Как да се възстановим след счупване на кост

Как да се възстановим след счупване на кост
от февруари 04, 2022 0 Коментар

Как да се възстановим след счупване на кост

Костните фрактури са най-често срещаното мускулно-скелетно нараняване, а през живота си човек има средно поне 2 костни фрактури. Независимо дали става дума за счупена ръка или ключица, или по-трудните за зарастване - на крак или глезен, например, счупването се случва при всеки. С напредване на възрастта обаче рискът от фрактура се увеличава, а заздравяването и възстановяването на костите става по-трудно.

Костите на човек са сложна структура и процесът на заздравяване е динамичен, влияе се от разнообразни фактори и елементи. Въпреки че различните видове фрактури имат различни клинични последици, всички те преминават през един и същ основен възстановителен процес. Но преди това, нека видим от какво са изградени нашите кости.

Богати на протеини, минерали и витамини, костите дават форма, структура и механична подкрепа на телата ни. Те също така осигуряват среда за костния мозък (и производството на бели кръвни клетки) и действат като място за съхранение на минерали (като калций). Когато една кост се счупи, тя се нуждае от повече от тези хранителни вещества, докато преминава през процеса на зарастване.

Процесът на заздравяване на костите има три етапа: възпаление, костно производство и костно ремоделиране.

В зависимост от тежестта на фрактурата, зарастването на костите може да отнеме от седмици до няколко месеца. Има множество фактори, участващи в този лечебен процес - тежестта на фрактурата, движение или подвижност, възраст, хранене.

Именно храненето играе важна, но често пренебрегвана роля в лечението. Както казахме по-рано, костите се състоят от протеини, минерали и витамини. Всеки дефицит на тези хранителни вещества може да компрометира процеса на заздравяване на костите, да удължи периода на възпаление и да забави възстановяването.

За съжаление повечето от нас не получават всички необходими микро и макро нутриенти, но и не го осъзнават. В развития свят се храним изобилно и затова вярваме, че си набавяме достатъчно хранителни вещества, но това не е така. Голяма част от хората страдат от дефицит на витамин D, витамин А и калций – три критични хранителни вещества, важни за здравето и здравината на костите.

Според проучване, публикувано в Journal of Osteoporosis, недостатъчният прием на витамин А, витамин D и калций влияе негативно върху времето и степента на заздравяване на костите. В допълнение, този дефицит с напредване на възрастта води до по-голям риск от загуба на мускулна маса – състояние, известно като саркопения – което е доказано, че увеличава риска от забавено или компрометирано заздравяване.

 

 Затова, ако имате фрактура на костите, тялото ви се нуждае от повече енергия, която е необходима за подпомагане на заздравяването. Ето няколко съвета за това, как да подпомогнете по-бързото заздравяване на костите. 

Консумирайте повече калории по време на лечебния период - след нараняване, скоростта на метаболизма се увеличава между 15-30%. За да сте в крак с този ускорен метаболизъм, трябва да увеличите приема на калории с повече здравословни, пълноценни храни и висококачествени добавки.

Увеличете приема на протеини - мускулната маса е пряк индикатор както за риска от фрактури, така и за забавеното зарастване. Диета с високо съдържание на протеини ще помогне за запазване на мускулната маса, а също така е доказано, че подобрява заздравяването на костите. Като минимум трябва да се стремите да консумирате най-малко 1 грам протеин на килограм телесно тегло по време на периода на възстановяване.

Допълнете диетата си с хранителни добавки и витамини по време на фазата на възстановяване

Докато диетата е от решаващо значение за здравословното възстановяване, през този период може да бъде трудно да се приемат достатъчно хранителни вещества само чрез храна. Препоръчва се да се увеличи приемът на ключови хранителни вещества, за да поддържате нуждите на тялото си. По-специално:

Протеин – за подпомагане на заздравяването, възстановяването на тъканите и растежа

Витамин А – за подпомагане на заздравяването на рани и кожата

Витамин D – за увеличаване на усвояването на калций и подобряване на заздравяването на костите и калций – за изграждане на силна съединителна тъкан взимайте ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби.


Омега 3 – тези безценни мазнини способстват за по-доброто усвояване на калция и магнезия от клетките, и по-лесното преминаване на тези минерали през клетъчните мембрани. Взимайте Витал Плюс – Омега 3 на VIVASAN.

Куркума – за минимизиране на възпалението около наранената област.

Глюкозамин - Глюкозаминът и хондроитинът са жизненоважни за здравето на ставните хрущяли. С напредване на възрастта човешкият организъм произвежда все по-малко и по-малко ставен хрущял, поради намаляващото количество на хранителни вещества спомагащи възстановяването му. Приемайте Глюкохон Форте, който допринася за поддържане на нормалната работа на ставните хрущяли с препоръчваната от Швейцарския производител оптимална дневна дозировка.

Нашите кости са изградени от протеини, минерали и витамини и е изключително важно да попълвате костите си с тези важни хранителни вещества по време на лечебния процес. Важно е да имате тези и различни хранителни вещества в ежедневната си диета, тъй като те могат да подпомогнат заздравяването.

Ето защо на помощ тук идва Миглиорин Трикокс. 

Маслото от пшенични зародиши и екстрактът от семена на просо съдържат  ценни хранителни вещества, между които желязо, магнезий, селен, витамин Е и витамини от група В, имащи отношение към здравината на косата. Цинкът допринася за правилния метаболизъм на белтъците. Витамините B6, пантотенова киселина и биотин, както и микроелементът мед спомагат за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия. Това е особено важно за бързо развиващите се тъкани, като коса, нокти, кожа. Там се наблюдава интензивно клетъчно делене, а върху този процес благоприятен ефект оказва цинкът. Той допринася и за поддържане на нормалното състояние на коса, кожа и нокти, а за запазване на пигментацията им, като подпомагаща роля има микроелементът мед.

 

 

Оставете коментар