Невероятното етерично масло от нероли

Невероятното етерично масло от нероли
от март 12, 2022 0 Коментар

Невероятното етерично масло от нероли

Дълбок, опияняващ микс от цитрусови и флорални аромати. Нежно докосване, което остава следа. Така може да се опише ароматът, който излъчва етеричното масло от нероли. Нероли е много ценно, защото за добиването на няколко милилитра чисто масло са необходими стотици ръчно набрани килограми листенца от портокалово дърво.

Но ароматът не е единствената причина, това масло да е толкова харесвано. То е отлично за успокояване на възбудени нерви и е особено ефективно при облекчаване на чувството на скръб и отчаяние. Освен това се смята, че може да помогне за намаляване на кръвното налягане и нивата на кортизол само чрез вдишване.

Интересното за дървото на горчивия портокал (Citrus aurantium) е, че от него се добиват три различни етерични масла. От кората на почти узрелите плодове се получава масло от горчив портокал, докато листата са източник на етерично масло петитгрейн. Не на последно място, етеричното масло от нероли се добива чрез парна дестилация от малките бели цветя на дървото.

Дървото на горчивия портокал е родом от Източна Африка и тропическа Азия, но днес се отглежда и в целия Средиземноморски регион и в някои щати на САЩ. Дърветата цъфтят през май и при оптимални условия на отглеждане, голямо дърво на горчив портокал може да произведе до 30 кг свежи цветя.

Времето е от решаващо значение, когато става въпрос за създаване на етерично масло от нероли, тъй като цветята бързо губят маслото си, след като бъдат откъснати от дървото. За да се запази качеството и количеството на етеричното масло от нероли на най-високо ниво, портокаловият цвят трябва да се бере ръчно.

И ако тези факти за етеричното масло от нероли вече събудиха любопитството към това масло, ето и няколко впечатляващи ползи от употребата му.

1. Намалява възпалението и болката

Доказано е, че нероли е ефективен и терапевтичен избор за облекчаване на болка и възпаление. Резултатите от проучване, публикувано в Journal of Natural Medicines показват, че нероли притежава биологично активни съставки, които имат способността да намаляват острото възпаление и още повече хроничното възпаление. Установено е също, че етеричното масло от нероли има способността да намалява централната и периферната чувствителност към болка.

2 . Намалява стреса и е ефикасно при симптомите на менопаузата

Ефектите от вдишването на етерично масло от нероли върху симптомите на менопаузата, стреса и естрогена при жени в менопауза са изследвани в проучване от 2014 г. Шестдесет и три здрави жени след менопауза вдишват 0,1% или 0,5% масло от нероли или бадемово масло за пет минути два пъти дневно в продължение на пет дни.

В сравнение с контролната група, двете групи с масло от нероли показват значително по-ниско диастолно кръвно налягане , както и подобрения в пулса, серумните нива на кортизол и концентрациите на естроген. Резултатите показват, че вдишването на етерично масло от нероли помага за облекчаване на симптомите на менопауза, увеличават сексуалното желание и намаляват кръвното налягане при жени в постменопауза. Изводът е, че като цяло етеричното масло от нероли може да бъде ефективна интервенция за намаляване на стреса и подобряване на ендокринната система.

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/59-naturalno-eterichno-maslo-neroli/

3. Намалява кръвното налягане и нивата на кортизол

Проучване изследва ефектите върху кръвното налягане нивата на кортизол чрез вдишването на смес от етерични масла - която включва лавандула, иланг-иланг, майорана и нероли, върху кръвното налягане и нивата на кортизол. Експериментална група е помолена да вдиша смес от етерични масла, а групата на плацебо -  да вдиша изкуствен аромат. Контролната група не получава нищо.

Групата, която вдишва сместа от етерични масла, включително нероли, има значително понижено систолно и диастолно кръвно налягане в сравнение с групата на плацебо и контролната група. Експерименталната група също показва значително намаляване на концентрацията на кортизол в слюнката. Заключението е, че вдишването на етерично масло от нероли може да има незабавни и продължителни положителни ефекти върху кръвното налягане и намаляването на стреса.

