Защо маслото от Крил е най-добрият източник на Омега 3
Защо маслото от Крил е най-добрият източник на Омега 3
Замисляли ли сте се какво прави Омега-3 мастните киселини толкова важни за вашето здраве? Те са незаменими хранителни вещества, които тялото ви не може да произвежда самостоятелно и трябва да се набавят чрез храната или добавки. Омега-3 подпомагат здравето на сърцето, мозъка и цялостното функциониране на организма, като намаляват възпаленията, подобряват когнитивните функции и спомагат за поддържането на здравословни нива на холестерола.
Сред най-богатите източници на Омега-3 са рибата, лененото семе и маслото от крил – един от най-ефективните начини за набавяне на тези жизненоважни нутриенти.
Какво е Крил?
Крилът е малък подобен на скарида морски ракообразен вид, който живее в океана и се храни с водорасли и планктон. Крилът играе важна роля в морски живот, тъй като се храни с водорасли и планктон, които след това се превръщат във форма на енергия (крил), която може да се консумира от други морски обитатели. Крилът е предпочитана храна както за сини китове, тюлените, калмарите, така и за студеноводните риби.
Рибено масло или масло от крил
Не всички източници на Омега-3 са еднакви и много хора вярват, че добавките с масло Крил са по-добри от останалите. И има основателна причини за това. Ето няколко.
По-добра усвояемост
Една от основните причини маслото от крил да превъзхожда другите източници на омега-3 е неговата фосфолипидна форма. За разлика от триглицеридите в рибеното масло, фосфолипидите се усвояват по-ефективно от организма, което означава, че тялото може да се възползва от полезните мастни киселини по-бързо и пълноценно.
Повишена антиоксидантна защита
Маслото от крил съдържа мощния антиоксидант астаксантин, който предпазва омега-3 мастните киселини от окисляване. Това го прави по-стабилен и с по-дълъг срок на годност в сравнение с рибеното масло, което често се окислява бързо и придобива неприятен мирис и вкус.
Липса на неприятен вкус и мирис
Едно от основните оплаквания при консумацията на рибено масло е характерният рибен послевкус и мирис. Добавки с масло от крил обаче не предизвикват този ефект, тъй като се усвоява по-добре и не води до неприятен дъх.
И още един фактор, който е от изключителна важност – когато добавката е произведена с КАЧЕСТВЕНИ съставки, тя не предизвиква този ефект. Точно както е и Витал Плюс - Омега 3. Заедно с маслото от крил, двете добавки се произвеждат в Швейцария от “Dr. Dünner” AG за VIVASAN, преминават през най-строг контрол за качество и са с висока биоусвояемост.
По-ниско съдържание на токсини
Крилът, от който се добива маслото, обитава чистите води на Антарктика, което означава, че е значително по-малко изложен на тежки метали и токсини в сравнение с рибите, използвани за производството на рибено масло.
Допълнителни ползи за здравето
Освен стандартните ползи за сърдечно-съдовата система, маслото от крил подпомага и когнитивната функция, като подобрява паметта и концентрацията. Също така, благодарение на фосфолипидната си структура, то спомага за по-доброто здраве на клетъчните мембрани.
5 причини да приемате добавки с масло от крил
Маслото от крил става все по-популярна хранителна добавка, благодарение на богатото си съдържание на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и други полезни вещества. В сравнение с традиционното рибено масло, маслото от крил предлага редица уникални предимства. Ето пет основателни причини да включите тази добавка в ежедневния си режим.
- За сърдечно-съдово здраве
Редовният прием на добавка с масло от крил може да помогне за понижаване на нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване на добрия холестерол (HDL). Това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява кръвообращението и спомага за поддържане на здравословно кръвно налягане.
Има някои доказателства, че омега-3 добавките като цяло могат да понижат нивата на триглицеридите и спомагат за понижаване нивата на „лошия“ холестерол. Заедно с това маслото от крил съдържа антиоксидант, наречен астаксантин, който се свързва с повишени нива на „добрия“ холестерол.
- Подкрепа за мозъчната функция и когнитивното здраве
Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в маслото от крил, играят важна роля за здравето на мозъка, като подпомагат паметта, концентрацията и когнитивните функции. Те също така могат да намалят риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.
Голямо проучване установява, че възрастните на възраст 60-73 години, които редовно приемат добавки с рибено масло, имат значително по-нисък риск от развитие на деменция, отколкото тези, които не приемат добавките.
- Намаляване на възпаленията и болките в ставите
Маслото от крил има доказано противовъзпалително действие, което го прави полезно за хора, страдащи от хронични възпалителни състояния като артрит и други заболявания, свързани с възпалителни процеси в организма. То спомага за облекчаване на болката и подобряване на подвижността на ставите.
Малко проучване проследява 60 участнички с ревматоиден артрит в продължение на 12 седмици. Установено е, че тези, които приемат ежедневно омега-3 добавки, имат по-малко болка и по-малко подути стави, отколкото тези, които не приемат добавките.
4. Подобрява зрението и здравето на очите
Омега-3 мастните киселини и астаксантинът в маслото от крил играят ключова роля за поддържането на добро зрение и предпазване от заболявания като макулна дегенерация и сухота в очите.
Установено е, че хората, които приемат добавка с EPA и DHA, имат 14% по-нисък риск от развитие на ранна форма на свързана с възрастта дегенерация на макулата. Те също така са имали 29% по-нисък риск от развитие на късна форма на заболяването.
- Срещу депресия
Две мащабни проучвания на хранителните навици на хората са открили връзки между приема на омега-3 и риска от развитие на депресия. В едното проучване, включващо повече от 4000 жени в Южна Корея, които са преминали през менопаузата, е установено, че участниците, които консумират повече омега-3, имат значително по-нисък риск от депресия.
Друго проучване разглежда хора с наднормено тегло или затлъстяване. Установено е, че тези, които приемат умерено количество омега-3, имат намален риск от депресия. Това не е така за тези, които консумират ниско или високо количество от тези киселини.
Обичайната препоръчителна дневна доза масло от крил за възрастни е между 500 и 1000 mg, в зависимост от индивидуалните нужди и здравословното състояние. Винаги следвайте указанията на производителя и препоръките на здравен специалист.
Като цяло маслото от крил е безопасно за бременни жени и деца, тъй като подпомага развитието на мозъка и зрението на плода, както и укрепва имунната система на децата. Въпреки това, преди прием е препоръчително да се консултирате с лекар за определяне на точната дозировка.
Оставете коментар Отмяна на отговора