Тонзилит – кажете „Не“ на болката

Тонзилит – кажете „Не“ на болката
от февруари 18, 2022 0 Коментар

Тонзилит – кажете „Не“ на болката

Болезнено и дразнещо гърло, зачервени и подути сливици, трудно преглъщане. Всеки е изпитвал тези симптоми и знае колко неприятни и дискомфорни могат да бъдат. А в повечето случи става въпрос за ангина или тонзилит.

Нашите сливици действат като филтри, улавяйки микроби, които иначе биха могли да влязат в дихателните пътища и да причинят инфекция. Те също така произвеждат антитела, които да се борят с инфекцията, но понякога самите те са атакувани от бактерии или вируси. Това ги прави подути и болезнени.

Тонзилитът е често срещан проблем, особено при децата и може да се повтаря често. Като цяло различаваме три вида тонзилит:

Остър тонзилит - обикновено продължава 3 или 4 дни, но може да стигне до 2 седмици.

Рецидивиращ тонзилиттой се повтаря няколко пъти годишно.

Хроничен тонзилит - продължителна инфекция на сливиците.

Основните симптоми на тонзилит са възпалени и подути сливици, които понякога дори могат да затруднят дишането през устата. Други симптоми включват:

Болка в гърлото или чувствителност
Висока температура
Червени сливици
Бял или жълт филм на сливиците
Болезнени мехури или язви по гърлото
Главоболие
Загуба на апетит
Болка в ушите
Проблем с преглъщането
Подути жлези във врата или челюстта
Треска и втрисане
Лош дъх
Променен или приглушен глас



При деца симптомите могат също да включват:

Разстроен стомах
Повръщане
Стомашни болки
Слюноотделяне
Нежелание да яде или преглъща

Причини за тонзилит и рискови фактори

Причина за тонзилит са бактериалните и вирусни инфекции. Честа причина е Streptococcus (стрептококова) бактерия в гърлото. Други често срещани причини са аденовируси, грип, вирус на Епщайн-Бар, вирус на херпес симплекс и други.

Вирусните инфекции, които причиняват тонзилит, преминават сами, но бактериалните инфекции може да изискват антибиотик. Затова, ако усетите някой от горните симтоми и имате съмнение за тонзилит, се консултирайте с вашия лекар, който да предпише най-адекватното решение.  

За щастие има редица естествени средства, които могат ефективно да намалят болката, сърбежа или дразненето на гърлото.

1. Мед

Медът – в чай или приет самостоятелно, е често срещано решение при възпалено гърло. Той е може да помогне за потискане на кашлицата, както и за заздравяване на рани.

2. Солена вода

Гаргарата с топла солена вода може да помогне за успокояване на възпалено гърло и разграждане на секретите. Също така е известно, че помага за унищожаването на бактериите в гърлото. Направете разтвор на солена вода с половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода.

3. Чай от лайка

Чаят от лайка е естествено успокояващо средство и е предпочитан заради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и стягащи свойства.

Вдишването на пара от лайка може да помогне за облекчаване на симптомите на настинка, включително възпалено гърло. Чаят може да стимулира имунната система, за да помогне на тялото да се пребори с инфекцията, която е причинила възпалено гърло на първо място.

4. Мента

Ментата е известна със способността си да освежава дъха. Спрейове с масло от мента може да помогне за облекчаване на възпалено гърло, което се дължи на ментола. Той помага за разреждане на слузта и успокоява възпалено гърло и кашлица. Ментата също има противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства.

Опитайте: Спрей за Нос и Гърло с етерични масла

Със своите антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства спреят осигурява ефективна защита срещу различни вируси и бактерии в гърлото и носа. В състава му влизат специално селектирана композиция от 100% натурални етерични масла от портокал, сладка мента (spearmint - Mentha spicata), лавандула, карамфил, лимон, цитрусови плодове, мащерка, мастика, чаено дърво, манука, канука, мента и екстракт от семена на грейпфрут във вода.

 

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/318-sprej-za-nos-i-grlo-s-eterichni-masla/

5. Етерично масло от чаено дърво

Мазането на гърлото с етерично масло от чаено дърво може да помогне за облекчаване на болката при болезнено и възпалено гърло.

Едно от най-добрите решения е Масло със 100% натурални етерични масла от чаено дърво, канука и манука на Vivasan. Комбинация от 3 прекрасни антисептични и противовирусни масла има противовъзпалително, болкоуспокоително средство, с имуностимулиращи, регенериращи и противоалергични свойства.

Смесете 1 ч.л базово масло (жожоба/ кокос) с 3-4 капки етерично масло от чаено дърво и нанасяйте външно в зоната около сливиците.

 

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/51-eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo-manuka-i-kanuka/

6. Гаргара с
екстракт от семена на грейпфрут

Екстрактът от семена на грейпфрут в растителен глицерин има антибактериално, антивирусно, антипаразитно, антигъбично действие и повлиява благоприятно на заболявания на горните дихателни пътища, при стомашно- чревни, дерматологични, гинекологични, стоматологични и други проблеми.

Доказано е, че повлиява на заболявания на дихателните пътища и УНГ - остър синуит, фарингит, отит, ларингит, бронхит.

 

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/54-ekstrakt-ot-semena-na-grejpfrut/

7. Сминдух

Сминдухът е друго естествено средство за облекчение на възпалено гърло. Може да се консумира под формата на семена от сминдух, локално масло или чай от сминдух. Сминдухът убива бактериите, които причиняват дразнене или възпаление и помага за облекчаване на болката.

8. Чесън

Чесънът има антисептични свойства, които помагат за облекчаване на болката при възпалено гърло. Когато се смачка, чесънът освобождава алицин, органично сярно съединение, което има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Ако имате възпалено гърло, можете да дъвчете сурова скилидка чесън и да я смучете за 15 минути.

9. Корен от джинджифил

Джинджифилът е чудесна подправка не само за готвене, но и при различни здравословни проблеми.  Има противовъзпалителни свойства, които осигуряват облекчаване на болката, причинена от възпалено гърло. Консумирането на джинджифил повишава имунитета и помага в борбата с инфекциите, които причиняват възпалено гърло. Чаят от джинджифил има пикантен вкус, който изхвърля токсините от тялото и подобрява кръвообращението.

Какво може да включите още:

Масло от 33 билки – правете горещи  инхалации:  3-4  капки  в  гореща  вода или гаргара: 1-2 капки масло на чаша топла вода.

Пийте Immun Fit - по 1 супена лъжица 2 пъти дневно по време на хранене в продължение на 2-3 седмици.

Крем Мащерка + 2 капки Лимоново масло: нанасяйте върху кожата на подчелюстната област 1-2 пъти на ден.

Оставете коментар