10 основани на доказателства ползи от зеления чай

10 основани на доказателства ползи от зеления чай
от април 14, 2022 0 Коментар

10 основани на доказателства ползи от зеления чай

Надали има човек, който да не е чувал за ползите от зеления чай. Не е случайно, че той се смята за една от най-здравословните напитки на планетата – пълен е с антиоксиданти, помага за мозъчната функция, за отслабване, действа като превенция срещу рак, намалява риска от сърдечни заболявания.

Факт е, че повече от 5000 години японците и китайците пият зелен чай, благодарение на който, те поддържат отлично здраве и дълголетие. За да проучат терапевтичните ефекти на зеления чай, западните лекари започват да го изучават, предвид факта, че японците - най-заклетите пушачи в света имат 3 пъти по-малко случаи на рак спрямо американците или европейците.

Изследвания, проведени от Института по биофизика в Китай, потвърждават ефективността на зеления чай при лечението на много заболявания. Например зеленият чай може да ограничи разрушителните ефекти от тютюнопушенето, а освен това има и антиоксидантно действие, тоест потиска ефекта на опасните за тялото свободни радикали, които са причина за рак на стомаха, черния дроб, белите дробове и кожата.

Ежедневно тялото ни е изложено на замърсявания, на вредните UV лъчи, поставени сме под стрес, често се храним неправилно. С течение на времето тези разрушителни процеси увреждат тъканите и органите, увеличавайки вероятността от заболяване и преждевременно стареене. В тези моменти тялото ни се нуждае от естествени антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Точно такъв антиоксидант е зеленият чай.

Ето 10 възможни ползи за здравето от зеления чай.

1. Съдържа здравословни биоактивни съединения

Зеленият чай е нещо повече от хидратираща напитка. Растението зелен чай съдържа редица здравословни съединения, богат е на полифеноли - естествени съединения, които имат ползи за здравето - намаляване на възпалението и подпомагане на борбата с рака.

Зеленият чай съдържа катехин, наречен епигалокатехин-3-галат (EGCG). Те са естествени антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, могат да намалят образуването на свободни радикали в тялото, като предпазват клетките и молекулите от увреждане. Тези свободни радикали са превенция при много видове заболявания.

2. Може да подобри мозъчната функция

Зеленият чай не само ви държи будни, но също така може да помогне за концентрацията и за засилване на мозъчната функция. Основната активна съставка е кофеинът, който е известен стимулант. И въпреки че количеството не е толкова много, колкото кафето, е достатъчно, за да ви държи нащрек, но без превъзбуждащия ефект.

Наред с него в зеления чай има и аминокиселината L-теанин, който повишава активността на инхибиторния невротрансмитер GABA, който има анти-тревожни ефекти. Той също така увеличава допамина и производството на алфа вълни в мозъка. Проучванията показват, че кофеинът и L-теанинът действат в синергия и са особено мощни ефекти за подобряване на мозъчната функция.

3. Подпомага изгарянето на мазнини

В проучване, включващо 10 здрави мъже, приемането на екстракт от зелен чай увеличава броя на изгорените калории с 4%. При друг, включващ 12 здрави мъже, екстрактът от зелен чай повишава окисляването на мазнините със 17%, в сравнение с тези, приемащи плацебо. Затова  много учени твърдят, че зеленият чай може да засили метаболизма и да увеличи изгарянето на мазнини в краткосрочен план.

4. Антиоксидантите могат да намалят риска от някои видове рак

Зеленият чай е отличен източник на мощни антиоксиданти. Изследванията свързват съединенията на зеления чай с намален риск от рак, включително рак на гърдата, рак на простатата, колоректален рак.

Много проучвания показват, че хората, които пият зелен чай, са по-малко склонни да развият това коварно заболяване, но са необходими повече висококачествени изследвания, за да се потвърдят тези ефекти. Експерти съветват да избягвате добавянето на мляко към чая, защото може да намали антиоксидантната стойност в някои видове чай.

5. Може да предпази мозъка от стареене

Зеленият чай не само може да подобри мозъчната функция в краткосрочен план, но също така може да защити мозъка ви с напредване на възрастта.

Болестта на Алцхаймер е често срещано невродегенеративно заболяване и най-честата причина за деменция при възрастни хора. Болестта на Паркинсон е друго често срещано невродегенеративно заболяване и включва смъртта на неврони, произвеждащи допамин, в мозъка.

