CLA или конюгирана линолова киселина – за какво помага

CLA или конюгирана линолова киселина – за какво помага
от март 28, 2022 0 Коментар

CLA или конюгирана линолова киселина – за какво помага

Не всички мазнини са еднакви. Някои от тях се използват за енергия, докато други имат мощно въздействие върху здравето.

Точно каквато е конюгирана линолова киселина – CLA. Това е мастна киселина, която има различни ползи за здравето. Освен това е много популярна добавка за отслабване.

Но нека първо да видим какъв е ефектът на CLA върху теглото и цялостното здраве.

Линоловата киселина е най-разпространената омега-6 мастна киселина. Тя се съдържа в големи количества в растителните масла, а в по – малки количества в различни други храни. Когато говорим за „конюгирана“ киселина, тя се отнася за подреждането на двойните връзки в молекулата на мастната киселина.

В науката са известни 28 различни форми на CLA. Разликата между тези форми е, че техните двойни връзки са подредени по различни начини.

CLA по същество е вид полиненаситена омега-6 мастна киселина. С други думи, технически това е трансмазнина, но естествен вид трансмазнина, която се среща в много здравословни храни.

Конюгирана линолова киселина може да намерите в говеждо месо и млечни продукти – най-вече от животни, хранени с трева. Основните хранителни източници на CLA са месото и млякото на преживни животни, като крави, кози и овце, като общите количества в тези храни варират значително в зависимост от това, какво са яли животните.

Според Healthline съдържанието на CLA е с 300-500% по-високо в говеждото и млечните продукти от крави, хранени с трева, отколкото в животни, хранени със зърно.

Факт е, че повечето хора вече приемат малко CLA чрез диетата си, затова е най – добре да набавите тази важна съставка чрез хранителни добавки.

Πpeпopъчитeлeн пpиeм нa СLА

Зa пocтигaнe нa eфeĸт пpи изпoлзвaнeтo нa СLА e нyжнa дoзa мeждy 3 и 5 гpaмa нa дeн. Тъй кто е трудно да набавим това количество от храната, е препоръчително да взимате под формата на хранителна добавка. Когато търсите такава обаче, изберете само качествени и доказани производители, с доказан произход. Такава е

Linofit ЛИНОФИТ на VIVASAN – това е изключително ефективен фитопрепарат с конюгирана линолова киселина (CLA), с шафраново масло и витамини B1, B6, C, E. Ценната линолова киселина заедно с витамините С и Е подобрява обмяната на веществата, неутрализира свободните радикали, засилва защитните сили на организма, предотвратява отлагането на мазнини в клетките и насърчава тяхното изгаряне, т.е. намаляване на мазнините и увеличаване на мускулната маса. Витамините от група В участват в изграждането на мускулна тъкан, метаболизма на мазнините, протеините и образуването на ензими, подобряват състоянието на кожата и лигавиците..


CLA в ЛИНОФИТ в подобрява обмяната на веществата, неутрализира свободните радикали, засилва защитните сили на организма, предотвратява отлагането на мазнини в клетките и насърчава тяхното изгаряне, тоест същевременно помага за намаляване на мазнините и увеличаване на мускулната маса. Повишава устойчивостта на организма към злокачествени тумори. Витамин В6 участва в изграждането на мускулна тъкан, метаболизма на мазнини, протеини и ензими, подобрява състоянието на кожата и лигавиците.

Шест капсули (препоръчителна дневна доза) ЛИНОФИТ съдържат 30% CLA от адекватно ниво на консумация.

За какво помага приемът на добавки с конюгирана линолова киселина

Ежедневният прием на конюгирана линолова киселина през устата може да помогне за намаляване на телесните мазнини при възрастни. Конюгираната линолова киселина може да намали чувството на глад, но не е ясно дали това води до намален прием на калории.

Конюгирана линолова киселина потиска механизма на образуване на подкожни мазнини и стимулира тялото да използва мазнините като енергийни суровини. Прекомерните, предимно подкожни, мазнини изчезват, като същевременно се увеличава мускулната маса, което създава здравословен релеф на фигурата. Поради това свойство CLA за първи път се използва главно от спортисти, особено при подготовка за състезание, след което се използва активно в програми за отслабване.

В края на 90-те години CLA е клинично тестван при пациенти със затлъстяване и други заболявания, както и при спортисти. В резултат на тези научни изследвания е установено, че приемът на CLA води до :

▪ значително намаляване на телесните мазнини. Особено интересно е, че при прием на CLA отслабват мъже и жени със затлъстяване тип "ябълка", при които мазнините се отлагат вътре в корема. Това е така нареченото затлъстяване от "мъжки тип". То се счита за най-опасно, защото провокира диабет тип 2, хипертония, повишени триглицериди и холестерол в кръвта.

▪ увеличаване на растежа на мускулната маса, особено при редовни упражнения. Особено ценно свойство на CLA е способността му да поддържа стройност след диета. CLA не само помага за отслабване, но и за запазаване резултатите от загубата на тегло.

В допълнение изследвания показват, че приемането на определена форма на конюгирана линолова киселина може да намали рисковите фактори на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Алергии (сенна хрема) – приемът на конюгирана линолова киселина в продължение на 12 седмици изглежда подобрява благосъстоянието при някои алергии.

Астма - приемането на конюгирана линолова киселина в продължение на 12 седмици може да подобри чувствителността на дихателните пътища и способността за тренировки при хора с астма. Това обаче не намалява необходимостта от използване на инхалатори или подобрява капацитета на белите дробове.

Рак  - някои ранни изследвания показват, че по-високият прием на конюгирана линолова киселина от храни, особено сирене, изглежда е свързан с по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, рак на дебелото черво и ректума при жените.

Повече сила - някои изследвания показват, че приемането на конюгирана линолова киселина, самостоятелно или заедно с креатин и суроватъчен протеин, помага за увеличаване на силата и подобряване.

Ревматоиден артрит - ранните изследвания показват, че приемането на конюгирана линолова киселина, самостоятелно или заедно с витамин Е, намалява болката и сутрешната скованост, както и лабораторните маркери на подуване, в сравнение с предварителното лечение при хора с ревматоиден артрит.

 

 

Оставете коментар