Да трансформираме мазнините в мускули

Да трансформираме мазнините в мускули
от февруари 21, 2024 0 Коментар

Да трансформираме мазнините в мускули

Навлизайки в пролетния сезон, все повече се замисляме как да влезем във форма и да отслабнем. Повечето фитнес ентусиасти са наясно с добавките, които могат да им помогнат да изградят мускули и да увеличат силата (креатин, протеин и др.). Но когато става въпрос за добавки, предназначени за отслабване и засилване на метаболизма, хората срещат много объркване по отношение на това кое работи и кое не.

Когато става въпрос за отслабване обаче, една от най-добрите добавки, които да добавите към режима, е CLA (съкращение от конюгирана линолова киселина).

Ето защо Вивасан разработи ЛИНОФИТ за Стройна фигура. В основата й строи именно конюгираната линолова киселина. Но как работи и защо е толкова ефективна?

Какво е CLA?

Конюгираната линолова киселина е омега-6 мастна киселина, която се среща естествено в храни като месо и млечни продукти. Доказано е, че тя е подходяща за тези, които искат да загубят телесни мазнини, но не за сметка на чистата мускулна маса.

Поради статуса си на омега-6 мастна киселина, някои хора имат притеснения относно консумацията на CLA. Да, факт е, че в големи количества и без достатъчна консумация на омега-3 мастни киселини, омега-6 мастните киселини могат да причинят възпаление в тялото и да предизвикат или обострят определени здравословни проблеми. Тялото обаче се нуждае от омега-6 мастни киселини, включително CLA, за да работи по най-оптималния начин. CLA функционира повече като омега-3 мастна киселина в тялото. В резултат на това може да помогне за намаляване на възпалението.

Конюгирана линолова киселина се среща самостоятелно под формата на капсули или течна форма. Може да бъде включена и в други добавки, като например добавки преди тренировка или дори добавки за покачване на маса, тъй като, въпреки че традиционно се смята за добавка за отслабване, може също да помогне в процеса на задържане на мускулите по време на групиране фаза.

Ползи от конюгирана линолова киселина

Редица изследвания доказват ползите от приема на CLA за спортисти и спортуващи. Сред най-обещаващите резултати са:

По-голяма загуба на мазнини

Може би най-известната и най-голяма полза от CLA е увеличената загуба на мазнини, но без да се губи мускулна маса. Подобен проблем се среща при диетите, които обещават бърза загуба на тегло, но заедно с това се губи и мускул. Когато приемат конюгирана линолова киселина и се хранят с калориен дефицит, изследваните групи съобщават, че не губят мускулна маса.

CLA също може да помогне за увеличаване на разхода на енергия, което позволява изгаряне на повече калории по време на тренировките и през деня.

CLA е полезна и за тези, които са на диета, защото помага за намаляване на апетита. Хора, приемащи конюгирана линолова киселина съобщават, че се засищат по-бързо и съответно консумират по-малко калории.

Подсилена имунна система

В допълнение към ефекта загуба на мазнини, CLA може да помогне и за укрепване на имунната система. Поради своите противовъзпалителни свойства, та може да помогне на имунната система да функционира по-оптимално и да улесни борбата на организма с инфекциите.

По-добър контрол на кръвната захар

Някои изследвания показват, че по-високите нива на CLA в тялото са свързани с намален риск от диабет тип 2. CLA може също да помогне за повишаване на инсулиновата чувствителност (колкото по-инсулин-чувствителен е човек, толкова по-лесно е да пренася глюкозата от кръвта в мускулните клетки, където може да се използва за енергия).

Добавката с конюгирана линолова киселина сама по себе си няма как да предпази човек от диабет, но когато се съчетае със здравословна диета с нисък гликемичен индекс, е учдесна за насърчаване на по-добро цялостно здраве и контрол на кръвната захар. CLA може да бъде от полза и за тези, които вече се борят с диабет тип 2, като им помага да контролират кръвната захар.

По-здрави костите

Напредването на възрастта крие риск от фрактури и наранявания. Доказано е, че конюгираната линолова киселина подпомага здравината на костите, защото повишава способността на тялото да абсорбира калций и намалява активността на остеокластите, клетките, които разграждат костите.

 

Здраво сърце

CLA може да помогне и за подобряване здравето на сърцето. Скорошни проучвания показват, че приемът на конюгирана линолова киселина, може да помогне за предотвратяване на атеросклероза, натрупване на мастни плаки по артериите, което е свързано със сериозни здравословни състояния като сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.

Изследователите предполагат, че ефектът на CLA върху здравето на сърцето е свързан с факта, че може да подобри функцията на черния дроб. Това от своя страна помага да се предотврати натрупването на плаки, тъй като черният дроб е в състояние да метаболизира мазнините по по-ефективен начин.

 

За кого е подходящата конюгирана линолова киселина?

  • Хора в добро здравословно състояние
  •  Всеки, който искат да стопи телесни мазнини или да подобри тялото си
  • Вегани и вегетарианци – CLA е най-изобилна в тези храни и тъй като тялото не може да я произвежда самостоятелно, тези хора могат да усетят по-големи ползи от добавянето й към своите хранителни добавки.

За кого НЕ се препоръчва?

  • Бременни или кърмачки
  • Хора с чернодробно заболяване (тъй като CLA се метаболизира от черния дроб, в големи дози може да допринесе за чернодробни проблеми, така че е важно да говорите с Вашия лекар, преди да приемете добавки с нея)
  • Хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта (CLA може също да забави съсирването на кръвта)

Как да използвате CLA

За да видите най-добрите резултати от добавките с CLA, също е важно да сте сигурни, че я приемате по правилния начин. Повечето проучвания показват, че са необходими около 3000 mg CLA на ден, за загуба на мазнини и други ползи. Повечето хора виждат най-добри резултати от добавките с CLA, когато я приемат с храна. Приемането му по време или точно преди хранене може да помогне на тялото да използва по-добре CLA.

Избор на правилната добавка

Когато избирате CLA добавка, проверете дали тя ви осигурява адекватна доза от мастните киселини, които се надявате да консумирате. Помислете и за надеждността на марката, с която пазарувате. Тестват ли своите добавки за чистота и ефикасност? Имат ли репутация за създаване на безопасни, висококачествени продукти?

В препоръчителния дневен прием на ЛИНОФИТ за Стройна Фигура на Вивасан се съдържат конюгирана линолова киселина – 2,7 g (или 450 mg в 1 капсула), Витамин В1 - 1,1 mg, Витамин В6 - 1,4 mg, Витамин С – 80,0 mg, Витамин Е - 12 mg α-TE.

 

 

Оставете коментар