Проучвания показват, че катехиновите съединения в зеления чай могат да намалят риска от деменция.

6. Може да намали лошия дъх

Streptococcus mutans е често срещана бактерия в устата. Той причинява образуване на плака и е водещ фактор за кариеси и кариес. Катехините в зеления чай могат да инхибират растежа на бактериите в устата, намалявайки риска от лош дъх.

7. Може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

Диабет тип 2 включва повишени нива на кръвната захар, което може да бъде причинено от инсулинова резистентност или невъзможност за производство на инсулин. Проучванията показват, че зеленият чай може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на кръвната захар. Едно проучване, направено сред японци установи, че тези, които пият най-много зелен чай, имат приблизително 42% по-нисък риск от диабет тип 2.

8. Може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания, инфаркт, аритмия, инсулт, са водещите причини за смърт в световен мащаб. Проучванията показват, че зеленият чай може да подобри някои от основните рискови фактори за тези заболявания, което включва подобряване на нивата на общия холестерол и LDL (лошия) холестерол.

Доказано е, че хората, които пият зелен чай, имат до 31% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдово заболяване.

9. Може да ви помогне да отслабнете

Като се има предвид, че зеленият чай може да засили скоростта на метаболизма в краткосрочен план, означава, че редовната му консумация може да помогне за намаляване на телесните мазнини , особено в областта на корема.

Според 12-седмично контролирано проучване, включващо 240 души със затлъстяване, е установено, че хората, консумиращи зелен чай са имали значително намаление на процента телесни мазнини, телесно тегло, обиколка на талията и коремните мазнини в сравнение с тези в контролната група.

10. Може да ви помогне да живеете по-дълго

В проучване сред 40 530 възрастни японци е установено, че тези, които пият най-много зелен чай - 5 или повече чаши на ден са по – здрави и защитени от редица заболявания като сърдечни заболявания, инсулт и други.

Сега, след като знаете всички безценни ефекти от зеления чай, може би искате да го включите в ежедневието си. Истината е, че не всеки може да пие по 5-6 чаши от напитката, което е средното количество, за да се възползвате от предимствата му. Ето защо VIVASAN създаде един уникален продукт - Зелен чай с мента- суперконцентриран продукт под формата на таблетки.

Това, което отличава този чай от останалите на пазара е, че е получен като екстракт от листата по специален метод на извличане (т.нар. квинтесенция). За най – добър ефект таблетката се смуче. Така активното вещество на лекарството бързо прониква в кръвообращението, като упражнява своя ефект.

Ефективността на една таблетка е равна на няколко чаши зелен чай.

 Зеленият чай от мента на VIVASAN е ефективно оръжие в борбата със свободните радикали, като основна роля в това играе комплексът от антиоксиданти – селен, витамини Е и С, която е в състояние напълно да неутрализира различни видове свободни радикали и да предотврати преждевременното стареене, възпаления и рак.

Защо да изберете фитопрепарата Зелен чай с мента:

▪ има мощно антиоксидантно действие (потиска действието на свободните радикали, които провокират необратими разрушителни процеси в клетките на кожата, черния дроб, белите дробове и др.);

▪ предотвратява възпалителни и онкологични процеси;

▪ предотвратява преждевременното стареене;

▪ подпомага работата на черния дроб, ендокринната система, укрепва имунната система, повишава устойчивостта на организма към настинки;

▪ стимулира мускулната активност и функцията на половите жлези (селенът е особено важен за мъжете, тъй като в комбинация с цинк стимулира синтеза на мъжки полови хормони и е необходим за поддържане на нормална полова функция);

▪ насърчава отстраняването на тежки метали (необходими на пушачите и жителите на големите градове);

▪ естествен източник на витамини А, С, Е, както и на селен, мед и цинк;

▪ много полезен за бременни жени (осигурява на тялото им така необходимите микроелементи през този период – мед и цинк, нормализиращи се по време на бременност), ефективен при токсикоза на бременността;

▪ укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението;

▪ повишава защитните сили и имунитета на организма;

▪ намалява нивото на вредните липиди;

 

Готови за здравословна чаша зелен чай? Или просто вземете таблетка!

Оставете коментар