Официално: Невенът е тайната съставка, от която кожата ви се нуждае

Официално: Невенът е тайната съставка, от която кожата ви се нуждае
от април 30, 2022 0 Коментар

Официално: Невенът е тайната съставка, от която кожата ви се нуждае

Вероятно обичате цветята, засадени във вашата градина, или букетът, набран на поляната, кошницата подарена по специален повод. Вероятно харесвате  и полските цветя, сплетени на венец в косите. Но знаете ли, че някои цветя могат да бъдат също толкова прекрасни и за кожата? Тези красиви растения имат много полезни свойства, които могат да успокоят, хидратират, стегнат или да я предпазят. Нашият фаворит обаче е невенът, известен още и като календула.

И така, как това ярко оранжево цвете прави кожата ви здрава, блестяща и ярка?

Официално наречен calendula officinalis, невенът е член на семейството на маргаритки и се използва като лечебно растение от векове, а благодарение на противовъзпалителните си свойства е ефективен и при локално приложение върху кожата. Получава името си от латинската дума kalendae, което означава новолуние или първия ден от всеки месец. Това е така, защото се смята, че яркожълтото и оранжево многогодишно растение цъфти само на първото число на месеца. Екстрактът от невен, който идва от листата, венчелистчетата и семената на цветето, традиционно се използва в аюрведичната и китайската медицина, но намира приложение и в западната медицина за вътрешно лечение на язви, предотвратяване на мускулни спазми, намаляване на температурата и др.

В грижата за кожата невенът се използва за лечение на всичко - от възпаление до сухота - и е невероятно за чувствителна кожа. Нека да разгледаме многобройните му предимства.

1. Действа противовъзпалително.

Възпалението може да причини толкова много кожни проблеми - обриви, розацея, екзема, чувствителност, дори разграждане на колаген. Всички тези възпалителни кожни състояния могат да се възползват от успокояващите свойства на невен. Противовъзпалителните му качества се дължат на мощната доза флавоноиди, сапонини и тритерпеноиди. Те дават на невена способността да предотвратява освобождаването на хистамини от тялото, което може да причини зачервяване, болка, алергии и възпаление. А когато става въпрос за лечение на пъпки, нежният невен няма да изсуши кожата ви и може безопасно да го включите наред с други съставки за борба с акнето.

2. Има овлажняващо действие.  

Вероятно сте чували за ползите за здравето от диета, богата на есенциални мастни киселини. Е, същите тези есенциални мастни киселини, като линоловата киселина в маслото или екстракта от невен подхранват кожата ви. Те дават на клетките на кожата ви способността да абсорбират хранителни вещества и да задържат водата по-дълго – чудесно за тези с постоянно суха кожа. С други думи - продуктите с невен са в основата на по-гладка, по-еластична и по-подхранена кожа.

3. Може да предпази кожата ви от външни агресори.

Същите флавоноиди, които дават на невена способността да успокояват кожата , го правят и първокласен протектор. Флавоноидите функционират като мощен антиоксидант, който помага за защита на кожата ви от увреждане на свободните радикали. Антиоксидантите ги неутрализират, преди да успеят да причинят увреждане, което води до преждевременно стареене (като фини линии и бръчки), хиперпигментация и сивкав вид.

 

4. Заздравява рани.

В продължение на стотици години невенът е бил основна съставка за заздравяване на рани. Според проучване невенът значително намалява времето за заздравяване на белези от цезарово сечение. Жените, които са нанасяли мехлем от невен, съобщават, че техните разрези са по-малко подути и зачервени от тези, които са разчитали на стандартно болнично лечение. Лечебните свойства идват от способността на невена да увеличава притока на кръв и кислород към кожата. Това означава повече подхранване, което помага на кожата ви да изглежда най-добре.

5. Снабдява с колаген и еластин.

В краткосрочен план подхранващите предимства на невена помагат да си осигурите по-стегната и еластична кожа. В дългосрочен план, както противовъзпалителните, така и антиоксидантните свойства помагат да се защити снабдяването на кожата с колаген и еластин.

