Контрол над холестерола – мисията е възможна

Контрол над холестерола – мисията е възможна
от ноември 26, 2021 0 Коментар

Контрол над холестерола – мисията е възможна

Всеки един, който полага грижи за здравето си, знае колко важни са рутинните кръвни изследвания. Кръвните тестове са стандартна част от превантивните мерки и профилактично здравеопазване и позволяват да следим нива на кръвната захар, желязо, пикочна киселина, чернодробни ензими и много други. Сред важните показатели за цялостното благосъстояние на организма е и нивото на холестерол.

Нашето тяло се нуждае от малко холестерол, за да работи правилно. Той се произвежда в черния дроб и има много важни функции – поддържа клетъчните стени и е необходим за производството на няколко хормона.

Но, както всичко в тялото ни, твърде много холестерол или холестерол, натрупан на определени места, създава проблеми.

Подобно на мазнините, холестеролът не се разтваря във вода. Транспортирането му в тялото зависи от молекули, наречени липопротеини, които пренасят него, наред с мазнини и мастноразтворими витамини в кръвта.

Различните видове липопротеини имат различен ефект върху здравето. Например, високите нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) водят до отлагане на холестерол в стените на кръвоносните съдове, което може да доведе до запушване на артерии, инсулти, инфаркти и бъбречна недостатъчност. За разлика от тях, липопротеините с висока плътност (HDL) помагат за пренасянето на холестерола от стените на съдовете и за предотвратяване на тези заболявания.

Или казано по-лесно – холестеролът не е страшен, но трябва да се стремим да поддържаме ниски нива на лошия LDL холестерол и да повишим своя HDL (добрия) холестерол.

Ето защо днес ще ви покажем няколко лесни и напълно естествени начина, с които да създадете така важния баланс между добър и лош холестерол в кръвта.

1. Яжте здравословни за сърцето храни

Няколко прости промени във вашата диета могат да намалят холестерола и да подобрят здравето на сърцето:

-Намалете наситените мазнини. Те се намират предимно в червеното месо и пълномаслените млечни продукти.

- Премахнете трансмазнините. Трансмазнините, известни още като „частично хидрогенирано растително масло“, често се използват в маргарини и купени от магазина бисквитки, крекери и сладкиши.

-Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини. Те не влияят на LDL холестерола, но носят много ползи за здравето на сърцето, включително намаляване на кръвното налягане. Храните с омега-3 мастни киселини включват сьомга, скумрия, херинга, орехи и ленено семе.

- Увеличете разтворимите фибри. Те могат да намалят абсорбцията на холестерол в кръвта. Разтворимите фибри се намират в храни като овесени ядки, боб, брюкселско зеле, ябълки и круши.

- Добавете суроватъчен протеин. Него ще намерите в млечните продукти (изберете кисело мляко, скир, извара, кварк, кефир, котидж сирене). Проучванията показват, че суроватъчният протеин, даден като добавка, понижава както LDL холестерола, така и общия холестерол, както и кръвното налягане.

2. Спортувайте

Умерената физическа активност може да помогне за повишаване на добрия холестерол. Препоръчително е да имате поне 30 минути упражнения пет пъти седмично или енергична аеробна активност от 20 минути три пъти седмично.

Добавянето на физическа активност, дори на кратки интервали няколко пъти на ден, също може да окаже благоприятен ефект. Ето с какво може да започнете:

  • Правете бърза ежедневна разходка в обедната почивка
  • Карайте колело до работа
  • Намете и практикувайте любим спорт
  • Тренирайте в група (аеробика, канго джъмп, зумба, танци…)

3. Откажете цигарите

Пушенето увеличава риска от сърдечни заболявания, защото имунните клетки при пушачите не са в състояние да върнат холестерола от стените на съдовете в кръвта за транспортиране до черния дроб.

Тези дисфункционални имунни клетки могат да доведат до запушване на артерии при пушачите. Доказно е, че отказът от тютюнопушенето подобрява нивото на HDL холестерола. В рамките на три месеца след отказване, кръвообращението и белодробната функция започват да се подобряват, а година след отказване рискът от сърдечни заболявания е наполовина по-малък от този при пушачите.

4. Намалете теглото

Наднорменото тегло е сред причините за високия холестерол. Не е нужно да sledwate  драстична диета. Започнете с малки промени – заменете подсладените газирани напитки с вода, вместо парче торта или вафла, хапнете плод.
Потърсете начини да включите повече активност в ежедневието си, като например да използвате стълбите, вместо да вземете асансьора или да паркирате по-далеч от офиса си. Правете разходки по време на обедната почивка в работата, увеличите дейностите в ежедневието.

