Какво е Нигела Сатива и защо носи куп ползи за здравето

Какво е Нигела Сатива и защо носи куп ползи за здравето
от април 08, 2024 0 Коментар

Какво е Нигела Сатива и защо носи куп ползи за здравето

Известен още като черен кимион, нигела или с научното си наименование Nigella sativa (N. Sativa), принадлежи към семейството на лютичестите цъфтящи растения. И ако първата ви асоциация е за ароматната подправка в редица кухни, заедно с това черният кимион е известен с куп лечебни свойства.

Що се отнася до макроелементите, семената на N. sativa съдържат протеини, мазнини и въглехидрати. Семената също са източник на диетични фибри и различни аминокиселини, включително глутамат, аргинин, цистеин, метионин.

В семената на черния кимион има и важни микроелементи (витамини и минерали) – желязо, мед, цинк, фосфор, калций, тиамин, ниацин, пиридоксин (витамин B6), фолиева киселина, както и стотици фитонутриенти.

Традиционно черният кимион се прилага за лечение на бронхит, астма, диария, кожни нарушения, чернодробни заболявания, храносмилателни проблеми, слаб апетит, паразити, намалено количество кърма. Заедно с помага за имунната система и защитава черния дроб, бъбреците и храносмилателния тракт.

За да се възползвате от мощния му ефект обаче, трябва да го приемате под формата на хранителна добавка с масло от семената. Капсулите Масло от Черен Кимион Нигела Сатива в капсули - НИГЕНОЛ на Вивасан са произведени в Швейцария по прецизна технология за максимална усвояемост.

Кое прави маслото от черен кимион толкова ценна добавка, защо е необходима на почти всеки и какви са нейните ползи?

 

Маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които неутрализират вредните свободни радикали и предотвратяват окислителното увреждане на клетките. Изследванията показват, че антиоксидантите могат да имат мощен ефект върху здравето и болестите и да предпазват от няколко вида хронични заболявания, включително рак, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Смята се, че отговорни за това са няколкото съединения, открити в маслото, като тимохинон, карвакрол, т-анетол и 4-терпинеол.

Маслото от черен кимион може да понижи холестерола

Холестеролът е мастноподобно вещество, което се намира в цялото тяло. Въпреки че всеки се нуждае от известно количество холестерол, прекомерното количество може да се натрупа в кръвта и увеличава риска от сърдечни заболявания.

Доказано е, че семената от черен кимион са особено ефективни за понижаване на холестерола. За това говорят и редица проучвания, според които приемът на добавка  с масло от черен кимион е свързан със значително намаляване на общия и "лошия" LDL холестерол, както и на триглицеридите в кръвта.

Може да има противоракови свойства

Както стана ясно, семената на черния кимион са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали и могат да допринесат за развитието на заболявания като рак.

Проучвания показват впечатляващи резултати по отношение на потенциалното противораково действие на маслото от черен кимион и тимохинона, неговото активно съединение.

Маслото от черен кимион може да помогне за унищожаването на бактерии

Бактериите, причиняващи болести, са отговорни за дълъг списък от опасни инфекции, вариращи от ушни инфекции до пневмония. Семената на кимиона имат антибактериални свойства и са ефективени в борбата с някои щамове бактерии.

В едно проучване масло от черен кимион е приложено локално върху бебета със стафилококова кожна инфекция и е установено, че е толкова ефективен, колкото стандартен антибиотик, използван за лечение на бактериални инфекции.

Може да облекчи възпалението

В повечето случаи възпалението е нормална имунна реакция, която помага за защита на организма от нараняване и инфекция. От друга страна, се смята, че хроничното възпаление допринася за различни заболявания, като рак, диабет и сърдечни болести.

Някои проучвания са установили, че черният кимион може да има мощно противовъзпалително действие в организма. Изследване при 42 души с ревматоиден артрит показва, че приемът на 1000 mg масло от черен кимион дневно в продължение на осем седмици намалява маркерите на възпалението и оксидативния стрес.

По подобен начин проучване в епруветка показа, че тимохинонът, активното съединение в маслото от черен кимион, спомага за намаляване на възпалението в клетките на рака на панкреаса.

Може да помогне за защита на черния дроб

Черният дроб е изключително важен орган. Той премахва токсините, метаболизира лекарствата, обработва хранителните вещества и произвежда протеини и химикали, които са от решаващо значение за здравето. Няколко обещаващи проучвания върху животни са установили, че маслото може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане.

В един от обзорите  е установено, че защитните ефекти на черния кимион се дължат на съдържанието на антиоксиданти и способността му да намалява възпалението и оксидативния стрес.

Може да подпомогне регулирането на кръвната захар

Високата кръвна захар може да причини много негативни симптоми, включително повишена жажда, непреднамерена загуба на тегло, умора и затруднена концентрация. Оставена без контрол в дългосрочен план, високата кръвна захар може да доведе до още по-сериозни последици, като увреждане на нервите, промени в зрението и бавно зарастване на рани.

Проучванията показват, че съединенията в N. sativa могат да помогнат на хората с диабет тип 2 да намалят кръвната си захар.

