Безопасно лято – фоточувствителните етерични масла

Безопасно лято – фоточувствителните етерични масла
от април 27, 2022 0 Коментар

Безопасно лято – фоточувствителните етерични масла

Когато навън стане топло и слънцето все по – силно напича, нямаме търпение да прекарваме повече време навън. Но ако използвате етерични масла локално – под формата на крем, лосион, като парфюм или мехлем за облекчаване на болка, например, трябва да сте особено внимателни. Причината е, че някои от любимите ви масла може да се окажат фоточувствителни.

Какво означава това?

Някои етерични масла съдържат фурокумарини - естествено срещащи се органични химични съединения, произведени от специфични растения. Тези химични съединения са защитен механизъм, който растението използва, за да отблъсне малки животни или буболечки в природата. Фуранокумарини - значително повишават UV чувствителността, а техни съединения има в цитрусовите масла.

Признаци на фототоксична реакция на етерично масло

Фототоксичните реакции могат да възникнат до 18 часа след локално приложение на маслото върху кожата и след това излагане на UV светлина. Също така имайте предвид, че рискът от фототоксичност се увеличава, ако поставите няколко масла с фотосенсибилизиращи свойства в смес.

Какво може да усетите?

  • Слънчево изгаряне и мехури (най-честата реакция)
  • Може да се появи сериозно зачервяване на кожата.
  • Изразени промени в пигментацията – те могат да бъдат постоянни или да отзвучат бавно с течение на времето.

„Някои лекарства, като тетрациклин, повишават фоточувствителността на кожата, като по този начин увеличават вредното въздействие на фотосенсибилизиращите етерични масла при необходимите условия.“ , се казва в  проучване на Националната асоциация за холистична ароматерапия.

Използване на фоточувствителни етерични масла

И така, какво трябва да направите, когато използвате фоточувствително масло локално? Просто! Избягвайте слънцето, солариума или каквато и да е UV светлина в продължение на 12 – 18 часа след като нанесете маслото върху откритата кожа. И ако се чудите как да използвате всички онези страхотни рецепти за грижа за кожата, в които има масла като лимон или грейпфрут, не се притеснявайте! Просто ги прилагайте вечер, преди да си легнете.

В книгата Безопасност на етеричните масла от Робърт Тисеранд и Родни Йънг дават следната информация относно използването на фоточувствителни масла:

По принцип няма фототоксичен риск, ако маслата се използват в продукт, който или не се прилага върху тялото, или се отмива от кожата, като шампоан, душ гел или сапун. Етеричните масла обаче могат да се задържат към кожата, ако се използват в сауна или при вдишване на пара. Няма риск, ако кожата, където са приложени маслата, е покрита по такъв начин, че да се предотврати достигането на UV лъчи.“


Когато говорим за етерични масла, най – вече цитрусовите масла – е много важно да избирате такива от доказан производител, защото повечето се добиват от корите на плода, а те абсорбират химикалите при пръскане на културата.

Повечето етерични масла се получават чрез парна дестилация. Но топлината на този процес разгражда киселините в цитрусовите плодове и намалява съдържанието на цитрали в прясното масло. В резултат на това цитрусовите масла, които се дестилират с пара, често имат остър, остър, горчиво-сладък аромат.

"Студено пресованите" масла, от друга страна, се отделят от кората на плода (която всъщност не е студена, а на стайна температура) чрез смилане или настъргване и след това пресоване без топлина. Това е далеч по-малко ефективен метод, но резултатът е лек, фин, свеж аромат, напомнящ прясната кора.

Тъй като парната дестилация значително променя профилите на химичните съставки на маслата, студено пресованите цитрусови масла се предпочитат от ароматерапевтите, които разчитат на тях за редица ефекти.

Според експерти всяко студено пресовано цитрусово масло е фототоксично, докато парно дестилираните цитрусови масла, от друга страна, не носят този риск.

Ето кои са ФОТОЧУВСТВИТЕЛНИТЕ етерични масла и трябва да се използват с повишено внимание :

Бергамот (студено пресован)
Портокал (студено пресован)
Касия
Кедрово дърво
Канела
Градински чай/ Салвия
Кимион
Копър
Джинджифил
Грейпфрут (студено пресован)
Лимон (студено пресован)
Лайм (студено пресован)
Мандарина
Нероли
Пачули

Тези масла НЕ са фоточувствителни:

Бергамот (парно дестилиран)
Портокал (парно дестилиран)
Лимон (парно дестилиран)
Лайм (парно дестилирана)
Петитгрейн
Мандарина (парно дестилиран)

Както забелязвахте едни и същи масла се появяват и в двата списъка. Когато купувате етерично масло четете внимателно!

МЕТОДЪТ НА ИЗВЛИЧАНЕ Е ВАЖЕН ПРИ ИЗБОРА НА МАСЛА, КОИТО НЕ СА ФОТОЧУВСТВИТЕЛНИ.

Например, студено пресованото масло от лимон е фоточувствително, докато с парна дестилация не е.

 Желаем ви забавно и безопасно лято. И бъдете внимателни, когато посягате към вашите любими масла!

Оставете коментар