Артишокът – уникална храна с куп ползи за здравето

Артишокът – уникална храна с куп ползи за здравето
от ноември 30, 2021 0 Коментар

Артишокът – уникална храна с куп ползи за здравето

Артишокът е не много популярна у нас храна и въпреки че много хора го смятат за зеленчук, всъщност е разновидност на магарешкия трън. Но това съвсем не означава, че трябва да го пренебрегваме и в кухнята.

Това ядливо растение е родом от средиземноморския регион, поради което играе толкова важна роля в кухнята на тези народи. Артишокът може да се намери в цяла Европа, страните от Близкия изток и Америка, а по-рядко се среща в азиатския регион.

Ядливата част на артишокa е пъпката в цветната глава. Времето, в което трябва да се обере е от ключово значение за култивирането. Точно сърцевината е една от най-търсените части на артишока, защото се смята за деликатес или поне за най-вкусната част от него.

Артишокът е лесен за приготвяне и полезен и  може спокойно да се определи като суперхрана.

А защо това е така, ще разберете след като научите какви ползи за здравето носи той.

1. Богат на антиоксиданти

Артишокът е с високо съдържание на антиоксиданти, а стойността на ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) - скала за химичен анализ на антиоксидантните нива на различни храни и химически елементи), е два пъти по-висока от тази на пресните боровинки - 9 416 срещу 4 669 за последните. А това означава само едно – може спокойно да включите артишока като суперхрана във вашата диета.

Той е с ниско съдържание на мазнини, богат е на фибри, витамини С и К, важни минерали, като магнезий, фосфор, калий и желязо, както и фолиева киселина.

Един среден артишок съдържа почти 7 грама фибри, което е невероятните 23–28% от референтния дневен прием. Сред ползите от фибрите са още контрол на кръвната захар и подобряване на храносмилането, здравето на сърцето и черния дроб.

 

2. Има антибактериално и противогъбично действие

Учени в Пекин са тествали екстракти от артишок срещу няколко вида бактерии и гъбички - Ешерихия коли, Бацилус субтилис, Стафилококус ауреус, Кандида албиканс, Аспергилус нигер и други.

Идентифицираните 8 фенолни съединения в растението показват активност срещу повечето от изследваните организми “с най-голям ефект срещу гъбичките, като дрожди Кандида“.

Да се ​​каже, че артишокът е естествен антибиотик, би било трудно, защото това са изолирани съединения, но се предполага, че имат антимикробен потенциал.

3. Източник на протеини

100 грама артишок съдържа сравнително голямо количество растителен протеин спрямо другите зеленчуци – 3,5 грама на порция. Това го прави много полезна храна за всички, които следват високобелтъчна диета, защото растителният протеин се усвоява по –добре спрямо животинския.

4. Богат на фибри

Не е тайна, че фибрите помагат за храносмилането и дават усещане за ситост. Половин чаша артишок съдържа около седем грама фибри, или повече от една четвърт от количеството, препоръчано за жените, и почти една пета от количеството, препоръчано за мъжете.

 

4. Понижава "лошия" LDL холестерол и увеличава "добрия" HDL холестерол

Екстрактът от листа на артишок може да има положителен ефект върху нивата на холестерола.

Според проучване при над 700 души се установява, че ежедневното добавяне на екстракт от листа на артишок в продължение на 5-13 седмици води до намаляване на общия и „лошия“ LDL холестерол.

Нещо повече, редовната консумация на екстракт от артишок може да повиши „добрия“ HDL холестерол при възрастни с висок холестерол.

Екстрактът от артишок влияе върху холестерола по два основни начина. Той съдържа лутеолин, антиоксидант, който предотвратява образуването на холестерол и насърчава тялото да обработва холестерола по-ефективно, което води до по-ниски общи нива.

 

5. За здравето на черния дроб и жлъчката

Екстрактът от листа на артишок може да предпази черния дроб от увреждане и да подпомогне растежа на нова тъкан. Артишокът е сред продуктите с най-силно жлъчегонно действие. Това се дължи на съдържанието на цинарин в състава му. Това подпомага както храносмилането, така и пречистването на черния дроб, а оттам и детоксикацията на организма. Друга ценна съставка в зеленчука е силимарин – мощен антиоксидант и хепатопротектор, който подпомага детоксикиращата функция на черния дроб.

6. Полезен за здравето на храносмилателната система

Артишокът е една от уникалните храни, които съдържат както пре-, така и пробиотици . Пребиотиците са растителни влакна, с които се хранят пробиотиците или здравите бактерии в червата. Важно е да имате и двете, за да поддържате здрав микробиом и добро храносмилане, което влияе на всичко - от усвояването на хранителни вещества през настроението до енергийните нива.

7. Може да помогне за понижаване на кръвната захар

Артишокът и екстрактът от листа на артишок могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар.

Доказано е, че екстрактът от артишок забавя активността на алфа-глюкозидазата -  ензим, който разгражда нишестето до глюкоза, което може да повлияе на кръвната захар.

Сред ползите, които консумацията на артишок и екстракт от артишок са още:

  • Превенция срещу рак
  • Подобряване здравето на сърцето
  • Регулира кръвното налягане
  • Помага при махмурлук
  • Може да увеличи костната минерална плътност
  • Може да засили метаболизма
  • Може да подобри мозъчната функция

Как да се възползвате от всички тези качества на артишока?

Трудно е човек да консумира всеки ден такива количества артишок, които ще му донесат всички горепосочени ползи за здравето. Ето защо на помощ идват хранителните добавки.

От швейцарската компания VIVASAN предлагат два уникални продукта:

Напитка Артишок аперо и Холин, Артишок и Бял трън

Напитка Артишок аперо е уникален продукт с натурален екстракт от артишок, мента и копър за запазване на функциите на стомашно-чревният тракт, черният дроб и подобряване на храносмилането.

Екстрактът от артишок в комбинация с други лечебни растения спомага за нормалното функциониране на жлъчката, усвояването на протеини и мазнини , а така също намалява образуването на газове в червата.

Добавката защитава клетките на черният дроб от вредното действие на токсини и алкохол, предотвратява развитието на възпаления на жлъчният мехур. Наред с това помага за изхвърляне от организма на плаки, пикочна киселина и други вредни вещества. Активизира обмяната на веществата и липидният обмен, спомага за намаляване на теглото и редукцията на целулулита.

 

Холин, Артишок и Бял трън е хранителна добавка под формата на капсули в подкрепа на черния дроб.

Действа ефективно при:
- токсично поражение на черния дроб, подагра, висок холестерол
- захарен диабет, алкохолизъм, наркомания, химиотерапия,
- професионални интоксикации при лица заети в химическото производство, в галванични цехове,
- остри и хронични хепатити, дистрофия и цироза на черния дроб,
-  стеатоза на черния дроб, хроничен холецистит, дискинезия на жлъчните пътища, панкреатити,
- профилактика на атеросклероза и заболявания на сърдечно-съдовата система
- спомага за образуване на жлъчка, усвояване на мазнините, очистване на черния дроб и целия организъм
- за извеждане шлаки и соли от организма, за намаляване на теглото
- предпазване от преждевременно стареене на организма
- стимулира имунната система, активизирайки клетъчната обмяна.

От VIVASAN вярват в силата на природата и знаят, че нейните дарове са в основата на качеството на продуктите, които предлагат. Ето защо всички съставки са внимателно подбрани и работят в синергия, за да гарантират най-добри резултати!

Оставете коментар