5. Алкохол само в умерени количества

Умерената употреба на алкохол е свързана с по-високи нива на HDL холестерол, затова, ако пиете, нека бъде умерено. За здрави възрастни това означава до една напитка на ден за жени от всички възрасти и мъже на възраст над 65 години и до две напитки на ден за мъже на възраст 65 и по-млади.

Твърде много алкохол може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и инсулти.

6. Взимайте добавки

Хранителните добавки от доказан производител са чудесна превенция за здравето и могат да бъдат в помощ за контрол на високите нива на холестерол.

Кои са най-добрите хранителни добавки, които може да включите:

Червен дрожден ориз

Червеният дрожден ориз съдържа малки количества естествено срещащи се статиноподобни съединения. Той е много важен компонент, който се получава от ориз чрез ферментация с така наречените червени дрожди /Monascus purpureu/. Съдържа монаколин и мевинолинова киселини, които аналогично на лекарствените вещества статини, понижават нивото на общия холестерол при хора с хиперлипидемия.

Соеви изофлавони

Изофлавоните имат изразен антиоксидантен ефект. Те действат аналогично на собствените естрогени на организма, нормализират изработването на полови хормони, регулират синтеза на белтъци, пречат на процеса ангиогенеза, имат антиканцерогенна дейност. Изофлавоните нормализират много от функциите в човешкия организъм – оказват кардиопротективно, спазмолитично, жлъчегонно, противовъзпалително, радиопротективно, антиалергично, хепатопротективно, антисклеротично, диуретично, регулират функциите на жлезите с вътрешна секреция. Наред с това те забавят развитието на остеопороза и нормализират липидната обмяна. В медицината соевите изофлавони се използват като средство, понижаващо артериалното налягане, укрепващо сърдечно-съдовата и нервната система, за намаляване на “топлите вълни” при климактеричен синдром и менопауза.

Тези две добавки ще намерите в хранителна добавка „Колестина“, която помага за поддържане на нормалният обмен на холестерола. Добавката подкрепя обменните процеси в организма на човека, осигурява профилактика при нарушения и усложнения на липидният баланс, осигурява контрол над процесите на усвояване, синтез, трансформация и отстраняване на вредните липиди. Поддържа нормално нивото на холестерола и триглицеридите.

 

Рибено масло

При клинични проучвания е доказано, че рибеното масло понижава нивата на триглицеридите – третият компонент на общия холестерол – с около 10% до 30%. Рибеното масло обаче не понижава LDL.

Само 1 капсула дневно Капсули Омега 3 Форте + Масло от крил ще ви предостави необходимото количество полиненаситени мастни киселини, които се смятат сред най-ценните ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини. Маслото от крил съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, съдържа около 3% олеинова киселина, която също така укрепва здравето, както и антиоксидантът астаксантин. Антиоксидантният ефект е 6000 пъти по-силен от този на витамин С. Рибеното масло е богато на витамини B5, B6, B2, B1, калций, магнезий и натрий и много други. Сред макронутриентите най-важни са калий и фосфор. Тези вещества са необходими за функционирането на сърдечно-съдовата система, развитието на мускулната тъкан и нормалната мозъчна активност. Омега-3 киселини не се произвеждат от тялото, но са от съществено значение за предотвратяване на свързани с възрастта промени и преждевременното стареене, както и структурна единица на биологично клетъчните мембрани на мозъка, ретината. Проникват през плацентата, като осигуряват пълното развитие на централната нервна система на плода. Тази комбинация значително повишава съдържанието на омега-3 мастни киселини в капсулата.

Артишок

Редица изследвания показват, че приемането на екстракт от листа на артишок действа като превенция срещу повишаване на LDL холестерола, благодарение на естествените антиоксиданти.

Холин, Артишок и Бял трън е хранителна добавка, която може да помогне в борба с високия холестерол. Благодарение на трите ключови съставки с нея тя е чудесно профилактично средство при токсично поражение на черния дроб, подагра, висок холестерол, спомага за образуване на жлъчка, усвояване на мазнините, очистване на черния дроб и целия организъм, за извеждане шлаки и соли от организма, за намаляване на теглото, предпазва от преждевременно стареене на организма, стимулира имунната система, активизирайки клетъчната обмяна.

Друг начин да се възползвате от качествата на артишока е с течната добавка Артишок аперо. Това е уникален продукт с натурален екстракт от артишок, мента и копър за запазване на функциите на стомашно-чревният тракт, черният дроб и подобряване на храносмилането. Екстрактът от артишок в комбинация с другите лечебни растения спомага за нормалното функциониране на жлъчката, усвояването на протеини и мазнини , а така също намалява образуването на газове в червата. Наред с това помага за изхвърляне от организма плаки, пикочна киселина, и други вредни вещества. Активизира обмяната на веществата и липидният обмен и спомага за намаляване на теглото и редукцията на целулита.

Оставете коментар