Бронхитът – защото здравето на белите дробове е важно

Бронхитът – защото здравето на белите дробове е важно
от март 03, 2022 0 Коментар

Бронхитът – защото здравето на белите дробове е важно

Когато настинем, усещаме общо неразположение или имаме вирусна инфекция, в много случаи един от първите симптоми на неразположение е кашлицата. Понякога тя е безобидна и отминава сравнително бързо, но има случаи в които може да се задълбочи да прерасне в бронхит. 

Основният симптом на острия бронхит е упоритата кашлица, която би трябвало да отмине за 2-3 седмици, но при някои хора може да продължи и повече от един месец. При кашляне се отделя слуз, а ако жълта или зелена, това е знак за бактериална инфекция. Други симптоми на остър бронхит са хрипове (свирене при дишане), стягане в гърдите или болка, по-ниска температура и може би дори задух, особено по време на физическа активност.

Остър бронхит срещу хроничен бронхит

Има два основни типа бронхит: остър (краткосрочен) и хроничен (продължителен). Острият бронхит е по-често срещан и обикновено не създава проблеми, след като инфекцията изчезне. Същите вируси, които причиняват настинка или грип, често причиняват и бронхит. Понякога причината може да е и бактериална. Изследванията показват, че 85% до 95% от случаите на остър бронхит са причинени от вируси, като най-често срещаните са риновирус , аденовирус, грип А и В и параинфлуенца. И при вирусната, и при бактериалната инфекция, тялото се опитва да се пребори с микробите и в резултат на това бронхиалните тръби се подуват и произвеждат повече слуз, което затруднява дишането.

Хората с по-слаба имунна система, като възрастни хора, кърмачета и малки деца, са изложени на по-висок риск от развитие на остър бронхит, отколкото хората в други възрастови групи.

Хроничният бронхит е продължаващо, сериозно състояние, което е свързано с ускорен спад в белодробната функция. ХОББ е възпаление (подуване) и дразнене на бронхиалните тръби -  дихателните пътища, които пренасят въздух към и от въздушните торбички в белите дробове. Дразненето на тръбите причинява натрупване на слуз. Тази слуз и подуването на тръбите затрудняват белите ви дробове да преместват кислорода и въглеродния диоксид от тялото.

Причината за хроничен бронхит обикновено е дългосрочното излагане на дразнители, които увреждат белите дробове и дихателните пътища. Една от основните причини за развитието му е пушенето.  Редица изследвания показват, че приблизително една четвърт от пушачите могат да бъдат засегнати от ХОББ.

Контакт с прах, химически изпарения и пари на определени работни места, също увеличават риска от бронхит. Това включва добива на въглища, обработката на зърно, животновъдството и текстилното производство. Някои хора могат да развият бронхит поради реакция към алергии или непоносимост към храна.

Хроничният бронхит се среща по-често при хора на възраст над 45 години, но може да се развие на всяка възраст.

 

Лечение

Бронхитът е много сериозен проблем и ако не се хване на време, може да доведе до тежки последствия. Затова при първи симптоми потърсете лекарска консултация. Конвенционалното лечение обикновено включва бронходилататори, които отпускат мускулите около дихателните пътища и улесняват дишането, а при бактериална инфекция - и антбиотик.

Естествени начини да си помогнем

Промени в начина на живот

1. Противовъзпалителна и богата на пробиотици диета

Всеки път, когато се опитвате да се борите с инфекция, независимо дали е вирусна или бактериална, трябва да се съсредоточите върху консумацията на противовъзпалителни храни, които ще помогнат за укрепване на имунната система и намаляване на вътрешния оток. Яжте много сурови плодове и зеленчуци, които ще осигурят важни витамини и минерали, приемайте  храни, богати на пробиотици, защото те засилват имунната функция и попълват здравите бактерии в червата, което е важно, ако сте на антибиотици.

Храни, които трябва да избягвате, тъй като те произвеждат слуз, са млечни продукти, захар и пържени храни.

2. Хидратацията е важна

Пиенето на много вода през целия ден ще помогне за разреждане на слузта в бронхиалните тръби, намалявайки кашлицата и улеснявайки дишането. Пийте чаша вода на всеки 2 часа. Също така е полезно да добавите малко мед в напитката, за да облекчите кашлицата.

Може да добавите Хвойнов екстракт - Натурален сироп с тонизиращо действие за подпомагане функцията на нервната, пикочната, дихателната и имунната система на базата на планинска хвойна и гроздова захар. Богат на калий, магнезий, полезен при нервно изтощение, физическо натоварване, хиповитаминоза. Помага за подобряване на метаболизма, премахване на токсините, пречистване на кръвта, намаляване на теглото, намаляване на целулита, възстановяване на силата.

 

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/91-sirop-khvojnov-ekstrakt/

3. Използвайте овлажнител/ дифузер

Овлажнител или дифузер в стаята може да помогне за по – лесното изхвърляне на слузта и облекчаване на хрипове. Комбинирайте с етерични масла, за да бъде ефектът по – голям. Най-добрите, които може да опитате са:

Евкалиптово масло - основната съставка на евкалипта, цинеол, може да намали екзацербациите (промяна в естествения ход на ХОББ, характеризираща се с увеличаване на задуха, кашлицата и/или храчките) и задуха, като същевременно подобрява белодробната функция. Изследванията също така показват, че цинеолът е ефективен при възпаление на дихателните пътища.

