Метаболитен синдром и всичко, което трябва да знаем за него

Метаболитен синдром и всичко, което трябва да знаем за него
от април 26, 2024 0 Коментар

Метаболитен синдром и всичко, което трябва да знаем за него

Надали има човек, който не е чувал за метаболитния синдром. Но какво стои зад това понятие? Крие ли някаква опасност? Може ли да бъде предотвратено?

Метаболитният синдром е група от 5 рискови фактора - абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, кръвна захар и триглицериди, и нисък HDL холестерол. Когато се проявят заедно, могат драстично да повишат риска от сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност, инсулт и диабет, както и други не-сърдечно-съдови заболявания, невро-когнитивни разстройства - деменция и диабет тип 2. Хората с метаболитен синдром са по-склонни да получат хронично, нискостепенно, системно възпаление, което може да увеличи риска от тежки резултати, включително грип и COVID-19 .

Диагнозата метаболитен синдром е знак, че нечие метаболитно здраве – начинът, по който тялото обработва и използва енергията и хранителните вещества от храната, която ядем – е нефункционално и без промени рисковете за здравето се увеличават.

За съжаление диагнозата метаболитен синдром е все по-често срещана. Това се дължи на увеличаващите се случаи на хора с наднормено тегло и затлъстяване, особено сред подрастващите. Предвестници са и състояния като високо кръвно налягане или висока кръвна захар, които показват скрита метаболитна дисфункция.

Какво причинява метаболитен синдром?

Една от основните причини за метаболитния синдром е инсулиновата резистентност или състояние, наречено хиперинсулинемия. При хора с инсулинова резистентност процесът на метаболизъм на глюкозата е дисфункционален.

Тясно свързани с метаболитния синдром са наднорменото тегло и затлъстяването, особено когато мазнините са концентрирани в областта на корема.

Доказано е, че висцералните мазнини са по-пряка причина за лошо метаболитно здраве, отколкото простото наднормено тегло, защото те засягат вътрешните органи, увреждат функцията на черния дроб, увеличавайки непоносимостта към глюкоза, произвежда възпалителни съединения, които повишават инсулиновата резистентност и високото кръвно налягане.

Скорошни изследвания доказват, че дори хората с нормално тегло и метаболитен синдром все още са изправени пред значително по-висок риск от смъртност, отколкото хората без метаболитен синдром, независимо от теглото им. В периода на последващо проучване сърдечно-съдовите проблеми са водещата причина за смърт сред хората с метаболитен синдром, а нормалното тегло не намалява този риск от смъртност.

Изложен ли съм на риск от метаболитен синдром?

В най-голям риск от  развитие на метаболитен синдром са хора с абдоминално затлъстяване, заседнал начин на живот и инсулинова резистентност. Хората с фамилна анамнеза за диабет и жените, които са имали диабет по време на бременност, също са изложени на по-висок риск. Значение има възрастта, като метаболитният синдром е по-често срещан при мъжете в по-млада възраст и жените в по-напреднала възраст.

Как можем да предотвратим метаболитен синдром?

Първата защита срещу метаболитния синдром е намаляването на наднорменото тегло и подобряването на метаболизма на глюкозата. Това започва с подобряване на вашата диета. Упражненията и сънят също са от решаващо значение.

Ето четири стъпки, които можете да предприемете, за да укрепите метаболитното здраве:

Отслабнете, ако е необходимо
Загубата на тегло е един от най-ефективните начини за подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на други биомаркери за метаболитно заболяване. Но намаляването на калориите само няма да помогне, защото така ще загубите мускули и мазнини. Стремете се към умерено намаляване на калориите, избор на храни с ниско съдържание на въглехидрати и захар, за да предотвратите колебанията в кръвната захар и инсулина, включете упражнения. Експертите препоръчват консумацията на храни, които осигуряват адекватно хранене и протеини, като същевременно контролирате глада си и минимизирате въглехидратите с висок гликемичен индекс, така че да не преяждате.

Подобрете диетата. Променете храненето като цяло

 За лечение и профилактика на метаболитен, следвайте диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, птиче месо, птици без кожа, риба, ядки, постно месо и растителни протеини. Средиземноморската диета се счита за най-подходяща и помага не само за намаляване на телесното тегло, но и регулира кръвната захар. 

Размърдайте се

Експертите препоръчват 150 минути умерени упражнения или 75 минути интензивни упражнения седмично. Но дори да не постигате тези цели, не се притеснявайте. Да правите малко упражнения е по-добре, отколкото да не правите нищо. Ходенето е добро начало. Ако нямате време, бързите тренировки с висока интензивност (HIIT) могат да ви помогнат да извлечете значителни ползи за здравето за по-кратко време. За по-голяма  ефективност на тренировките, включете ЛИНОФИТ за Стройна Фигура. Хранителната добавка е произведена в Швейцария и е под формата на капсули. Една капсула съдържа 450 мг конюгирана линолова киселина, извлечена от концентрат от шафраново масло, витамините В1, В6, С и Е за поддържане и активиране на обменните процеси, корекция на мастната телесна маса.

 

Контрол на стреса

Хроничният стрес изостря няколко маркера за метаболитен синдром, включително високо кръвно налягане, наддаване на тегло (особено при жените) и диабет тип 2 (особено сред мъжете). Започнете, като прецените внимателно работата си. Хората, които изпитват стрес на работа, са повече от два пъти по-склонни да развият метаболитен синдром, отколкото тези, които нямат стресиращ работен живот.

Важно е и да си осигурите необходимото количество качествен сън. Доказано е, че хората с кратък и дълъг сън имат значително повишен риск от метаболитен синдром. Дори една нощ на лишаване от сън намалява инсулиновата чувствителност . Между седем и осем часа сън се считат за оптимални за метаболитно здраве, сочи скорошен мета-анализ, включващ повече от 480 000 участници.

Хранителни добавки

За щастие има начини, с които да противодействате на метаболитния синдром. Приемът на качествени хранителни добавки е не само превенция, но и осигурява куп ползи за здравето. Помислете за прием на ОМЕГА 3 Форте с Крил. Доказано е, че рибено масло и крил подобрява сърдечната дейност и допринася за поддържане на здравословни нива на холестерол и триглицериди; допринася за намаляване риска от съсиреци в кръвта и подобрява кръвообращението, за повишаване нивата на „добрия” (HDL) и намаляване нивата на „лошия” (LDL) холестерол, действа превантивно при риска от инфаркт и инсулт.

 

Заедно с това, включете и Ябълков Оцет за Бърз Метаболизъм на Vivasan. Създаден под формата на вкусни таблетки, той регулира храносмилането, нормализира стомашната киселинност, стимулира изработването на жлъчен сок и синтез на храносмилателни ферменти, извежда токсини и шлаки от организма, способства за намаляване на теглото.

Приемът на няколко таблетки ябълков оцет на ден повишава еластичността на съдовете, нормализира венозното  кръвообращение, предпазва от развитието на атеросклероза, хипертония, остеопороза, понижава нивото на холестерола в кръвта.

 

Диагнозата метаболитен синдром не трябва да бъде причина за паника. Приемете го като сигнал, че вашето тяло се опитва да ви каже, че е време за промяна в начина на живот. А когато включите и правилните добавки, успехът е сигурен.

Оставете коментар