4. Проявява антимикробна и антиоксидантна активност

Ароматните цветове на горчивия портокал не просто произвеждат масло, което мирише невероятно. Изследванията показват, че химическият състав на етеричното масло от нероли има както антимикробни, така и антиоксидантни свойства.

5. Възстановява и подмладява кожата

Не се колебайте да добавите етерично масло от нероли към вашата рутина за красота. То е известно със способността си да регенерира кожните клетки и да подобрява еластичността на кожата. Освен това помага за поддържането на правилния маслен баланс в кожата, което го прави отличен избор за всички типове кожа. 

Поради способността си да регенерира кожата на клетъчно ниво, етеричното масло от нероли може да бъде ефективно срещу бръчки, белези и стрии. Всяко състояние на кожата, причинено от или свързано със стрес, също трябва да реагира добре на употребата на етерично масло от нероли, тъй като то има прекрасни цялостни лечебни и успокояващи способности. Нероли може да бъде ефективно за справяне с бактериални кожни състояния и обриви, тъй като има антимикробна способност.

6. Действа като антиконвулсант

Според проучване от 2014 г., което изследва антиконвулсивния ефект на нероли, е установено, че нероли притежава биологично активни съставки, които имат антиконвулсивна активност, което подпомага използването на растението при лечението на припадъци.

Симптомите на тежък припадък често са широко разпознати, включително силно треперене и загуба на контрол.

 

Употреби на етерично масло от нероли

Етеричното масло от нероли може да бъде намерено като 100% чисто етерично масло, но както вече стана ясно, то е много скъпо. Затова пък може да се насладите на аромата му и да се възползвате от качествата му, разредено в масло от жожоба.

Ето няколко идеи как да го използвате ежедневно:

Изчистете главата си и намалете стреса: Подушете етерично масло от нероли, докато пътувате до или от работа. Това със сигурност ще направи деня ви малко по-поносим и перспективите малко по-светли.

Сладки сънища: Накапете от етеричното масло върху памучен тампон и го сложете в калъфката на възглавницата, за да се отпуснете и насладите на чудесен нощен сън.

При акне: Тъй като етеричното масло от нероли има мощни антибактериални свойства, то е чудесен домашен лек за акне. Намокрете памучен тампон с вода и след това добавете няколко капки етерично масло от нероли. Нанесете върху проблемната зона нежно веднъж на ден, докато петното се изчисти. 

Пречистете въздуха: Разпръснете етерично масло от нероли във вашия дом или офис, за да почистите въздуха и да усетите неговите антибактериални свойства.

Отстранете стреса: За да се справите естествено с тревожността, депресията, истерията, паниката, шока и стреса, използвайте 3-4 капки етерично масло от нероли в банята или вана за крака.

Облекчаване на главоболието: Нанесете няколко капки върху горещ или студен компрес, за да успокоите главоболието, особено причинено от напрежение.

По-ниско кръвно налягане: Вдишайте етерично масло от нероли или пуснете в дифузер, за да контролирате кръвното налягане, както и нивата на кортизол.

Регенериране на кожата: Смесете капка или две етерично масло от нероли с крем за лице или масло без аромат (като жожоба) и нанесете както обикновено.

Облекчаване на ПМС:  За естествено облекчение на спазми от ПМС, смесете няколко капки нероли във водата за баня.

Естествен спазмолитик: Използвайте 2-3 капки в дифузер или 4-5 капки в смесено масажно масло и го разтривайте в долната част на корема, за да облекчите проблемите с дебелото черво, диарията  и нервната диспепсия.

Помощ при раждане: Раждането със сигурност далеч не е лесно, но етеричното масло от нероли може да се използва, за да помогне при страх и безпокойство по време на раждане. Разпръснете го във въздуха или го включете в масажно масло за долната част на гърба.

Намалява стриите: Добавете няколко капки етерично масло от нероли към крем, лосион или масло, за да намалите стриите и спуканите капиляри по кожата.

Оставете коментар