Mазна кожа – ключовите стъпки за нейната грижа

Mазна кожа – ключовите стъпки за нейната грижа
от февруари 27, 2022 0 Коментар

Mазна кожа – ключовите стъпки за нейната грижа

Кожата ни естествено произвежда масло, което да я хидратира и предпазва от вредните влияния. Но ако има прекомерно количество от него, резултатът е запушени пори, черни точки и петна. Обикновено за мазната кожа говорим в Т-зоната на лицето - челото, носа и брадичката. Тези части могат да бъдат по-лъскави или мазни, а в някои случаи дори да излязат пъпки или комедони. За щастие всички тези проблеми са предотвратими, а с правилната рутина и продукти, ще се радвате на красива и здрава кожа.

Като цяло различаваме четири основни типа кожа: нормална, комбинирана, мазна и суха кожа. Нормалната кожа означава, че тя не е нито прекалено мазна, нито прекалено суха. Комбинираната кожа означава, че кожата ви понякога произвежда излишен себум и може да имате разширени пори в Т-зоната. Мазната кожа означава, че кожата има склонност към свръхпроизводство на себум и обикновено е с разширени пори. И накрая, сухата кожа означава, че кожата не произвежда недостатъчно себум, което може да доведе до лющене.

Рутинна грижа за мазна кожа

Ключът към контрола на мазната кожа, е последователната рутинна грижа, която да премахва излишния себум, но да не я пресушава.

Стъпка 1: Почиствайте кожата си сутрин (и вечер)

Дори докато спите кожата може да се замърси, затова, след като се събудите, използвайте топла вода, за да отворите порите и да измийте с подходящ лосион/ гел.

В края на деня премахването на грима и замърсяването са задължителни, за да отворите порите, да помогнете на кожата да диша.

Гел за Контрол на Себума VivaDerm Med е разработен на основата на хипоалергенен комплекс за раздразнителна, чувствителна и свръхчувствителна кожа. Съдържа екстракт от еделвайс, алантоин, пантенол, ацетил тетрапептид 40, Евермат - патентована формула с екстракт от африкански дървета. Редовната употреба помага за матиране на кожата, почиства порите, придава равен и естествен цвят на лицето, контролира отделянето на кожната мазнина (себума), контролира размера на порите и блясъка на кожата, помага за изглаждане неравностите по кожата.

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/217-vivaderm-med-gel-za-kontrol-na-sebuma/

Стъпка 2: Ексфолирайте кожата

Нежното ексфолиране е една от най-важните стъпки в грижата за мазната кожа. Комбинацията от излишен себум и големи пори може да доведе до запушване. Ето защо ексфолиант за лице със салицилова киселина няколко пъти седмично, ще помогнете за предотвратяване на акне и пъпки.

Стъпка 3: Използвайте тонер, за да затворите порите си

Нанасянето на тонер е важна стъпка за контрол на мазната кожа. Тонерът е лек продукт и може да помогне за свиване на порите и за контрола на омазняването.

Тоник с чаено дърво, с Манука и Розалина е чудесно средство за ежедневна грижа за кожата и е част от продуктовата линия Vivasan Чаено дърво. Тъй като лицето ни е изложено на вредни влияния на околната среда всеки ден и няма същата защита като тялото ни (дрехи, обувки), трябва особено внимателно да го почистваме, защитаваме и да се грижим за него.

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/136-tonik-s-chaeno-drvo-manuka-i-rozalina-200-ml/

Тоник с чаено дърво осигурява всички тези предимства (почистване, кондициониране и защита) в най-съвременен „трифазен продукт“, който осигурява три пъти по-добри резултати при една употреба.

Стъпка 4: Нанесете овлажнители, за да хидратирате кожата си

След почистване, ексфолиране и тонизиране, нанесете лек овлажнител и слънцезащитен крем, за да защитите и овлажните кожата си през деня. Потърсете некомедогенни (или продукти, които не запушват порите. Може да изглежда нелогично да хидратирате мазната кожа, но овлажняването може да компенсира свръхпроизводството на себум.

Крем Дермопурификант за Проблемна кожа интензивно отстранява вроговените клетки, мазнини и замърсяване, предпазва от бактерии и предотвратява възникването на нови пъпки. Натуралните активни вещества освежават кожата, овлажняват я, нормализират отделянето на мазнини, почистват и стягат порите, без да изсушават кожата.

Линк към продукт: https://vivasan.bg/p/146-krem-dermopurifikant-za-problemna-kozha/

Сутрин и вечер се нанася на почистена суха кожа на лицето (особено на местата, където риска от образуването на пъпки е повишен – челото, носа).

Многофункционален крем с етерични масла от чаено дърво, манука, канука и лавандула е идеален за проблемна кожа. Изключителните свойства на етеричните масла, включени в състава му, осигуряват идеална грижа за леко раздразнена и увредена кожа. Той насърчава естествената регенерация на кожата, като възстановява нейната еластичност, стимулира заздравяването на повърхностни рани, има локален дезинфекционен ефект.

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/134-krem-s-chaeno-drvo-manuka-i-kanuka-100-ml/

Съвети:

Избирайте продуктите разумно

Когато става въпрос за закупуване на продукти за грижа за кожата, четете какво пише на етикета и избирайте разумно.

Избягвайте всякакви продукти с алкохол, които могат да причинят повишено количество мастна секреция. Освен това избягвайте такива, съдържащи какаово масло, масло от ший и вазелин.

Носете слънцезащитен крем на открито

Когато сте на открито, не забравяйте да носите слънцезащитен крем с най-малко SPF 30, по възможност да съдържа или титанов диоксид, или цинков оксид. Тези съставки могат да помогнат за предотвратяване на появата на акне.

Причини за мазна кожа

Да знаете каква е причината за вашата мазна кожа, е първата стъпка към правилната грижа. Основните причини може да са:

Грижата за кожата: Колко често миете и ексфолирате кожата си? Може да мислите, че измиването и ексфолирането помага да се отървете от излишният себум, но в действителност, може да влоши състоянието. Докато опитвате да отстраните естествените масла от кожата, тя се активизира, за да произвежда повече себум или масло за защита.

Генетика : Генетиката е една от най-често срещаните причини за мазната кожа. Точно като цвета на косата и на очите, типовете кожа може да бъдат генетично предопределени.

Големи пори: Ако кожата ви е с големи пори, това може да е предпоставка за производство на повече себум, отколкото хората със средни или малки пори.

Климат: Външните елементи, като влажност и температура, могат да повлияят на количеството масло, което кожата произвежда. Ако живеете в горещ и влажен климат, кожата може да произвежда повече мазнини, отколкото хората, живеещи в хладен и сух климат.

 

 

 

Оставете коментар