Топ 5 ползи за здравето от мед от манука

Топ 5 ползи за здравето от мед от манука
от март 26, 2022 0 Коментар

Топ 5 ползи за здравето от мед от манука

Всеки познава безценните ползи от меда за здравето, дълголетието и красотата. Неслучайно медът се оприличава на злато и на „нектар на боговете“ и може да се нарече истинска суперхрана. Той е толкова ценен, че в миналото е използван като валута. За щастие живеем в страна, в която има много видове мед – липов, акациев, плодов, цветен, боров, манов, от магарешки тръг… според растението, от което той  е събран. Всеки един се различава както по аромат, вкуса, така и по химичен състав, по лечебните и хранителните свойства.

А познавате ли меда от манука? Той произхожда от Нова Зеландия и е тъмен на цвят, а както името му показва, идва от цветята на храста манука. Медът от манука съдържа активни съединения, които му придават естествени антимикробни свойства.

Когато купувате мед от манука, трябва да потърсите маркировката UMFTM на етикета. Това означава Unique Manuka Factor – уникален манука фактор, и е търговска марка за качество, но за него ще научим малко по – късно.

Освен търговска марка UMFTM, ще видите и число като 10+ или 25+, което представлява нивото на уникалните сигнатурни съединения, метилглиоксал (MG) и дихидроксиацетон (DHA), присъстващи в този специфичен мед, това е, което дава определя неговата чистота и качество. Колкото по-високо е числото, толкова по-голямо е съдържанието на MG и DHA и следователно за по-чист и по-мощен се счита медът.

Медът от манука е монофлорален мед, което означава, че идва от нектара на един вид растение. Смята се, че антибактериалните ефекти на меда от манука са много по-високи от тези на другите видове мед. Благодарение на своите антивирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, медът от манука може да се използва за лечение на рани, подобрява оралното здраве, успокоява възпалено гърло, ефективен е при язви и акне, в подкрепа на имунитета.

Неслучайно мед от манука е една от ключовите съставки на Имун фит - натурална хранителна добавка в течна форма на VIVASAN.

Защо Имун Фит е различен от останалите добавки на пазара?

В състава му влизат екстракт от корен от пурпурна ехинацея, салвия и мащерка, мед от манука, пчелен мед; концентрат от сокове от черен бъз, круши, лимони и шипки; екстракт от цветове на бъз, прах от плодовете на ацерола, малина и каму-каму.

Тези съставки са подбрани изключително прецизно от опитни дрогеристи - спeциaлиcти със  зaдълбoчeни пoзнaния пo xимия, биoлoгия и бoтaниĸa и които участват в разработването на ĸoзмeтиĸa и xpaнитeлни дoбaвĸи. Всички продукти, използвани в състава на сиропа са натурални, минават през най-строг контрол - от създаването им, до влагането в добавката.


И още един факт - все повече авторитетни издания препоръчват медът от манука в комбинация с ехинацея, ацерола и черен бъз за профилактика при простудни заболявания – ОРВИ, грип, бронхити, пневмония, суха кашлица, при хронични състояния на белия дроб и горните дихателни пътища, за поддържане на нормалното функциониране на бъбреците. Комбинацията е много ефективна при остри и хронични урогенитални заболявания, ревматизъм, полиартрит, запек, задържане на течност в организма.

И за да не бъдем голословни, ето още няколко безценни качества на меда от манука и основателни причини да го включите в грижата за здравето.

1. Подпомага заздравяването на рани

Медът от манука вероятно е най-известен със своите лечебни свойства да помага за по – бързото заздравяване на рани, когато се прилага директно върху нея. Той дори може да намали болката.

Проучванията показват, че медът от манука е в подкрепа на регенерация на тъканите, повърхностни изгаряния с частична дебелина,  диабетни язви, рано след операция.

2. Подпомага здравето на червата

Медът от манука действа като пребиотик , тъй като е източник на несмилаеми въглехидрати, известни като олигозахариди. Ние не можем да усвоим тези въглехидрати, но бактериите в нашите черва могат. Използването на олигозахаридите като гориво помага за повишаване нивата на „добри“ бактерии в нашата храносмилателна система, включително бифидобактерии и лактобацили.

Изследванията показват потенциала на меда от манука за предпазване от стомашни язви, има противовъзпалителен ефект и може да е от полза за управление на инфекции като хеликобактер пилори, язви и киселинен рефлукс.

3. Има антивирусни свойства

Проучване  от 2014 г.  на мед от манука установи, че той ефективно инхибира грипните вируси, а друго проучване установи, че има значителна активност  срещу херпес зостер. Необходими са обаче повече изследвания, преди да се направят някакви твърди заключения.

4. Успокоява възпалено гърло

Медът и лимонът са вековно лекарство за настинка и проучванията подкрепят това твърдение. Изследване  от 2010 г.  установи, че медът е по-ефективен за облекчаване на кашлица при деца, отколкото лекарствата за потискане на кашлицата без рецепта. Благодарение на своите антибактериални, противовъзпалителни свойства, медът от манука е мощно средство срещу бактериите, които причиняват болка.

5. Може да бъде в помощ за лечение на акне

Може да сте виждали продукти за грижа за кожата, рекламиращи мед от манука като една от съставките му. Но дали всъщност работи?

Според проучвания , той може да хидратира кожата, да намали възпалението и да помогне за поддържане на чистотата на кожата.

Уникалният манука фактор

UMF™ е съкращение за най-изчерпателната, независимо сертифицирана и международно призната система за осигуряване на качеството за мед от манука от Нова Зеландия. Той е предназначен да потвърди ефективността, автентичността, чистотата, срока на годност и свежестта на меда от манука за производители, марки, клиенти и потребители по целия свят.

 

Само един стандарт независимо гарантира качеството на меда от манука от Нова Зеландия, така че потребителите по целия свят могат да бъдат уверени в силата и чистотата на всеки купен буркан.

Всеки меден продукт mānuka, който носи търговската марка UMF™, трябва да премине строгите тестове за качество, класификация и рейтинг на асоциацията на уникалния фактор Mānuka Factor Honey Association (UMFHA).

Системата за осигуряване на качеството UMF™

За да произвеждат мед от манука, който може да бъде сертифициран като най-добро качество в света, производителите на мед в Нова Зеландия трябва да се придържат към уникална система за качество. Тя се основава на тестовете на правителството на Нова Зеландия, които потвърждават, че целият мед, продаван като mānuka, е истински.

Истинският новозеландски мед от манука съдържа над 2300 уникални компонента, които допринасят за сложния му вкус и забележителните му ползи. Четирифакторният тест за осигуряване на качество UMF™ независимо удостоверява факторите за качество, които имат значение, и ги обобщава в една цифра. Той потвърждава силата, автентичността, свежестта и чистотата на честния мед от манука и потвърждава автентичния рейтинг на UMF™ на всяка партида.

Системата за осигуряване на качеството UMF™ е призната по целия свят от регулаторните органи и органите по стандартите.

 

Оставете коментар