Всичко, което трябва да знаете за кожния себум

Всичко, което трябва да знаете за кожния себум
от декември 29, 2021 0 Коментар

Всичко, което трябва да знаете за кожния себум

Ако имате мазна кожа, вероятно сте чували думата "себум", повтаряна от експерти по красота. Но какво всъщност е себумът? И защо някои хора имат много от него, а други по-малко? Кой е най-добрият начин за регулиране на нивата на себум? Eто защо ще се опитаме да дадем отговори на основните въпроси, за да разберем всичко, което трябва да знаете за кожния себум.

Какво е себум

Себумът е мазно вещество, отделяно от мастните жлези на кожата. Той е сложна смес от мастни киселини, восъци, захари и други естествени химикали и е от съществено значение за здравето на кожата. Себумът помага да се сведе до минимум загубата на вода през кожата и за поддържане на флората й.

Освен това той играе ключова роля в защитния механизъм на кожата – помага за защитата на повърхността й, намалявайки риска от проникване на външни елементи и за задържането на влагата в по-дълбоките слоеве.

Какво причинява излишък на себум?

Ако кожата ви е много мазна, тялото ви може да произвежда твърде много себум, което води до образуване на акне и пъпки. Основната причина за свръхпроизводството на себум е хормоналният дисбаланс, включително в резултат на пубертета и бременността. Освен хормоните, топлината, упражненията и генетиката играят роля. Себумът може също да бъде причинен от кожа, която е дехидратирана и/или кожа, която е раздразнена от неправилни продукти.

Каква е причината за недостатъчно производство на себум?

Не само твърде много себум може да причини кожни проблеми или да означава основни здравословни състояния - твърде малкото себум също може да е знак, че нещо в организма не е наред - от заболявания на хипофизната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците, както и от продължително гладуване.

Какви са признаците за дибаланс?

Знак, че може да имате свръхпроизводство на себум е лъщящата кожа, появата на акне, розацея или периорален дерматит.

Как  може да си помогнете?

Има много начини да намалите себума, като при всеки човек има различен ефект. Ето няколко метода, които могат да се вземат предвид:

1. Редовно почиствайте

Измиването на лицето с нежен, балансиран pH, несапунен препарат всяка сутрин и вечер — както и след тренировка — е от решаващо значение за поддържането на чиста, здрава кожа.

2. Ограничете употребата на алкохол

Хроничната консумация на алкохол може да увреди кръвоносните съдове и да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и мастните жлези, което също така разширява порите на кожата.

3. Използвайте специализирани продукти за контрол на себума

Редовната употреба на натурални и доказали се продукти за мазната кожа, е ключова за балансиране на себума.

Гел за Контрол на Себума VivaDerm Med е разработен на основата на хипоалергенен комплекс за раздразнителна, чувствителна и свръхчувствителна кожа. Той съдържа екстракт от еделвайс, алантоин, пантенол, ацетил тетрапептид 40, Евермат - патентована формула с екстракт от африкански дървета. Помага за  матиране на кожата, почиства порите, придава равен и естествен цвят на лицето, контролира отделянето на кожната мазнина (себума, изглажда неравности по кожата.

4. Използвайтe попивателни хартии или медицински тампони

Попивателните хартии и медицински тампони обикновено могат да помогнат за абсорбирането на излишното масло от повърхността на кожата.

5. Редовно хидратирайте

Някои хора смятат, че овлажняващите продукти увеличават количеството мазнина върху кожата или запушват порите, но безмаслените, некомедогенни овлажнители помагат да се поддържа кожата хидратирана. За особено мазна кожа, опитайте да използвате овлажнител с по-висока формула през нощта.

6. Променете диетата

Храни с висок гликемичен индекс могат да стимулират възпалението и производството на себум, тъй като те водят до бързо повишаване на кръвната захар.

Ето защо хората с мазна кожа трябва да се опитат да се съсредоточат върху яденето на храни с нисък гликемичен индекс, като пресни зеленчуци и плодове, боб и грах, пълнозърнести овесени и зърнени храни.

7. Намалете стреса

Стресът също може да повлияе на кожата, затова помислете за техники за намаляването му като йога, медитация, избягване на никотина или алкохола, сън, редовни тренировки.

8. Махайте грима преди лягане

Оставеният през нощта грим може да доведе до запушване на порите и да раздразни кожата.

Винаги махайте грима преди лягане, като използвате нежен, pH-балансиран почистващ препарат. Не забравяйте да подсушите лицето внимателно с чиста кърпа, вместо да го търкате.

 

Оставете коментар