6. Има лек слънцезащитен фактор

Кремът от невен има и лек слънцезащитен фактор, но при по – жарко слънце не забравяйте да нанесете по – висок фактор. Ако сте пропуснали да нанесете, може да успокоите кожата с лосион или крем на базата на невена.

И така, как използвате невен?

Можете да получите всички ползи от невен по-горе, като използвате етерично масло или тинктура от невен. Най-добрият начин да се възползвате от всички предимства на това цвете обаче е с лосион или крем на базата на невена.

Възползвайки се от всички предимства на това прекрасно цвете, VIVASAN се довери на швейцарската компания SWIFISS  за разработката на специална серия крем, лосион, шампоан и део - крем, в чиято основа е невенът.

Във формулата на продуктите опитни дрогеристи използват внимателно подбрани венчелистчета от невен, които се берат ръчно и се оставят да изсъхнат на въздух, за да се запазят уникалните свойства на растението. След като изсъхнат, листенцата се смесват в нашите формулировки цели или се накисват и натрошават, за да освободят максимално количество успокояващи кожата съединения на невена.

За да поддържате кожата си нежна и мека, препоръчваме да нанасяте ежедневно Лосион от Календула (Невен) и Авокадо. Освен екстракта от златен невен, това мляко с копринена текстура съдържа и висококачествено масло от авокадо. Уникалният състав от ценни съставки на нежна за тялото емулсия осигуряват интензивна хидратация, подхранване, успокояват, омекотяват и изглаждат кожата. Попива се лесно и напълно, без да оставя мазен блясък. Кожата ви ще стане гладка, мека и кадифена.

Един изключителен продукт е и Крем Календула. Той е ефективно средство за лечение на кожни заболявания, натъртвания и наранявания, изгаряния и измръзване. Ускорява оздравителния процес, намалява мускулната болка.

Активните вещества на невена, прониквайки през кожата, успокояват, облекчават възпалението, предотвратява дразнене, насърчава заздравяването на повърхностни кожни лезии.

Слънчогледовото и бадемово масло в комбинация с пчелен восък са оптималната основа за крема, чиято богата формула перфектно подхранва и регенерира, а витамин Е и алантоинът предпазват кожата от преждевременно стареене и вредни външни влияния. И не само това - Кремът от невен ефективно се справя със синини, насърчава резорбцията на хематоми и дори облекчава менструалните болки. По време на бременност е чудесен за предотвратяване появата на стрии.  Той е незаменим при лечение на разширени вени, тъй като укрепва кръвоносните съдове и облекчава болката, подобрява капилярното кръвообращение.

Серия Невен включва и Шампоан Календула - изключителен продукт за суха коса. Той почиства старателно, благодарение на меки почистващи съставки, предпазва косата от изсушаване. Екстрактът от невен в комбинация с високомолекулна хиалуронова киселина придава на косата блясък и здрав вид.

Шампоанът има стягащ и успокояващ ефект, засилва бариерната функция на кожата. Това е най-подходящия шампоан за суха коса и стресиран скалп. Продуктът е с висока бионаличност, заради висококачествени суровини, влизащи в състава му и гарантира добра поносимост.

Надали има жена, която не иска да се радва на нежна и хидратирана кожа на лицето. Точно тук идва ролята на Крем за лице Календула. Обогатен с масло от ший, масло от сладък бадем, витамин С, В3 и хиалуронова киселина, той подхранва и хидратира кожата, като същевременно намалява зачервяванията. Особено подходящ за чувствителна и проблемна кожа. Витамин Е и сквален също помагат за предпазване на чувствителната кожа от признаците на преждевременно стареене.

Ако имате чувствителна кожа или сте склонни към дразнене, препоръчваме също да включите Део крем Календула. Този мек дезодориращ крем против изпотяване с екстракт от невен и бадемово масло гарантира надеждна антибактериална грижа, дългосрочна защита (до 24 часа) от миризми, чистота и свежест без вреда за тялото. Специалната формула на крема му придава антиперспирантни свойства, което спира процеса на изпотяване и растежа на бактериите.


Особено подходящ за хора с чувствителна кожа, тъй като не предизвиква парене и зачервяване на кожата поради липсата на етилов алкохол. Попива бързо и не оставя следи по дрехите.

Оставете коментар