Можете да направите парна баня с евкалиптово масло. Изсипете чаша вряща вода в купа и разбъркайте с 10 капки масло. След това поставете кърпа върху главата си и вдишайте дълбоко за 5-10 минути. Можете също така да нанесете 2-3 капки евкалиптово масло и равни части кокосово масло директно върху гърдите.


Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/42-naturalno-eterichno-maslo-ot-evkalipt/

Масло от мента
– то дава усещане за охлаждане и има успокояващ ефект върху тялото. Освен това има антимикробни свойства и способността да изчиства дихателните пътища. За да облекчите симптомите на бронхит, вдишвайте ментовото масло директно от бутилката. Това ще помогне за отпушване на синусите и ще облекчи болките в гърлото. Можете също да нанесете 2-3 капки масло от мента върху гърдите с топъл компрес.

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/42-naturalno-eterichno-maslo-ot-evkalipt/

Маслото от риган
действа като естествен антибактериален агент и поддържа здравето на бронхите. Той служи като естествен антибиотик, без вредните странични ефекти. Маслото от риган също има силата да лекува вирусни състояния, да намалява възпалението и да облекчава симптомите на бронхит, причинени от алергии.

Опитайте и Крем мащерка - многофункционален крем със състав от висококачествени етерични масла от мащерка, евкалипт, розмарин и лайка за локално въздействие в различни рефлексогенни зони. Подпомага функциите на дихателната, имунната, храносмилателната и други системи и опорно-двигателния апарат. Подобрява кръвообращението в зоната на приложение, облекчава настинките.

 

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/130-krem-s-massherka-100-ml/

4. Откажете цигарите

Най-важната стъпка, която можете да предприемете, за да намалите шансовете за развитие на бронхит, е да спрете пушенето. Множество проучвания установяват, че рискът от хроничен бронхит е значително по-висок при настоящите пушачи, отколкото при хора, които никога не са пушили. Изследванията обаче показват също, че приблизително 5 години след отказването, рискът от хроничен бронхит при бивши пушачи се доближава до този при непушачите. Също така е важно да се опитате да избегнете пасивния дим и други белодробни дразнители, като прах, пари, изпарения и замърсяване на въздуха.

Добавки

5. Ехинацея

Много от химическите съставки на ехинацеята са мощни имуностимулатори и осигуряват значителна терапевтична стойност. Много проучвания показват, че ехинацеята има способността да се бори с обикновената настинка, а благодарение на своите антивирусни свойства, намалявайки шансовете за настинка с 50 процента. Освен това помага за намаляване на симптомите на настинка, които също са често срещани оплаквания от хора, страдащи от бронхит. Вместо да използвате лекарства без рецепта за облекчаване на болката, свързана с бронхит, можете да използвате ехинацея за облекчаване на възпалено гърло или главоболие.

6. Витамин С

Витамин С помага за укрепване на имунната ви система и намалява тежестта и продължителността на настинки и други респираторни проблеми, причинени от вируси. Можете да приемате 1000 милиграма витамин С на ден, за да се преборите с настъпващите симптоми на настинка. Тъй като бронхитът обикновено започва като обикновена настинка, използвайте витамин С за справяне с проблема, преди да се превърне в по-голям проблем.

Можете също да добавите храни с витамин С към вашата диета, която включва портокали, зеле, киви, ягоди, грейпфрут, червени чушки, зелени чушки, гуава и броколи.

Препоръчваме: Имун Фит с мед от манука – Мултивитаминната напитка на основата на мащерка, ехинацея пурпурна, градински чай, черен бъз, шипка за подпомагане на функциите на имунната система, адаптиране и предотвратяване на настинки. Отлична подкрепа за защитните сили на организма, възстановяване на имунитета, профилактика на сезонни и други заболявания, прочистване и нормализиране на храносмилателния тракт.
Препоръчва се поддържане на защитните функции на тялото, нормализиране на дейността на стомашно-чревния тракт.

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/94-sirop-imun-fit-s-med-ot-manuka/

9. Астрагал

Коренът на астрагал е едно от най-мощните имуноизграждащи растения на планетата. Помага за укрепване на слабите бели дробове и повишава способността на организма да се бори с инфекциите. Въпреки че пълният обхват на способностите на билката все още предстои да бъде определен, има достатъчно доказателства, които предполагат, че астрагалът може да се използва като допълнителна терапия за укрепване на имунната система и борба със състояния като бронхит.

10. Женшен

Женшенът е билкова добавка, която може да помогне за подобряване на белодробната функция, поради което обикновено се използва за лечение на респираторни заболявания като астма. Той има силата да намалява белодробните бактерии и да лекува хронична обструктивна белодробна болест. Освен това намалява възпалението и повишава имунната функция.

Оставете коментар