Конюнктивит – да се справим с него в домашни условия

Конюнктивит – да се справим с него в домашни условия
от февруари 24, 2024 0 Коментар

Конюнктивит – да се справим с него в домашни условия

Всички сме били в тази ситуация. Очите са зачервени и сърбящи, чудите се дали да посетите лекар или просто да отидете до аптеката и да вземете някакви капки. Конюнктивит. Той може да бъде причинен от бактерии, вируси, алергени или други дразнители. Конюнктивата е тънката мембрана, която покрива вътрешните клепачи и бялата част на окото. Когато се възпали, тя изглежда зачервена и раздразнена. Конюнктивитът може да причини сърбеж, болка, сълзене, образуване на корички и отделяне от засегнатото око (очи).

Бактериалният конюнктивит обикновено започва в едното око и може да се разпространи в другото. Бялата част на очите е много червена и има доста жълто-зелен секрет и корички от окото. При него е възможно да има чувствителност към светлина и дори болка в окото. Този тип конюнктивит е доста заразен, а лекарите изписват за него антибиотични капки за очи.

Химическият конюнктивит е причинен от химически дразнител, който е бил в досег с окото. Повечето случаи на истински химически конюнктивит изискват незабавна намеса, въпреки че промиването на очите с физиологичен разтвор веднага също е много важно.

За вирусен конюнктивит говорим когато е причинен от вируси. В този случай обикновено засяга и двете очи, въпреки че може да започне първо в едното око. Бялата част на очите може да не е толкова зачервена, както при бактериалния конюнктивит, но е възможно да има подобен дискомфорт с чувствителност към светлина и лека болка. Секрецията обикновено не е толкова обилна, както при бактериалния конюнктивит.

Алергичен конюнктивит се причинява от алергии, както подсказва името. Той може да причини известно зачервяване, сърбеж и цялостно дразнене, да има прекомерно сълзене. Алергичният конюнктивит се повлиява добре от естествени средства, но е важно да се опитате да идентифицирате алергените и да ги елиминирате, ако е възможно.

Естествени средства за справяне с конюнктивит

Капки за очи с физиологичен разтвор.

Капки за очи с физиологичен разтвор или разтвор за изплакване на очите при раздразнени очи, които не съдържат консерванти, могат да помогнат за изхвърлянето на алергени и дразнители, като осигурят известно облекчение. Хубавото на физиологичния разтвор е, че можете да го използвате толкова, колкото е необходимо, за да облекчите симптомите.

Изключително ефикасен начин за спиране на раздразнението е ваничка с преварена или изворна вода и 2-3 капки Екстракт от семена на Грейпфрут. Той има силно антибактериално, антивирусно, антипаразитно, антигъбично, природно "антибиотично" действие. Природното му "антибиотично" действие е без страничните вредни ефекти на синтетичните антибиотици.

 

Топли или хладни компреси

Топла мокра кърпа, поставена върху очите, може да осигури известно облекчение при дразнене на очите. Може да сложите няколко капки Екстракт от семена на грейпфрут или Чаено дърво с манука и канука. С тази кърпа може да избършете сълзите или секретите, но внимавайте да не попадне в окото. Използвайте чиста кърпа всеки път, за да не продължите да разпространявате инфекцията, ако конюнктивитът е причинен от вирус или бактерия. Хладна, мокра кърпа може да помогне за облекчаване на сърбежа, свързан с алергичен конюнктивит.

Етерични масла

Има някои етерични масла, които, благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства са перфектна естествена алтернатива на капките. Не забравяйте, етеричните масла се нанасят само ОКОЛО ОЧИТЕ (НИКОГА В очите), разредени с носещо масло.

Кои са най-добрите етерични масла?

Етерично масло от лавандула - Успокояващите свойства на лавандулата облекчават възпалените тъкани и редуцират зачервяването.
Етерично масло от чаено дърво – помага за унищожение на вирусите и микробите, които причиняват конюнктивита.
Етерично масло от хвойна - енергизиращо и подпомага кръвообращението.  Сесквитерпеновите молекули имат релаксиращ ефект.
Етерично масло от евкалипт – Има отлични свойства за лечение на очни инфекции.

Разредете малко чисто етерично масло и нанесете около очите - над веждата, под скулата. Това може да осигури известно облекчение на сърбежа и дори може да повлияе при симптомите на вирусен конюнктивит.

Ето и една рецепта за облекчаване на дискомфорта:

Смесете 1 с.л Крем Календула, 2 к. етерично масло лавандула и 2к. етерично масло мащерка. Нанасяйте в областта около очите – вежди и скули.

Когато конюнктивитът изисква медицинска помощ

Докато повечето случаи на конюнктивит могат да бъдат облекчени с някои прости естествени средства, някои случаи изискват медицинска помощ. Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако:

Има подуване около окото или окото не може да се отвори, защото е много подуто

Има болка при движение на очите

Има мехури около окото (очите), свързани със зачервяването

Зачервяването се появи след някакво химическо излагане

Зрението е замъглено

Съвети за облекчение на състоянието

Първо, когато имате конюнктивит, е важно да поддържате очите си чисти. Ето нашите съвети за добра хигиена:

Ако носите контактни лещи, свалете ги, а след като конюнктивитът изчезне, използвайте нов чифт лещи. Уверете се, че кутийката ви за контактни лещи е старателно дезинфекцирана.

Внимателно почистете мястото около окото, за да предотвратите развитието, влошаването или разпространението на инфекция

Докато имате конюнктивит, не използвайте грим за очите, тъй като това ще забави възстановяването

Не забравяйте да миете ръцете си преди и след докосване на заразената зона, за да предотвратите влошаване или разпространение на инфекцията.

Ако някой във вашето домакинство или някой ваш близък има конюнктивит, уверете се, че използвате отделни кърпи за ръце и кърпи за лице и използвайте ръкавици, ако трябва да му помогнете да почисти зоната около очите си

Носете предпазни очила, когато работите с химикали или когато плувате в хлориран басейн.

Почиствайте и дезинфекцирайте често предметите, които споделяте с други хора и докосвате с ръка през деня (телефони, дистанционно, бюра и т.н).

Избягвайте среда с мръсен въздух и цигарен дим

Погрижете се за здравето на очите си

Дори и да нямате конюнктивит, превенцията и грижата за очите е изключително важна за всеки. Консумирайте храни, богато на витамини А, В2 и D. Такива са яйца, рибено масло, черен дроб, мляко, млечни продукти, моркови, тиква, растителните мазнини, ленено семе, сусам, бадеми и др.

Много важно е също да не претоварвате очите, особено ако работите пред екран. Заедно с това взимайте и хранителна добавка като Грижа за очите на Вивасан. Тя съдържа ценни съставки, които подпомагат поддържането на здравето на очите ви. Комбинацията от лутеин, зеаксантин и витамин D допринася за запазване на вашето нормално зрение.

 

Оставете коментар