Ехинацеята – билката, която символизира здравето

Ехинацеята – билката, която символизира здравето
от март 27, 2022 0 Коментар

Ехинацеята – билката, която символизира здравето

Ако сте търсили билка, която да има антивирусни свойства, да помага в борбата с обикновената настинка или грип, вероятно сте попаднали на ехинацея – мощно растение, което днес е задължителна съставка в натурални хранителни добавки за здравето.

Защо нараства популярността на това привлекателно цвете? Защото ехинацеята е от полза за нашето здраве и благополучие и може да бъде в помощ за цялото семейство.

Някога известна като алтернативен начин за предотвратяване на обикновена настинка, сега ехинацеята е известна с множество употреби и ползи - от борба с рака до облекчаване на болката.

И познайте какво? Всичко това е напълно натурално – без лекарства, химия или синтетични средства.

Какво е ехинацея?

Ехинацеята е северноамериканско цвете, което е използвано като традиционен билков лек в продължение на повече от 400 години от индианските племена на Големите равнини. Технически класифицирани като билка, само няколко вида от растението ехинацея имат лечебни свойства. От частите на растението с лечебни свойства са листата, цветята и най – вече – коренът, където се съдържат най-мощните съставки.

Преди 1950 г. и въвеждането на антибиотиците, ехинацеята е много ценена, но промяната на здравната индустрия снижи статуса на това растение. Днес обаче интересът към нея отново се  събужда.

Много от химическите съставки на ехинацеята са мощни имуностимулатори и имат висока терапевтична стойност. Истината е, че има безкраен брой ползи от ехинацея, но днес ще се съсредоточим върху девет от тях:

1. Бори се с рака

Националния институт по здравеопазване (NIH) публикува интересно изследване за ползите от ехинацеята по отношение на рака на мозъка. Изследователите твърдят, че „лечебната стойност на фитохимикалите, съдържащи се в ехинацеята, е ясно очевидна и показва, че те, както и фитохимикалите, които все още не са открити в други билки, могат да бъдат ценни инструменти за борба с туморите“. Използването на ехинацея като алтернативно лечение на рак сега се препоръчва буквално „заедно с – или дори вместо – конвенционалната терапия“, според изследването.

2. Подсилва имунната система

Как ехинацеята помага при настинка и грип? Отговорите идват от мета-анализно проучване, което оценява ефектите на ехинацеята.

Според него билката може да намали шансовете за настинка с 58 процента, намалява продължителността на обикновената настинка и има мощни ползи за превенция на настинка и лечение на настинка“. Точно поради това продуктите с ехинацея са едно от няколкото ефективни средства за лечение на настинка.

Освен това медицинското списание Hindawi публикува проучване, което предполага, че ехинацеята спира вирусните настинки. Въпреки това, най-значимите резултати от ползите от ехинацеята са ефектите, когато се използва при повтарящи се инфекции. Към днешна дата изследванията показват, че растението вероятно намалява симптомите на настинка, но изглежда, че ефектите на ехинацеята са по-мощни, след като започнат симптомите на настинка.

Друго изследване - във Virus Research, оценява ефектите на ехинацеята срещу вирусни и вторични бактериални инфекции, които често следват. Растителните екстракти са в състояние да се борят с вирусни респираторни инфекции, включително грип, като същевременно намаляват възпалението и намаляват риска от развитие на бактериални усложнения, се казва в проучването.

Ето защо продуктите, съдържащи ехинацея са толкова мощни при вирусни заболявания като обикновена настинка и грип и са често препоръчвани от лекари, хомеопати и натуропати.

Един от най-добрите продукти, с които може да се възползвате от лечебните свойства на ехинацея е ИМУН ФИТ с МЕД от МАНУКА - натурална хранителна добавка. В състава му влизат екстракт от корен от пурпурна ехинацея, салвия и мащерка, мед от манука, пчелен мед; концентрат от сокове от черен бъз, круши, лимони и шипки; екстракт от цветове на бъз, прах от плодовете на ацерола, малина и каму-каму. Комбинацията и дозировката на всички мощни съставки, внимателно подбрани от опитни дрогеристи, прави тази добавка наистина уникална като качества и действие.


Имун Фит е различен от останалите на пазара добавки и доказано подобрява общото състояние на организма, утвърдил се е като чудесно средство за превенция и като мощен имуномодулатор. Швейцарската прецизност и качество, чистите селектирани билки и сертифицирани екстракти са гаранция, че само с 2-3 супени лъжичка на ден си осигурявате здраве и виталитет.

3. Облекчава болката

Както вече споменахме, Echinacea purpurea е била използвана от индианците от Големите равнини като болкоуспокояващо. Смята се, че те особено ефективна при болка в стомаха, главоболие, болка, свързана с херпес, гонорея, морбили, при възпалено гърло, тонзилит, зъбобол.

Някои често срещани начини за използване на продукти от ехинацея за борба с болката е да пиете билков чай ​​от ехинацея или да направите паста от изсушената билка и да я разтриете директно върху засегнатата област.

4. Действа като слабително

Подобно на много билки, ехинацеята е лечебна за стомаха и целия стомашно-чревен тракт. Ехинацея действа като леко слабително, облекчава запека и действа като успокояващо средство.

При по-хронични състояния чаша чай всеки ден може да помогне за разхлабване, докато 2-3 чаши на ден могат да помогнат при внезапни пристъпи.

5. Противовъзпалително средство

Възпалението е в основата на повечето заболявания, а за това допринасят различни фактори – включително стрес, токсини в храната ни и лош сън. Според  Университета на Британска Колумбия, редовната консумация на ехинацея може ефективно да обърне и облекчи различни видове възпаления.

Продуктите, съдържащи ехинацея, могат дори да помогнат при възпаление на очите, в борба с хронични възпалителни състояния, като ревматоиден артрит.

6. Подобрява кожните проблеми

Ехинацеята е от полза и за кожата, защото подобрява хидратацията и намалява бръчките. Изследванията показват , че използването на продукти за кожата, съдържащи екстракти от растението, може да помогне за подобряване на здравето на кожата. Освен това не показа странични ефекти, като кожно дразнене.

 7. Помага за подобряване на психичното здраве

Echinacea angustifolia е препоръчителна при специфични заболявания, свързани с тревожност, депресия, социални фобии. И тук дозировката е ключова. Препоръчва се хората да приемат само 20 милиграма наведнъж и не повече.

8. Облекчава проблемите на горните дихателни пътища

Поради своите имуностимулиращи и противовъзпалителни ефекти, изследванията показват , че ехинацеята може да действа за подобряване на редица симптоми на горните дихателни пътища - остър синузит, грип, астма, настинка, стрептокок в гърлото, магарешка кашлица.

Всъщност, в клинично проучване на страдащи от астма, ехинацеята действа подобно на класическите синтетични лекарства при лечението на астма. По-специално, ехинацеята показва значителни бронходилататорни и противовъзпалителни ефекти.

При по-сериозни проблеми, добавките са най-доброто решение, твърдят учените.

9. Бори се с инфекцията

Ехинацеята е фантастично лекарство за цял куп инфекции. Приемането на ехинацея и нанасянето на лечебен крем върху кожата може да намали процента на повтарящи се вагинални инфекции с до 16 процента, в сравнение с простото приемане на лекарството самостоятелно. Наред с това билката може да е в помощ при инфекции на кръвния поток, генитален херпес, заболяване на венците, малария, сифилис, коремен тиф, инфекции на пикочните пътища.

 

Оставете коментар