Бактериалните инфекции в носа – как да ги победим

Бактериалните инфекции в носа – как да ги победим
от декември 30, 2023 0 Коментар

Бактериалните инфекции в носа – как да ги победим

Хрема, подуване, напрежение в областта на носа, обилна хрема….Вероятно имате инфекция на носа. Но дали тя е причинена от вирус или бактерия? И наистина ли има значение?

Да, има значение. Защото лекарите третират вирусните и бактериалните инфекции на носа по много различен начин.

Обикновено инфекциите на носа са вирусни, но ако имате лош дъх, жълта или зелена слуз, треска и главоболие, най-вероятно говорим за бактериална инфекция. Реално няма как да се установи само с един преглед дали става въпрос за вирусна или бактериална инфекция. Вирусната инфекция на синусите обикновено започва да се подобрява след пет до седем дни. Бактериалната инфекция на синусите продължава между 7 до 10 дни или повече, и може да се влоши.

Ако инфекцията е вирусна, антибиотиците няма да помогнат. Дори напротив, ненужният прием на антибиотик може да донесе повече вреда - възможни са странични ефекти и увеличавате шансовете си за развитие на антибиотична резистентност.

Петте най-често срещани бактерии, които могат да причинят инфекции на синусите, са Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus и Streptococcus pyogenes.

 

При бактериална инфекция, почти сигурно лекарят ще ви предпише антибиотици. Когато инфекциите на синусите са резултат от настинки или вируси, те могат да се подобрят и с естествени методи – етерични масла, добавки, физиологични спрейове за нос и дори…храната.

1. Топ храни и напитки за инфекции на синусите

Вода — адекватната хидратация е ключът към изхвърлянето на вирусите от организма. Затова се опитайте да пиете поне 200 мл. вода на всеки 2 часа.

Пилешки бульон със зеленчуци —помага за успокояване на носните кухини и дихателните система, сигурява важни минерали за организма.

Хрян — лютивината на хряна помага да прочистите носа. Смесете с лимон за още по-мощен ефект.

Джинджифил — направете си чай от джинджифил и добавете мед, за да подпомогнете възстановяването.

Чесън и лук — и двата зеленчука помагат за засилване на имунната функция.

Храни, богати на витамин С — Консумирането на храни с високо съдържание на витамин С може да засили имунната система и да ускори способността на организма да се възстанови.

2. Храни и напитки, които трябва да избягвате

Захар — намалява белите кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекцията.

Плодови сокове – портокаловият сок съдържа малко витамин С, но той не е с толкова високо съдържание, колкото целите плодове или зеленчуци. Ако искате да пиете сок, разредете го.

Млечни продукти — млякото и другите млечни продукти произвеждат слуз, така че е най-добре да ги избягвате.

Рафинирано брашно и зърнени храни — всички рафинирани зърнени храни могат да причинят повече производство на слуз.

Сол — без адекватен прием на вода солта може да дехидратира и да забави заздравяването на възпалението на синусите.

3. Етерично масло от чаено дърво, канука и манука

Маслото от чаено дърво, канука и манука е истински природен антибиотик, антисептик с широк спектър на действие – при стрептококи, стафилококи, вируси, гъбички. Маслото има доказано противовъзпалително, болкоуспокояващо, имуностимулиращо и регенериращо действие. Благодарение на съчетанието на 100% натурални етерични масла от чаено дърво, канука и манука, то е ефективно при респираторни инфекции, ангина, фарингит, ларингит, трахеит, грип. За инфекции на синусите можете също да добавите няколко капки масло към голяма купа с преварена вода и покрийте главата с кърпа и вдишвайте ароматната пара за няколко минути.

4. Екстракт от семена на грейпфрут

Екстрактът от семена на грейпфрут има мощни антивирусни свойства. Ето защо се включва в много спрейове за нос и гърло. Основните биологични съединения в семето на грейпфрут, за които се смята, че са отговорни за способността му да унищожава инфекциозни нашественици, са полифенолите, известни като лимоноиди и нарингенин. Сложете в капки за нос, за да усилите действието им.

5. Ацерола

Витамин C е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система, която не само предпазва тялото инфекции, но също така помага на тялото да се бори с такива. Ацерола е плодът с най-високо съдържание на витамина, затова като източник е най-добрата природна форма, която може да приемате. Като антиоксидант, витамин Също така помага да предпазим нашите клетки от увреждане от свободните радикали, които могат да допринесат за развитието на инфекции на синусите, като замърсения въздух и цигарения дим.

6. Чесън

Чесънът е един от най-добрите природни антибиотици. Тъй като настинките често водят до инфекция на синусите, чесънът е страхотен начин не само за естествено лечение на инфекция на синусите, но и за предотвратяването й на първо място. В едно проучване хората са приемали или добавки с чесън, или плацебо в продължение на 12 седмици през студения сезон (между ноември и февруари). Употребяващите чесън има по-малка вероятност да се разболеят от настинка, а ако получат настинка, се възстановяват по-бързо от плацебо групата. Тези, които не са приемали чесън (плацебо група), са имали много по-голяма вероятност да се разболеят от повече от една настинка през 12-седмичния период на лечение. Проучването приписва способността на чесъна да предотвратява вируса на обикновена настинка на звездния му биологично активен компонент, алицин.

7.  Ехинацея

Ехинацеята е билка, която може да помогне на тялото ви да се бори с вируси и бактерии. Професионалните билкари често препоръчват тази билка за естествено лечение на инфекции на синусите. Научните изследвания показват, че ехинацеята съдържа активни вещества, които са антивирусни и подсилват имунната система, като същевременно намаляват болката и възпалението, което е перфектна комбинация от ефекти или инфекция на синусите. Най-добре е да вземете добавка с ехинацея като Имун Фит при първите признаци на заболяване.

8. Спрей за нос и гърло

Oral Nasal спрей за хигиена на носа и устната кухина е уникален продукт на Vivasan, създаден на базата на натурални етерични масла. Той ефективно намалява бактериите и вирусите в гърлото и носа. Може да използвате по няколко пъти на ден, особено след контакт с други хора или ако сте на обществени места.

9. Овлажнявайте въздуха

Независимо дали става въпрос за дифузер, физиологичен спрей за нос или парна баня, всеки един от методите ще намали запушването на носа. Препоръчително е да спите на дифузер с етерични масла, особено при бактериална инфекция.

10. Етерични масла

За естествено изчистване на синусите, етерично масло от Евкалипт от о-в Мадейра и ментово масло е много ефективен начин да отворите синусите, да изчистите слузта и да премахнат инфекцията. Може да нанесете локално с базово масло от авокадо или да дифузирате.

 

И не на последно място, винаги носете с вас балсамче 33 билки. Това е уникален продукт с безброй ползи, може да се носи в джоба, в дамската или ученическата чанта и ще ви помогне при запушен нос, при хрема, главоболие, мускулни и ставни болки.

Ако симптомите на вашата инфекция на синусите се влошат или не забележите подобрение след 10 до 14 дни, се консултирайте с вашия лекар.

Оставете коментар