антиоксидантни съединения и полифеноли. Той е известен със своята широка гама от ползи за здравето като хранителна добавка и е една от най-мощните суперхрани на планетата.

Затова не е случайно, че каму-каму е сред съставките в ИМУН ФИТ с МЕД от МАНУКА - натурална хранителна добавка.

Плодовете каму-каму са много богати на полезни минерални  вещества, особено калций, желязо, калий, фосфор. Освен това, те съдържат природни белтъци, тиамин, серин, левцин, валин и елагова киселина. Тиаминът оказва благоприятно въздействие на въглехидратната и мастна обмяна в организма. Серин играе важна роля в междуклетъчното пространство. Левцинът представлява  уникална аминокиселина, която може да се синтезира само при човека. Аминокиселината валин оказва благоприятно въздействие на процесите на формиране на тъканите. Елаговата киселина положително повлиява развитието на организма като цяло, а също така защитава организма от образуване на злокачествени клетки. Каму-каму има противовъзпалителни свойства, помага при мигрена, положително влияе на зрението и състава на кръвта, повишава защитните функции на организма.

Има много други храни, подобни на плодовете каму-каму, включително годжи бери, плодове асаи и семена от нар. Но никой от тях не съдържа същите полезни съединения, които правят каму-каму толкова специален плод.  Каму каму съдържа по-високо съдържание на витамин С от почти всеки друг плод на планетата, с над 50 пъти повече витамин С от портокалите на грам.

Ето някои от най-големите предимства на каму каму:

1. Защитава клетките от свободните радикали

Голямото количество витамин С помага за изграждането на колаген и поддържа кожата млада и сияйна и допринася за разграждането на мастните киселини, за да подхрани клетките.

2. Помага за регулиране на кръвното налягане

Каму каму е богат източник на калий и съдържа голяма част от препоръчителното количество за дневен прием. Калият помага за поддържане на баланса на течностите, като същевременно регулира кръвното налягане и нервната функция. Освен това помага да предпазите мускулите си от схващане по време на тренировка.

 

3. Мощни антиоксидантни свойства

Антиоксидантите са съединения, намиращи се естествено в плодовете и зеленчуците, които предпазват клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които причиняват увреждане на клетките, стареене и хронично възпаление. Антоцианините в каму каму са мощни антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките и поддържат здравето на сърдечно-съдовата система.

4. Поддържа имунитета

Каму каму е изключително подходящ за поддържане на имунитета. Когато витамин С се комбинира с други хранителни вещества като цинк и желязо, той може да помогне за повишаване на имунитета и да се пребори със заболявания като обикновената настинка.

5. Повишава енергията

Каму каму е пълен с витамини и мощни хранителни вещества, които допринасят за усвояването на желязо, помагат за намаляване на умората и допринасят за нормалното производство на енергия, необходими са за нормалната неврологична и психологическа функция на тялото.

6. Подпомага производството на колаген

Неговите високи нива на витамин С също помагат за нормалното образуване на колаген за здрава кожа, зъби, венци, хрущяли и кости.

7. Помага за защита на зрението и здравето на очите

Витамин С е от съществено значение за поддържане на здравето на очите и защита на зрението. Подпомага растежа на нови кръвоносни съдове, което позволява на кислорода и хранителните вещества да достигнат до ретината.

 

8. Подобрява функцията на черния дроб

Плодовете каму каму са известни още като тоник за черния дроб. Те са заредени с антиоксиданти, които помагат за прочистването на токсините от черния дроб, подобряват храносмилането и насърчават цялостното му здраве.

9. Подобрява настроението

Когато се чувствате добре отвътре, изглеждате по-добре отвън. Ето защо каму каму е отлично средство за подобряване на настроението. Неговите високи нива на витамини от група В допринасят за нормалната мозъчна функция и умствената яснота.

10. Поддържа сърдечно-съдовото здраве

Каму каму осигурява редица ползи за сърцето. Това е естествен източник на фибри, които намаляват холестерола и подобряват здравето на храносмилането. Освен това е източник на магнезий, който отпуска нервната система и насърчава правилната мускулна контракция.

Оставете коментар