Черната боровинка – супер храна от планината

Черната боровинка – супер храна от планината
от март 31, 2022 0 Коментар

Черната боровинка – супер храна от планината

Има много плодове, които могат да се  похвалят със забележителен хранителен профил – богати на витамини, минерали и антиоксиданти, с много фибри и флавоноиди. Но има един плод, който може да се нарече истински шампион сред тях – черната боровинка.

Това малко плодче притежава толкова голяма сила, а  надали, хапвайки го, се замисляме колко полезно е то. Боровинките са подходящи за всеки – те са с нисък гликемичен индекс, което означава, че са подходящи за диабетици или за всеки, който следва нисковъглехидратна диета, имат много диетични фибри, които, както знаем, помагат на храносмилателната система да функционира гладко. Освен това плодовете на боровинките са отличен източник на различни витамини и минерали – витамин С, Витамин А, Витамин К или филохинон (K1), Манган, антиоксиданти, желязо, фосфор, следи от калций и цинк.

И сега, когато знаем всичко това за тях, нека видим част от техните ползи за здравето.

1. Намаляват риска от сърдечни заболявания.

Боровинките могат да намалят нивата на LDL – лошия холестерол. Когато количеството му е по – голямо, той се натрупва в артериите и може да ги запуши. Коронарната артериална болест е сериозно сърдечно заболяване. Според проучване, една чаша боровинки дневно намалява риска от сърдечни заболявания с до 15%.

Боровинките имат мощни антиоксиданти (антоцианин), които драстично намаляват нивото на лошия холестерол в човешкото тяло. Освен това подобрява притока на кръв в артериите. Боровинките имат около 25 различни антоцианина, което ги прави царят на горските плодове.

Всъщност антоцианинът е отговорен за тъмния на боровинката. Освен това премахва свободните радикали от кръвта и предпазва тялото от различни заболявания.

2. Засилват метаболизма.

Храненето е основен аспект за поддържане на здравословен метаболизъм в тялото. Боровинките са богат на хранителни вещества плод и подпомагат този процес. Наред с това манганът и калият в плодовете на боровинката са от полза за множествения метаболизъм на тялото.

Ако имате ниско ниво на калий в тялото, може да произвеждате по-малко инсулин. В резултат на това нивата на кръвната захар могат да се повишат, което води до опасност от развитие на диабет тип 2. Боровинките са богати на калий и други хранителни вещества, които могат да ви помогнат да предотвратите диабет. От друга страна, манганът помага за използването на различни други витамини като тиамин и е от полза за тялото, като подобрява функциите на черния дроб.

3. Свойства против стареене

Яденето на боровинки има антиейдж ефект за тялото. Половин чаша от тези вкусни плодове съдържа 24% от дневния прием на витамин С, от който тялото ни се нуждае и е ключът към насърчаването на производството на колаген за поддържане на еластичността на кожата, за по-младия и свеж вид, освен това възстановява увредените клетки по-бързо.

Проучванията показват, че боровинките могат да модулират сигналните пътища, участващи във възпалението и оцеляването на клетките. В допълнение, той повишава невропластичността и невропротективните свойства. Следователно боровинките също помагат в борбата срещу невродегенеративните заболявания.

4. Може да помогне в борбата с рака.

Антиоксидантите и фитохимикалите в плодовете на боровинката помагат за премахването на свободните радикали,  които може да са отговорни за увреждането на ДНК профила и до ракови образования.

Проучвания показват, че боровинката съдържа противоракови елементи, а редовният прием на този плод ще бъде от полза за тялото в борбата с раковите клетки. Проучването също така предполага, че витамин С в боровинките може да намали риска от рак на дебелото черво и рак на белите дробове при хора, които пушат.

5. Боровинките подобряват паметта и мозъчната функция.

Боровинката съдържа флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Ново проучване, публикувано през юли 2021 г., показва, че богатите на флавоноиди храни като боровинки намаляват риска от когнитивни проблеми с 20%. Флавоните и антоцианините в плодовете на боровинката са най-мощните антиоксиданти. Антоцианините в боровинките защитават и укрепват връзките между невроните, улеснявайки комуникацията. По този начин подобрява мозъчната функция и паметта.

 

6. Боровинките подобряват инсулиновата чувствителност.

Флавоноидите, група от естествени вещества, могат да помогнат за подобряване на метаболизма на глюкозата при хора с диабет. Флавоноидите могат също да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност при хора със затлъстяване и с инсулинова резистентност.

