Ах, тези хормони–как да ги балансираме естествено

Ах, тези хормони–как да ги балансираме естествено
от август 22, 2021 0 Коментар

Ах, тези хормони–как да ги балансираме естествено

Всеки е чувал израза – „Хормоните ми бушуват“! А това означава едно – нещо не е наред с нас – станали сме по – раздразнителни, нервни, изморяваме се по-лесно или пък кипим от енергия…

Ако нашият лекар установи хормонален дисбаланс, обикновено решението е лечение, в което се включват синтетични хормонозаместителни терапии, противозачатъчни хапчета, инсулинови инжекции, лекарства за щитовидната жлеза и др. За съжаление, често това води до зависимост от тези лекарства, маскиране на симптомите на пациента, а не решение, опасност от сериозни странични ефекти.

Тогава възниква въпросът –  Възможно ли е да се балансират хормоните по естествен начин? Добрата новина е: Да, в много случаи е възможно.

Но първо – накратко какво представлява ендокринната система?

Тя отговаря за координирането на връзката между различни органи и хормони, химикали, които се отделят в кръвта от клетките в ендокринните жлези. Хормоните се секретират от различни жлези и органи, включително щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, яйчниците, панкреаса. Цялата ендокринна система работи заедно, за да контролира нивото на хормоните, циркулиращи в тялото, и ако един или повече са дори леко дисбалансирани, може да причини много здравословни проблеми. Такива са: безплодие  и нередовна менструация, наддаване или загуба на тегло; депресия и тревожност; умора; безсъние; ниско либидо; промени в апетита; храносмилателни проблеми; косопад и други. Симптомите на хормонален дисбаланс могат да варират драстично в зависимост от какъв вид разстройство или заболяване са причинени. Например, високият естроген може да допринесе за проблеми, които включват ендометриоза и репродуктивни проблеми, докато симптомите на диабет често включват наддаване на тегло, промени в апетита, увреждане на нервите и проблеми със зрението.

Ето някои специфични проблеми, свързани с хормоналният дисбаланс:

Доминиране на естрогените: промени в моделите на съня, промени в теглото и апетита, по -висок възприеман стрес, забавен метаболизъм

Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ): безплодие, наддаване на тегло, по -висок риск от диабет, акне, анормален растеж на косата.

Нисък естроген: ниско сексуално желание, репродуктивни проблеми, менструални нарушения, промени в настроението.

Хипотиреоидизъм: забавен метаболизъм, наддаване на тегло, умора, тревожност, раздразнителност, храносмилателни проблеми, нередовна менструация.

Нисък тестостерон: еректилна дисфункция, загуба на мускули, наддаване на тегло, умора, проблеми, свързани с настроението.

Хипертиреоидизъм и болест на Грейвс : тревожност, изтъняване на косата, загуба на тегло,  проблеми със съня, неравномерен сърдечен ритъм.

Диабет: наддаване на тегло, увреждане на нервите (невропатия), по -висок риск от загуба на зрение, умора, затруднено дишане, сухота в устата, кожни проблеми.

Надбъбречна умора: умора, мускулни болки, тревожност и депресия, проблеми със съня, мозъчна мъгла, репродуктивни проблеми.

Хормоналният дисбаланс често е следствие  на комбинация от фактори като диета, предишни заболявания, генетика, нива на стрес и излагане на токсини.

 

Как да балансираме хормоните естествено

1. Заменете въглехидратите за здравословни мазнини

Храните, които балансират хормоните, включват разнообразни продукти, съдържащи мазнини. Последните осигуряват къси, средни и дълговерижни мастни киселини. Вашето тяло се нуждае от различни видове мазнини за създаване на хормони, включително наситени мазнини и холестерол.

Тези основни мазнини са не само основни градивни елементи за производството на хормони, но поддържат нивата на възпалението, засилват метаболизма и подпомагат загубата на тегло.

Сред най-добрите противовъзпалителни, здравословни мазнини са кокосово масло, авокадо, органично масло, дива сьомга.

