Лечебните свойства на конския кестен - от разширени вени до болка в ставите

 Лечебните свойства на конския кестен - от разширени вени до болка в ставите
от април 25, 2022 0 Коментар

Лечебните свойства на конския кестен - от разширени вени до болка в ставите

Него не може да изпечете на огън или да сварите, но може да се възползвате от качествата му под формата на хранителна добавка. Не е случайно, че от години конският кестен се използва от стотици години за лечение на редица състояния.

Традиционно конският кестен се приема от хора, които търсят естествен начин да облекчат болки в ставите, пикочния мехур и храносмилателни проблеми, треска и крампи на краката. Сред ценните ползи от него обаче е способността му да се бори с хронична венозна недостатъчност (разширени вени), хемороиди и подуване след операция.

Други съвременни, но неизпитани употреби на конски кестен включват увеличена простата, менструална болка и екзема.

Какво представляват конските кестени?

На първо място, конските кестени изобщо не са свързани с ядливите кестените. Те са съвсем различно семейство дървета и храсти, известни като Hippocastanaceae. Въпреки че съществуват 15 признати вида, европейският конски кестен ( Aesculus hippocastanum) е най-често този, който се използва в натуралните хранителни добавки.

Конските кестени всъщност са леко отровни за повечето животни, с изключение на елените и дивата свиня, които могат да разграждат иначе токсичните съединения, които съдържат. Именно заради наличието на гликозиди и сапонини, открити в конските кестени, те не са подходящи за консумация от човека. Въпреки това, нетоксичните части на това дърво и растение са това, което използваме като хранителна добавка и това, което е тествано в редица проучванията.

Но нека да видим няколко забележителни ползи от приемът на конския кестен под формата на хранителна добавка.

1. Може да помогне за лечение на хронична венозна недостатъчност

Хроничната венозна недостатъчност е известна още като посттромботичен синдром или флебит. Това състояние се характеризира с нефункциониращи клапи във вените (обикновено в краката и понякога ръцете), което води до събиране на кръв в крайниците и повишаване на вътрешното налягане във вените.

Това е доста често срещано състояние и засяга по-често жени, особено след бременност, както и при хора на средна възраст и възрастни хора. Разширените вени и кръвните съсиреци ( дълбока венозна тромбоза ) са рискови фактори за развитие на хроничната венозна недостатъчност.

Конвенционалното медицинско лечение на хронична венозна недостатъчност обикновено се състои от лечение с компресия, което много пациенти не харесват поради дискомфорта.

Редица изследвания обаче показват ефективността на конския кестен върху този проблем, а заключенията са, че екстрактът от конски кестен е ефективен и безопасен за краткосрочно лечение на хроничната венозна недостатъчност.

Уникалните свойства на конския кестен се дължат на съдържанието на флавоноид ликозид ескулин и еспонин сапонин, които намаляват пропускливостта на капилярите, стимулират антитромботичната активност на кръвния серум, увеличават производството на антитромбин, увеличават венозното кръвоснабдяване.

Ето защо VIVASAN създаде КОНСКИ КЕСТЕН за Разширени Вени - билков препарат на основата на листа от див кестен и червено грозде, обогатен с витамини от група В и витамин С, които подобряват венозното кръвообращение и предотвратяват тромбоза. Добавката е под формата на капсули с най-високо качество – сертифицирани по GMP (Добра производствена практика).
Биологично активна хранителна добавка подобрява венозното кръвообращение и предотвратява тромбоза. Като източник на флавоноиди, проантоцианидини, есцин и витамини от група В, тя се препоръчва се като средство за поддържане на функционалното състояние на кръвоносната система.


Добавката е чудесна за предотвратяване на хиперагрегация на тромбоцитите и образуването на опасни кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Подходяща е за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, както и за поддържане на здрава кръвоносна система.

Друг много ефективен начин за справяне с разширените вени е да включите конския кестен под формата на крем.

