Всичко за антиоксидантите и защо са толкова важни за здравето ни

Всичко за антиоксидантите и защо са толкова важни за здравето ни
от ноември 08, 2021 0 Коментар

Всичко за антиоксидантите и защо са толкова важни за здравето ни

Все по-често напоследък чуваме за антиоксидантите. Колко са важни за здравето ни, защо трябва да си ги набавяме редовно, колко важно е да си ги набавяме през храната или чрез хранителни добавки? Защо им се отдава толкова голямо значение? И кои са най-добрите източници на антиоксиданти?

Да започнем от начало.

Всеки ден тялото ни е изправено пред различни заплахи. То е атакувано от вируси и инфекции, от мръсния въздух, от токсична среда.

В резултат на биологичните процеси в клетките, в тялото ни се произвеждат свободни радикали – реактивни молекули. С течение на времето производството на свободни радикали може да има отрицателни ефекти, тъй като те променят мембраните на клетките и ДНК. Според учени тези молекули могат да допринесат за процеса на стареене и да играят роля при редица заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Все пак свободните радикали изпълняват и важни функции, които са от съществено значение за здравето. Например, имунните клетки използват свободните радикали за борба с инфекциите. В резултат на това тялото трябва да поддържа определен баланс на свободни радикали и антиоксиданти. Когато свободните радикали са повече от антиоксидантите, това може да доведе до състояние, наречено оксидативен стрес.

Ето тук идва ролята на антиоксидантите -  химикалите, които помагат за спиране или ограничаване на щетите, причинени от свободните радикали. Нашето тяло има своя собствена антиоксидантна защита, за да държи свободните радикали под контрол.

За да може да реагираме адекватно на оксидативния стрес обаче, от съществено значение е да включим храни, богати на антиоксиданти като микс от цветни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, семена и ядки. Някои от основните витамини също са богати антиоксиданти.

Къде да намерим антиоксиданти?

Витамин А се съдържа в млякото, маслото, яйцата и черния дроб.

Витамин С има в повечето плодове и зеленчуци. Изберете горски плодове, портокали, киви, пъпеш и папая. От зеленчуците заложете на броколи, чушки, домати, карфиол, брюкселско зеле и зеле.

Витамин Е има в някои ядки и семена (бадеми, слънчогледови семки, лешници и фъстъци). Можете да го намерите в зеленолистни зеленчуци като спанак и зеле, както и в соево, слънчогледово, царевично и рапично масло.

Бета-каротинът се съдържа в ярко оцветените плодове и зеленчуци - праскови, кайсии, папая, манго и пъпеш. От зеленчуците това са моркови, грах, броколи, тиква и сладки картофи. Има го и в някои листни зелени зеленчуци като цвекло, спанак и зеле.

Ликопенът се съдържа в розовите и червените плодове и зеленчуци. Това включва розови грейпфрути, диня, кайсии и домати.

Лутеинът се съдържа в зелените листни зеленчуци като спанак, зеле. Можете също да го намерите в броколи, царевица, грах, папая и портокали.

Селенът се съдържа в тестени изделия, хляб и зърнени храни, включително царевица, пшеница и ориз. Можете да го намерите в животински продукти, като говеждо месо, риба, пуешко и пилешко, както и в ядки, бобови растения, яйца и сирене.

Зеленият чай, кафето и черният шоколад са известни с това, че са мощни антиоксиданти.

Трябва ли да приемате антиоксидантни таблетки?

Набавянето на достатъчно антиоксиданти е от съществено значение за здравето, но прекомерният прием на изолирани антиоксиданти може да има и негативен ефект. Затова, преди да вземете такива, е най-добре да се консултирате в вашия лекар.

Естествено решение – етерични масла

Един напълно безопасен, но изключително ефективен начин да защитите тялото от свободните радикали е с помощта на етерични масла. VIVASAN разработи композиция от 100% натурални етерични масла с изразени антиоксидантни свойства – „Дълъг живот“ - LONG LIFE.

Комбинацията на масла от лимон, грейпфрут, карамфил, мащерка, тамян и касия, неутрализира свободните радикали, извежда токсини от организма, подобрява храносмилането, ефективна е при респираторно-вирусни инфекции, укрепва имунитета, поддържа метаболизма, помага при болки в стомаха, гадене, повръщане. Наред с това композицията има обезболяващо и противооточно действие, действа ефективно при бронхити, астма, туберкулоза, подобрява храносмилането и е ефективно при стомашни проблеми.

Тази композиция достига изключително високо ниво по скалата на ORAC от 1 500 000 точки ! Само за сравнение стойността на антиоксидантите по тази скала в дивите боровинки е 9620.

ORAC е съкращение от английския термин Oxygen Radical Absorbance Capacity и означава Капацитет на абсорбция на кислородни радикали. Това е лабораторен тест, който се опитва да определи количествено "общия антиоксидантен капацитет" (TAC) на храна чрез поставяне на проба от храната в епруветка, заедно с определени молекули, които генерират активност на свободните радикали и някои други молекули, които са уязвими на окисляване. След известно време те измерват колко добре пробата защитава уязвимите молекули от окисляване от свободните радикали. Колкото по-малко увреждане от свободните радикали има, толкова по-висок е антиоксидантният капацитет на изпитваното вещество.

Оставете коментар