Систематичен преглед на 13 клинични изпитвания отбелязва подобрения в контрола на кръвната захар, включително намаляване на кръвната захар на гладно и HbA1c (хемоглобин A1c, кръвен тест, показващ средното ниво на глюкоза през последните три месеца). Някои от опитите също съобщават за подобрения в инсулиновата чувствителност поради използването на N. sativa .

N. sativa също може да помогне за предотвратяване на диабет.

Едно проучване сравнява N. sativa с метформин (лекарство за диабет) и промени в начина на живот, за да види коя интервенция може да е най-добра за хора с преддиабет (високи нива на кръвната захар, които не са достатъчно високи, за да се считат за диабет).

N. sativa дава подобни резултати като метформин по отношение на антропометрични (напр. тегло, индекс на телесна маса) измервания и контрол на кръвната захар. Билката също подобрява липидните панели и възпалението при хора с преддиабет.

Може да предотврати язви на стомаха

Стомашните язви са болезнени рани, които се образуват, когато стомашните киселини разяждат защитния слой слуз, който покрива стомаха. Изследвания показват, че черният кимион може да помогне за запазване на лигавицата на стомаха и да предотврати образуването на язви.

Може да подпомогне здравето на сърцето

Тимохинонът и други съединения в N. sativa са свързани с благоприятни ефекти върху здравето на сърцето. По-конкретно, проучванията показват, че N. sativa може да бъде от полза при високо кръвно налягане, хиперлипидемия, атеросклероза и увреждане на сърцето. Според проучване употребата на N. sativa е свързана с подобрения както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане, вероятно поради диуретичните свойства. Тези резултати са наблюдавани при здрави хора, както и при тези с метаболитен синдром.

В малко дългосрочно проучване N. sativa се използва ежедневно с лекарства за понижаване на кръвната захар в продължение на една година при хора с диабет. В сравнение с плацебо групата, тези, които са добавили N. sativa към техния режим, са имали значителни подобрения в съотношенията общ холестерол и LDL/HDL холестерол. Добавянето на N. sativa също води до подобряване на сърдечната честота и кръвното налягане.

Може да подобри паметта и познанието

Проучване на 40 здрави по-възрастни хора сравнява N. sativa с плацебо, за да види дали повлиява паметта, вниманието и/или познавателните способности. Те получават N. sativa, 500 милиграма (mg) капсули два пъти на ден в продължение на девет седмици. В края на изследването е установено, че N. sativa има значителен положителен ефект върху логическата памет, както и върху вниманието и познавателните способности.

Друго малко проучване тества N. sativa при здрави подрастващи мъже на възраст между 14 и 17 години. Това проучване рандомизира участниците да приемат по-малки дози N. sativa за по-кратки периоди от предишното проучване (500 mg дневно само за четири седмици срещу два пъти дневно за девет седмици). Установено е, че N. sativa повлиява положително настроението, тревожността и познавателните способности на участниците, но не значително по-добре от плацебото.

 

Има различни начини да добавите черен кимион към диетата си.

С горчив вкус, който се описва като смесица между риган и лук, той често се среща в кухнята на Близкия изток и Южна Азия. Обикновено се препича леко и след това се смила или се използва цели зърна, за да придаде вкус на хляб или ястия с къри.

Някои хора ядат семената и сурови или ги смесват с мед или вода. Те могат да се добавят и към овесени ядки, смутита или кисело мляко.

Все пак имайте предвид, че семената от черен кимион са най-ефективни и силни под формата на хранителна добавка с масло.

Какви са страничните ефекти на Nigella sativa?

N. sativa обикновено се счита за безопасен за употреба от повечето хора. Различни проучвания върху билката обръщат голямо внимание на възможните странични ефекти и цялостната безопасност на N. sativa. В тези проучвания са докладвани много малко странични ефекти за N. sativa.

Макар и редки, възможните нежелани реакции от приема на N. sativa включват гадене, подуване на корема, хипогликемия (ниска кръвна захар), кожно дразнене, запек, коремни спазми, лошо храносмилане.

Тези нежелани реакции обикновено са леки и трябва да отзвучат, след като спрете да използвате N. sativa. Ако нежеланите реакции продължават или се влошат, говорете с вапия лекар.

Взаимодействия

Понякога добавките могат да взаимодействат с лекарства, билки, хранителни вещества или други добавки. Тези взаимодействия могат да накарат лекарства, билки, хранителни вещества или добавки да работят неправилно в тялото ви.

N. sativa може да взаимодейства с определени лекарства, билки и добавки. Въпреки че няма строги начучни проучвания, говорете с вашия лекар ако приемате някои от следните медикаменти: Norvasc (амлодипин), Neoral, Sandimmune (циклоспорин), лекарства, билки или добавки, които намаляват кръвната захар, лекарства, билки или добавки, които намаляват кръвното налягане, имуносупресори, лекарства, билки или добавки, които повишават серотонина, лекарства, билки или добавки, които забавят съсирването на кръвта, депресанти на централната нервна система, диуретици, всякакви билки/добавки, които действат като успокоителни, желязо.

Оставете коментар