Боровинката също влияе положително върху затлъстяването, предизвикано от диета с високо съдържание на мазнини (HFD). Според изследванията , екстрактът от полифенол (PPE) в боровинката инхибира наддаването на телесно тегло и връща липидния метаболизъм към нормални нива.

7. Боровинките помагат в борбата с депресията.

Една от многото ползи за здравето на боровинката е, че действа като средство за повишаване на настроението. Както вече стана ясно, те са богати на флавоноиди, отговорни за поддържането на гладкото функциониране на нервните пътища. Освен това има положителен ефект върху невропластичността. Като цяло боровинките правят чудеса не само за тялото, но и за ума. Така помага в борбата с депресията.

8. Боровинките помагат за укрепване на костите.

Плодовете на боровинки съдържат хранителни вещества като манган, желязо, калций, фосфор и цинк. Желязото и цинкът играят съществена роля в поддържането на здравината и еластичността на костите и ставите. В същото време калцият помага за увеличаване на костната плътност. В резултат на това намалява шансовете за остеопороза, особено при жени след 40-годишна възраст.

Слабите кости са предразположени към лесно счупване, зарастването им отнема повече време. Богатите на хранителни вещества боровинки подобряват здравината на костите и ускоряват времето за заздравяване с помощта на витамин К.

9. Боровинките могат да предпазят от инфекции на пикочните пътища.

Проучванията показват, че боровинката помага за унищожаването на бактериите по лигавицата на пикочните пътища.

Боровинките съдържат елементи, които спират размножаването и задържането на бактериите върху стената на пикочния мехур. Те се борят ефективно с бактерии като E Coli, сред основните  провокатори на инфекции на пикочните пътища (UTIs).

10. Боровинките помагат за повишаване на имунитета и укрепване на мускулите.

Боровинката помага за възстановяването на мускулните влакна след натоварване. Витамините и минералите в плодовете на боровинката засилват хранителните вещества в организма и предпазват тялото от различни заболявания. Освен това флавоноидите в боровинката възстановяват клетъчните увреждания и укрепват имунния отговор на организма.

Както виждате боровинките са чудесна храна и трябва да се консумират ежедневно, за да се възползваме от качествата им. Истината обаче е, че често не се сещаме за тях, особено когато са извън сезона. Това обаче не означава, че не може да вземем най-доброто от тях, при това в много удобна и лесна за прием форма.

Черна боровинка Витал на VIVASAN е натурална напитка на основата на боровинки, пшеничен зародиш, ацерола и е предназначена да попълни витамините и минералите в организма, помага за повишаване на имунитета. Доказано е, че редовният прием предотвратява развитието на анемия, повишава хемоглобина в кръвта, облекчава неразположението и умората. Освен това помага за укрепване на сърцето и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Намалява вътречерепното налягане, подобрява зрението.

Черна боровинка Витал е екологично чист продукт, обогатен с желязо и витамини.

Напитката Черна боровинка Витал на VIVASAN е полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт с ниска киселинност. Забавя процеса на стареене на организма.

Тя също така укрепва сърцето, повишава здравината и еластичността на стените на кръвоносните съдове. Поради наличието на флавоноиди в боровинките се препоръчва при атеросклероза, хипертония и други заболявания, свързани с намалена здравина на стените на кръвоносните съдове.

Редовният прием на Черна боровинка Витал на VIVASAN значително подобрява зрението, намалява умората на очите. Съдържащите се в боровинките активни вещества намаляват вредното въздействие на свободните радикали върху ретината, укрепват кръвоносните съдове, чрез които хранителните вещества и кислородът навлизат в клетките на ретината. Биологично активните вещества повишават чувствителността към светлина и следователно човек започва да вижда по-добре в здрач и тъмнина. Флавоноидите в боровинките укрепват стените на кръвоносните съдове, правят ги по-малко крехки и подобряват кръвообращението като цяло.

Напитката повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, повишава нивото на хемоглобина в кръвта, нормализира обмяната на веществата, притежава антиоксидантни свойства и забавя процеса на стареене.

Уникалната комбинация от витамини осигурява ежедневна нужда от небалансирано хранене, особено през зимата и пролетта, повишавайки устойчивостта на организма към инфекции. Черна боровинка Витал се препоръчва на пациенти, възстановяващи се от заболявания, чести настинки и е незаменим за тези, които спазват нискокалорична диета, както и възрастни хора и деца с намален апетит, раздразнителност, склонни към анемия.

Оставете коментар