Добре е да се ограничи или избягва добавянето на захар, преработените въглехидрати и рафинираните растителни масла/масла от семена и да се избягват маслата с високо съдържание на омега-6 мазнини (шафраново масло, слънчогледово, царевично, рапица, соя и фъстъци) за сметка на омега-3 (дива риба, ленено семе), семена от чия, орехи и органични животински продукти).

Особено благоприятен е приемът на вид омега-6 мазнини, наречен GLA. GLA (гама-линолова киселина) може да се приема под формата на добавка, като се използва масло от вечерна иглика или масло от пореч, а също така се намира в конопените семена.

2. Хранителни добавки

Здравословното хранене е от ключово значение за всички аспекти на здравето, но понякога е необходимо да се приемат хранителни добавки, които да запълнят някои дефицити, които могат да доведат до хормонален дисбаланс.

За баланс на хормоните експертите препоръчват:

Масло от вечерна иглика – богато на омега-6 мастни киселини, като LA и GLA, които поддържат цялостната хормонална функция, то може да помогне за облекчаване на предменструалните и симптоми (ПМС) и синдрома на поликистознте яйчници (СПКЯ).  

Витамин D: Витамин D се смята за един най -добрите витамини при хормонален дисбаланс, тъй като той почти действа като хормон в тялото и има важни последици за поддържане на ниски нива на възпаление. Ето защо хората, които живеят на места с малко слънце, често страдат от сезонна депресия и други здравословни проблеми, освен ако не приемат допълнително витамин D. Организмът си доставя 10% от важния чрез храната, а останалите 90% от излагане на слънчеви UV лъчи.

Пробиотици : Пробиотиците, наричани още добри бактерии, са естествено срещащи се бактерии в храносмилателния ви тракт. Като цяло бактериите в червата съставляват вашия микробиом, а здравето му влияе върху метаболизма, храносмилането и производството на невротрансмитери.

Лошата диета, възпалението и употребата на антибиотици могат да унищожат полезните бактерии във вашия микробиом. Освен това пробиотичните бактерии помагат на тялото ви да произвежда серотонин и други невротрансмитери, затова добавките могат да бъдат полезни за хора с депресия, тревожност и други разстройства на настроението.

Витамин С – той е основен хранителен елемент и антиоксидант, участващ в възстановяването на тъканите и ензимното производство на невротрансмитери, необходим и за имунната функция. Добавките, съдържащи витамин С могат да подобрят имунната функция, да намалят оксидативния стрес и възпалението в тялото. Витамин С с удължено освобождаване може да намали кръвното налягане и да неутрализира други негативни последици от стреса, както и тревожността.

Той играе важна роля за фертилитета при жените и дори са подпомогне за възстановяване на плодовитостта.

Магнезий и витамин В6 за управление на стреса – приемани заедно, магнезият и витамин В6 могат да намалят стреса и тревожността и да подобрят тежките симптоми на ПМС. Освен това магнезият, свързан с витамин В6, е по-ефективен за намаляване на тежкия стрес, отколкото само магнезият.

Цинк за настроение и устойчивост на стрес - за жените в пременопауза цинкът може да подобри мозъчната функция и емоционалното състояние. След менопаузата добавките с цинк може да подобрят костната маса.

Корен от мака – при жени в постменопауза мака може да увеличи костната плътност, да подобри хормоналните процеси на репродуктивната ос, да балансира нивата на хормоните, да облекчи симптомите на съпътстващия дискомфорт (като горещи вълни и нощно изпотяване) и да намали зависимостта от хормонозаместителните терапии.

Мака сама по себе си не съдържа хормони, а подпомага нормалната хормонална продукция.

