Червените боровинки – супер храна и супер добавка
Червените боровинки – супер храна и супер добавка
Знаете ли, че червените боровинки са сред най-полезните за здравето храни? Точно така – тези вкусни горски плодове са малки, но толкова мощни и полезни за здравето. Те помагат за защита на клетките от увреждане от свободните радикали, за предотвратяване на хронични заболявания, за подсилване на имунитета. Наред с това са и мощен съюзник в борба с възпалението в цялото тяло.
Червените боровинки са богати на фибри, витамин С и манган, както и на куп важни микроелементи. Наред с впечатляващото количество витамини и минерали, червената боровинка може да се похвали с високи нива на антиоксиданти и фитонутриенти. Нека видим кои са най-мощните:
Антоцианини – Това са клас антиоксиданти, открити в червените боровинки, които имат способността да унищожават свободните радикали в тялото. В медицински проучвания антоцианинът е доказано, че помага за загуба на тегло, понижава холестерола и действа като превенция в борба с рак на гърдата.
Кверцетин – Вероятно най-мощният фитонутриент в този плод, кверцетинът е ефективен за намаляване на алергиите, при болките в ставите, намалява възпалението на артериалните стени.
Бензоена киселина – има мощни антисептични свойства. Това е основното съединение в червените боровинки, което намалява риска от инфекция. Смята се, че е най-ефективна при инфекции на пикочните пътища, на пикочния мехур и дори акне.
Епикатехини - Това са клас фитонутриенти, които се срещат също в зеления чай и червеното вино. Доказано е, че имат терапевтични ефекти срещу сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.
Употреби в традиционната медицина
Червените боровинки се използват в традиционната медицина отдавна и се ползват при множество здравословни състояния– при кървене, за подобряване на храносмилането и лечение на състояния като инфекции на пикочните пътища; при диария, облекчаване на възпаление и укрепване на черния дроб. Те са особено ефективни и като естествен диуретик, помагат за изхвърляне на токсини и течности, насърчават редовността на стомаха и облекчават подуване на корема.
Преоткривайки силата на червената боровинка, днес все повече хора намират качествата на малките плодчета в хранителните добавки. Но както знаете, не всички добавки са еднакви. Добавка в течна форма с червена боровинка е най-добрият начин да си набавите от всички толкова полезни витамини и минерали на този супер плод. Затова и Vivasan създаде ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА с Маракуя и Витамини. Тази формула се препоръчва за здраве на зрението и укрепване на паметта, съдържа комплекс от витамини А+С+Е, незаменимите мастни киселини и микроелементи, за възстановяване на силите, при инфекциозни и възпалителни заболявания, за укрепване на имунитета. Тази комбинация от съставки се препоръчва за укрепването на кратковременната памет, за поддържане функцията на сърдечно-съдовата система, за забавяне процесите на стареене.
Когато търсите добавка с червена боровинка, проверете внимателно етикета на съставките, търсете доказан производител и сертификат от независим. Така ще бъдете сигурни, че получавате възможно най-доброто качество.
Вижте защо добавките с червена боровинка са толкова полезни за здравето:
1. Предотвратява и е ефикасна инфекции на пикочните пътища
Редовното пиене на сок от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища .
Изследване от 2023 г. показва, че червените боровинки съдържат антиоксиданти, наречени проантоцианидини, които спират бактерии като Escherichia coli да се придържат към клетките, които покриват пикочния мехур, като по този начин намаляват риска от инфекция.
Приемът на червена боровинка под формата на течна добавка е доказазно по-ефективен от капсулите или таблетките от червена боровинка за намаляване на инфекциите на пикочните пътища.
2. Намалява възпалението
Възпалението е в основата на много хронични заболявания, включително сърдечни, автоимунни, рак, диабет и др. Течни добавки с боровинка могат да помогнат за естествената борба с възпалението, благодарение на богатото им съдържание на антиоксиданти.
Антиоксидантите са съединения, които се намират в цветни храни като тъмночервения цвят на червените боровинки или наситения син/лилав цвят на боровинките. Всички горски плодове помагат в борбата със свободните радикали, именно, благодарение на съдържанието на антиоксиданти, но червените боровинки са един от най-добрите източници.
3. Действа като превенция за някои видове рак
Изследванията показват , че червените боровинки съдържат вещества, участващи в борба с рака. Те могат да бъдат полезни за предотвратяване на растежа на ракови клетки на гърдата, дебелото черво, белия дроб и простатата. Проучванията показват , че боровинките могат да помогнат за забавяне на прогресията на тумора. В съчетание с техните мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, червените боровинки могат да помогнат за намаляване на риска от някои от най-често срещаните видове рак. Ето защо те се считат за храна, борещи се с рака .
4. Подобряват имунната функция
Подобно на други горски плодове, боровинките са богати на витамин С, който е известен с това, че поддържа силния имунитет. Редовната консумация на сок от червената боровинка може да помогне за намаляване на симптомите на настинка и грип.
5. Полезни за храносмилателния тракт
Смята се, че червените боровинки имат пречистващи, антидиарийни, антисептични и детоксикиращи диуретични свойства. Те помагат на тялото да елиминира токсините и шлаките, помагат при задържането на вода и подуване на корема.
Редица изследвания показват , че добавка с червената боровинка помага за оптимизиране на баланса на бактериите в целия храносмилателен тракт. Червените боровинки действат подобно на пробиотиците, открити в комбуча, кефир или кисело мляко, които създават среда на здравословна „чревна флора“.
Ползите за храносмилането от боровинките са неоспорими и благодарение на способността им да балансират бактериите в тялото - намалява вредните „лоши“ бактерии и улеснява растежа на полезните. Това не само облекчава симптоми като запек, диария и киселини в стомаха, но също така помага за повишаване на имунитета и усвояването на хранителните вещества чрез насърчаване на здравето на микробиома на червата.
6. Намаляват риска от сърдечни заболявания
Проучванията показват, че консумацията на червени боровинки носи редица ползи за здравето на сърцето заради способността им да блокират съсирването на кръвта, да намаляват кръвното налягане и да намаляват възпалението.
В проучване е установено , че консумацията на сок от червена боровинка намалява рискови фактора за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане, повишени нива на триглицериди, възпаление и инсулинова резистентност .
Други изследвания показват, че червените боровинки и сокът от червени боровинки също могат да помогнат за намаляване нивата на „лошия“ LDL холестерол, да увеличат полезния HDL холестерол и да предотвратят втвърдяване на артериите при хора със сърдечни заболявания.
7. За здравето на очите
Червената боровинка влияе изключително добре на зрението и е особено полезна за хора от всяка възраст.
Комбинацията от червена боровинка с натурални витамини А+С+Е в добавката ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА с Маракуя и Витамини е мощен естествен антиоксидант, укрепва капилярите и ускорява регенерацията на зрителните пигменти в клетките на ретината.
И така, вече знаете защо ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА с Маракуя и Витамини е задължителна част от семейната аптечка. Тя е подходяща дори за бебенца след 6 месечна възраст, произведена от екологични чисти и изключително качествени суровини и най-важното – с безспорно, доказано качество и много висока биоусвояемост!
Оставете коментар Отмяна на отговора