Мед от манука за вашата имунна система: при настинка, грип и възпалено гърло

Мед от манука за вашата имунна система: при настинка, грип и възпалено гърло
от октомври 07, 2023 0 Коментар

Мед от манука за вашата имунна система: при настинка, грип и възпалено гърло

Повечето от нас вероятно не мислят за имунната система, докато не се разболеем. Когато настъпи по-студеното време обаче, се замисляме как може да подпомогнем имунната система, за да се предпазим от настинка.

Може би вече сте чували, че приемането на мед от манука, независимо дали направо от лъжица или разбъркан в сутрешната ви чаша, може да е от полза за вашето благополучие.

Ето защо Вивасан създаде Имун фит с мед от манука – течна хранителна добавка с изключително силен имуностимулиращ ефект и доказана ефективност.

Но как медът от манука може да помогне за поддържане на имунната ви система, включително помощ при кашлица или възпаление?

Благодарение на своите антибактериални свойства, медът от манука е сред най-добрите сперхрани и се свързва с  много ползи за здравето .

Суровият мед отдавна се използва като успокояващо лечение от древни времена, от насърчаване на кожата да се лекува до облекчаване на възпалено гърло или кашлица.

Какво прави меда от манука толкова уникален?

Медът от манука се получава от нектара на цветята на храста манука в Нова Зеландия. Нектарът от цветовете на храста манука е това, което придава на меда от манука неговите полезни ефекти и антибактериални свойства, тъй като съдържа метилглиоксал.

Количеството метилглиоксал е представено чрез MGO рейтинг - колкото по-висок е MGO рейтингът, толкова по-високи са нивата на метилглиоксал.

След обработка с водороден прекис, медът от манука запазва тези свойства, за разлика от други видове мед. Това означава, че медът от манука е пълен с антибактериални свойства, основната причина да подпомага дихателната и имунната системи на тялото ви.

Проучване от 2020 г. показа окуражаващи резултати в разбирането как медът от манука може да е от полза за имунната система.

Изследването установи, че медът от манука увеличава освобождаването на цитокини, които са жизненоважни за поддържане на имунната ви система здрава. Тези цитокини помагат на белите кръвни клетки да намерят и спрат инфектирани или увредени тъкани.

Може ли медът от манука да помогне при алергии?

За тези, които се борят със сенна хрема или сезонни алергии, наслаждаването на хубавото време през пролетта и лятото може да бъде трудно.

Седенето на слънце или приятната разходка може да ви се стори последното нещо, което искате да направите, ако доведе до хрема, сърбящи очи или кашлица.  Важно  е да се консултирате с вашия лекар, за да може да ви препоръча правилното лекарство за вашите алергии, но може да откриете, че медът от манука може да помогне със симптомите ви.

Как да приемате мед от манука, когато имате възпалено гърло или кашлица

Скорошно проучване установи, че консумацията на мед от манука понижава нивото на Streptococcus mutans, бактерията, която причинява възпалено гърло.

Медът от манука има много приложения  и можете да приемате мед от манука при възпалено гърло или кашлица по различни начини, например когато е в хранителна добавка.

Напитка с мед манука

Приемането на мед от манука по този начин означава, че получавате всички антибактериални свойства и сладка, успокояваща напитка.

Ако търсите бързо и ефективно облекчение от възпалено гърло или кашлица, разбъркайте мед от манука във вода или чай.

За допълнителен вкус и още повече ползи, може да добавите резен лимон или лимонов сок.

Може ли медът от манука да помогне при гастрит?

Доказано е, че антибактериалните, антимикробните и противовъзпалителните свойства на меда от манука са ефективни при облекчаване на стомашни проблеми, дори състояния като гастрит.

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, най-често причинено от бактерия, наречена Helicobacter pylori, или от увреждане на стомашната лигавица.

Причините медът от манука да помогне при гастрит са:

  • Може да възпре растежа на Helicobacter pylori
  • Може да защити стомашната лигавица
  • Неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат за успокояване на стомаха
  • Подсилва имунната система
  • Подпомага заздравяването на рани

Кога не трябва да приемате мед от манука?

Въпреки че почти всичко може да предизвика алергична реакция, медът не е изключение.

Медът от манука се прави от пчели и понякога може да съдържа малки количества прашец.

Така че, ако изпитвате някакви симптоми на алергична реакция, когато ядете мед или знаете, че имате алергия към пчелите, най-добре е да избягвате меда от манука.  Ако имате висока кръвна захар, също трябва да се консултирате с лекар, преди да консумирате мед от манука.

Медът от манука има цял набор от ползи за здравето, а потенциалът за облекчаване на симптомите на настинка, грип или сенна хрема е страхотен бонус.

Въвеждането на мед от манука с Имун фит във вашата диета е чудесен начин да подкрепите имунната си система поради неговите антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

 

Оставете коментар