 

3. Балансирайте емоциите

Вътрешните емоции имат пряко въздействие върху здравето на човека, а емоционалният дисбаланс, редица външни фактори и начин на живот могат да бъдат причина за хормонални проблеми. Например емоциите на страха влияят на репродуктивните органи, бъбреците и надбъбречните жлези, върху нивата на кортизол. Това може да доведе до сериозни състояния като СПКЯ и безплодие. Емоциите на разочарование, нетърпение и непрощение причиняват заболяване в черния дроб, което може да доведе до естрогенен дисбаланс. А емоциите на тревожност могат да причинят проблеми с нивата на инсулина, които след това могат да повлияят на няколко хормона.

Има редица начини за преодоляване на емоционалния дисбаланс. Можете да направите това, като намалите нивата на стрес, да и отделите време за себе си, да практикувате успокояващи упражнения – йога, медитация, дишане, да се опитате да прекарвате повече време на открито. Традиционната китайска медицина като акупунктура и масаж също могат да помогнат за подобряване на хормоналния баланс, за борба със стреса и депресията.

4. Включете етерични масла

За да балансирате хормоните си естествено, е важно да премахнете токсините в тялото си, като избягвате конвенционалните продукти за грижа за тялото, които са направени с потенциално вредни химикали, включително DEA, парабени, пропилен гликол и натриев лаурил сулфат. Заменете ги с естествени продукти – натурална козметика, с етерични масла, кокосово масло, масло от ший, рициново масло.

 

Сред най-добрите балансиращи хормоните етерични масла са:

 Салвия/ градински чай - той помага за балансиране на нивата на естроген, тъй като съдържа естествени фитоестрогени. Може да се използва за регулиране на менструалния цикъл , облекчаване на симптомите на ПМС, лечение на безплодие и СПКЯ и дори намаляване на шансовете за рак на матката и яйчниците. Той също така служи като естествено лекарство за емоционални дисбаланси, като депресия и тревожност. За да облекчите спазмите и болката, масажирайте 5 капки градински чай с 5 капки кокосово масло в абдоминалната област и на кръста.

Копър/ Фенхел  -  проблемите със здравето на червата причиняват автоимунни реакции, включително нарушения във функциите на щитовидната жлеза. Използвайте етерично масло от копър, за да отпуснете тялото, да подобрите храносмилането и здравето на червата, да засилите метаболизма си и да намалите възпалението. Можете да втриете 2 капки копър в стомаха си или да добавите 1-2 капки към чаша топла вода или чай, за да го приемете вътрешно.

Лавандула - лавандуловото масло насърчава емоционалния баланс, тъй като може да помогне за лечение на тревожност, депресия, настроение и стрес. Може да се използва и за подпомагане на спокойния сън, важен фактор за баланса на хормоните. Дифузирайте лавандулово масло у дома, добавете 5 капки към топла водна баня или нанесете 3 капки локално върху слепоочията, гърба или врата или китките.

Сандалово дърво - етеричното масло може да се използва за повишаване на либидото, намаляване на стреса, насърчаване на релаксация, повишаване на умствената яснота и дори да ви помогне да се отпуснете. Мощният аромат води до цялостно намаляване на стреса, който често е причина за хормонален дисбаланс. Вдишайте сандалово дърво директно от бутилката, дифузирайте го у дома или нанесете 2-3 капки върху китките и долната част на краката.

Мащерка - маслото от мащерка подобрява производството на прогестерон. Недостатъчните нива в организма водят до безплодие, СПКЯ, менопауза, депресия, миоми, косопад и безсъние. За да балансирате хормоните си естествено, добавете 2 капки масло от мащерка към топла водна баня или втрийте 2-3 капки с равни части кокосово масло в корема си.

Вашите хормони влияят значително върху цялостното здраве. Стресът, настроението, либидото, ПМС и тежестта на симптомите на менопаузата могат да бъдат повлияни от нивата на хормоните. Ендокринна система е сложна, но с естествени добавки и други промени в начина на живот, може да подобрите хормоналното здраве. В случай, че имате тежки симптоми на хормонален дисбаланс, е добре да говорите с ендокринолог или доверен лекар.

 

Оставете коментар