Могат ли етеричните масла да помогнат при възпаление на ушите?

Могат ли етеричните масла да помогнат при възпаление на ушите?
от февруари 02, 2022 0 Коментар

Могат ли етеричните масла да помогнат при възпаление на ушите?

Ако някога сте изпитвали болка в ушите, знаете колко неприятно може да бъде. Особено често този тип инфекции се срещат при децата, а това буди много тревога и притеснение в родителите.

Ушните инфекции могат да протекат във външното, средното или вътрешното ухо. Най-често  говорим за инфекция на средното ухо, затова ще обърнем внимание именно на нея.

Ушна инфекция на средното ухо, или остър среден отит, може да бъде причинена от бактерия или вирус. Когато евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с фаринкса, е запушена, зад тъпанчето се събира течност. В течността се събират бактерии, които причиняват болка и инфекция.

При вирусната инфекция, причина за болката може да прекаран грип или настинка

Типичен симптом на ушна инфекция е болката, но може да усетите още намален слух. Обикновено болката в ухото се влошават в легнало положение, може да се стигне и до треска. Нараняване на ухото, промени в климата, промени в надморската височина, фамилна анамнеза и излагане на цигарен дим са сред другите рискови фактори.

Факт е, че децата страдат по – често от ушни инфекции спрямо възрастните, което се дължи на размера и формата на техните евстахиеви тръби и недостатъчно развитата им имунна система. Бебетата, хранени от шише, особено в легнало положение, са по-податливи на инфекции от кърмените бебета.

Обикновено за справяне с инфекция на средното ухо няма нужда от антибиотици, тъй като имунната система на организма може да се пребори сама. Затова, преди да посегнете към тях, помислете дали не може да си помогнете и с помощта на природни и алтернативни средства.

6 естествени средства за лечение на ушни инфекции

Какво правите при инфекция на ушите? Ако се чудите как мога да лекувам ушна инфекция у дома, значи сте попаднали на правилното място. Както експертите ще потвърдят, ушна инфекция с вирусна причина не трябва да се лекува с антибиотици и тогава тези естествени, но високоефективни лечения за инфекции на средното ухо наистина могат да бъдат полезни.

1. Масло от чесън

Множество проучвания показват мощните антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства на чесъна. Освен това е доказано, че има силно положителен ефект върху имунитета. Чесънът е „природен антибиотик“ и се препоръча като ефективно средство за справяне с ушни инфекции.

2. Пробиотици

Пробиотиците често са включени в списъците с допълваща и алтернативна медицина, за които е доказано, че са ефективни в случаите на детски ушни инфекции. С тяхна помощ може да подсилите имунната система и да предотвратите появата на такава.

3. Етерични масла*

Много хора се обръщат към етеричните масла като начин да решат проблема с инфекцията в ухото. Много етерични масла имат антимикробни или антибактериални свойства - полезни за борба с вирусни и бактериални инфекции.

Някои етерични масла действат като антибиотик, помагайки за унищожаването на бактериите и могат да спрат клетъчните процеси, които ги активизират.

Маслo от чаено дърво


То е известно със своите антибактериални, противовъзпалителни и антипаразитни свойства. Но маслото от чаено дърво на VIVASAN е по – различно. То е комбинация от 100% натурални етерични масла от чаено дърво, канука и манука. Синергията на тези прекрасни антисептични и противовирусни масла, са истински натурален антибиотик от природата.

Маслото от чаено дърво е ефективно при респираторни инфекции, ангина, фарингит, ларингит, трахеит, грип, при бактериални и вирусни инфекции, подсилва имунитета и намалява заболеваемостта от простудни, вирусни и други инфекциозни заболявания.

Масло от мащерка


Тимолът е активната съставка в маслото от мащерка, което има невероятни противовъзпалителни и аналгетични свойства и може да помогне да се справите с дискомфорта при ушна инфекция.

Маслото от мащерка има имуностимулиращо, тонизиращо, противовъзпалително и аналгетично действие. То е особено ефикасно природно средство за укрепване на имунната система, при заболявания на горните дихателни пътища - хрема, възпаление на носоглътката.

Масло от босилек


Това е едно от най-ефективните етерични масла за болки в ухото, тъй като притежава антибактериални, антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни качества, така че дори малко количество може да успокои болката. Разредете с базово масло и нанасяйте в зоната около ухото.
Друг вариант е да сложите на малко парче памук разредено масло с базово масло в съотношение 1:1. Оставя се за през нощта. 

Масло от индрише


Едно често забравяно, но изключително ефективно при ушни инфекции етерично масло е това от индрише. То помага при различни възпаление на горните дихателни пътища, има противовъзпалително, бактерицидно, заздравяващо, противогъбично и антипаразитно действие.

Наричат маслото дори лек за УНГ - използва се при възпалено гърло, глосит, възпаления на средното ухо, синуити, афти, стоматити.

4. Открийте първопричината (алергии)

Една от основните причини за ушни инфекции може да бъде хранителните алергии. Според проучвания децата с хранителни алергии са по-склонни да развият ушни инфекции.

Ако детето ви е алергично към глутен , млечни продукти, ядки или друга храна, която яде редовно, това може да допринесе за развитието на ушни инфекции. Ако вие или вашето дете страдате от хронични ушни инфекции, е добре да направите тест за чувствителност към храни.

5. Топлина и почивка

Не подценявайте лечебната помощ на почивката. Когато тялото ви (или тялото на вашето дете) се опитва да се пребори с ушна инфекция, почивката и здравословното хранене са от решаващо значение.

Прилагането на топъл компрес върху ухото също може да помогне при болка. Можете да използвате топла кърпа с капка – две етерично масло на нея.

6. Витамин D

Витамин D е известен със способността да засилва имунното здраве и изследванията показват конкретно как може да помогне, когато става въпрос за ушни инфекции. Изследвания показват, че рискът от хроничен среден отит може да бъде намален чрез повишаване на серумните нива на витамин D – по - дълго време излагане на слънце, по-висок хранителен прием на витамин D, както и прием на витамин D като добавка.

Ушните инфекции са сериозен проблем и ако проблемът не отшуми, се консултирайте с вашия лекар!

*Рискове и предупреждения

Прилагането на неразредено етерично масло върху кожата може да предизвика дразнене. Уверете се, че тествате разреденото етерично масло върху малка част от кожата, преди да приложите сместа около ухото си.

Деца, кърмещи жени и бременни жени трябва да бъдат внимателни, когато използват етерични масла.

 

Оставете коментар