Крем за вени на VIVASAN е регенериращ крем с екстракти от листа на червено грозде и див кестен бързо ще облекчи умората и тежестта. Освежава, стимулира и тонизира, предотвратява появата на съдови "звезди" по краката. Маслото от сладък бадем едновременно овлажнява и подхранва кожата. За да поддържате лекотата на походката и красотата на краката си, препоръчваме едновременно да приемате витаминни капсули „Конски кестен и гроздови листа“.


Кремът за вени с гроздови листа има както венотонизиращи, така и венопротективни свойства, т.е. възстановява еластичността на вените, намалява пропускливостта на съдовата стена, намалява крехкостта на капилярите, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, отоци и венозна шарка по кожата. Облекчава болката, дразненето, възпалението, подуването и умората на краката, подобрява кръвообращението, помага в борбата с капилярната ретина и разширените вени.

2. Конският кестен може да причини клетъчна смърт при някои видове рак

Когато изследването на рака се провежда върху определено вещество, учените наблюдават  ефекта на това вещество върху специфични видове ракови клетки в лаборатория. Ако веществото има значително влияние при причиняването на смъртта на тези ракови клетки, бъдещи изследвания показват дали това е потенциално лечение на рак.

В лабораторни условия екстрактът от конски кестен показва противоракови ефекти върху клетки, свързани с левкемия, рак на шийката на матката и рак на гърдата. Най-драстичните от тях бяха клетките Jurkat, използвани за тестване на вид рак, известен като остра Т-клетъчна левкемия, при който лабораторните тестове установиха смъртност на клетките от близо 94 процента, сочи публикация на PubMed.

3. Конският кестен съдържа мощни антиоксиданти

Екстрактът от див кестен съдържа някои невероятни антиоксиданти, които могат да помогнат на тялото ви да се бори с увреждането на свободните радикали и по-ефективно да се бори с болестите. Проучванията са открили както кверцетин , така и кемпферол гликозиди в конския кестен, два антиоксиданта, възхвалявани за техните способности за борба с болестите.

Проучване върху животни също така установи, че конският кестен може да помогне за предпазване на загубата на глутатион от организма, друг антиоксидант, след увреждане на черния дроб.

 4. Конският кестен може да засили ефектите на пребиотиците

Много от нас знаят, че добрите пробиотични храни могат да помогнат за храносмилането и здравето на червата, но знаехте ли, че като съчетаете тези с пребиотици , ще спечелите още повече ползи за храносмилането? Пребиотиците са вид несмилаеми фибри, които се ферментират от чревната микрофлора в дебелото черво.

През 2011 г. е проведено проучване, чиято цел е да се установи ефикасността на използването на екстракт от див кестен и масло от ленено семе за подобряване на ефекта на пробиотиците. И двете естествени вещества направиха пребиотиците по-ефективни. Учените, провеждащи изследването, посочват, че пребиотиците са полезни агенти за предотвратяване и лечение на рак на дебелото черво.

 

5. Конски кестен за заздравяването на рани

Друго предимство на конския кестен, което е характеристика на предварителните изследвания, е способността му да подпомага заздравяването на раните. Въпреки че все още не са провеждани проучвания при хора, лабораторно проучване установява, че екстрактът от конски кестен може да помогне за индуциране на контракции във фибробластите - клетки, които са неразделна част от процеса на заздравяване на рани. Когато тези фибробласти се свиват, те потенциално предизвикват по-бързо зарастване на рани.

6. Конски кестен за подпомагане плодовитостта при мъжете

Добавките от конски кестен съдържат съставка, наречена есцин. Смята се, че есцинът безопасно увеличава броя и качеството на спермата при мъже с безплодие, свързано с варикоцеле, според проучване от 2010 г.

Как да използвате добавките с от конски кестен

Най-безопасният начин за прием на конският кестен е под формата на добавка или крем за мазане. Като добавка, конският кестен обикновено се препоръчва по 1 таблетка на ден за възрастни (над 12 г.) по време на хранене с малко количество вода.

Възможни странични ефекти и предпазни мерки

Добавката не е подходяща за бременни или кърмещи майки, при нарушения на кървенето (може да причини бавно съсирване), диабет (може да понижи кръвната захар), чернодробни и бъбречни заболявания.

Оставете коментар