ХВОЙНА (Juniperus communis)

ХВОЙНА (Juniperus communis)
от декември 07, 2020 0 Коментар

ХВОЙНА (Juniperus communis)

Хвойната се отнася към реликтовите растения, известни още от библейски времена. При някои народи се е считала за символ на вечен живот, вярвали, че може да се бори със смъртта. В гръцката митология Язон и Медея приспиват с аромата на хвойна змея, пазещ в Колхида златното руно.

Древните египтяни са изгаряли хвойна и вдишвали парите и за физическо и духовно очистване.

Индианците в Северна Америка са я използвали за зарастване на рани и заболявания на кожата, костите, ставите, те настанявали болните в хвойнови гори, където въздухът бил наситен с летливи вещества. Авицена е препоръчвал хвойна като диуретично средство. 

Във френските болници са горели хвойна по време на епидемии от варицела. Прилагали са я навсякъде за борба с чумата и други заразни болести. В Средновековието били открити разнообразните свойства на хвойната, които с успех се използват и до днес.

В Русия първото печатно съобщение за свойствата на хвойната се е появило през 1772 г. в списанието “Икономически магазин”. По-късно хвойната била официално включена в Държавната фармакопея. В Русия през древността се е считало, че хвойната може да предпазва от ухапване от змии. Затова носели на шията си малки торбички с хвойнови семена. Клоните на хвойната били освещавани на Цветница в църквите и ги слагали на иконите. Считало се, че това е защита не само от зли духове, но и от мълнии и пожари.По времето на Димитър Донски било прието да се отива в банята не само с брезови , но и с хвойнови метлички, в които вплитали сухи стръкчета коприва. ”За здрав дух”, стопанките изгребвали топлата пепел от печките с метлички от хвойна, като така прочиствали и “зловредните мухи” и комарите. В Крим, за да запазят вещите от молци, слагали в сандъците с кожени и вълнени дрехи парчета ароматна хвойнова дървесина.

В края на миналия век хвойновото масло, получено от клоните и плодовете, се прилагало за стерилизация на “кетгут” – хирургичните конци, с които зашиват раните при операции.           

В народната медицина това растение играе много особена роля. Плодовете на хвойната се прилагат като средство за възбуждане на апетита, отвари се пият при проблеми на черния дроб, пикочния мехур, бъбречно-каменна болест, възпаления на маточните тръби, ревматизъм. Сурови плодове се консумират при язва на стомаха. Отвара от плодове и клонки се пие при липса на менструация. Много от тези рецепти идват от препоръките на Себастиан Кнайп. От плодовете се приготвя и хвойнов спирт за вътрешна и за външна употреба.

В съвременната научна медицина плодовете на хвойната се употребяват при отоци, като диуретично средство, при заболявания на бъбреците, пикочния мехур и пикочопроводите като дезинфекциращо, противомикробно и противовъзпалително средство, във вид на настойка в комбинация с антибиотици и други лекарства.

В Полша и България плодовете на хвойната се използват като диуретично средство, при хронични възпаления на бъбреците и пикочния мехур., при болести на черния дроб, дерматити, ревматизъм.     

Във Франция се счита, че всички части на хвойната са полезни за здравето. Отдавна се използва като добро диуретично средство. 

 В Германия, освен горните заболявания, плодовете се използват и при заболявания на стомаха, черния дроб, кожни болести (краста, лишеи, обриви).

В качеството на полезна за здравето суровина се използват зрелите плодове, които се събират през есента (септември – октомври). Плодовете съдържат 0.5-2% етерично масло, в състава на което влизат моно- и бициклични монотерпени и сесквитерпени (пинен, кадинен, камфен, терпинен, борнеол и др.). Освен това, в плодовете са открити захар (до 40%), смоли ( до 10%), мазнини, пектинови вещества (пектозани), органични киселини (яблъчна, мравчена, оцетна), багрилно вещество – юниперин, витамин С, восък. От плодовете на хвойната е отделен подофилотоксин, притежаващ противотуморна активност.

Според мнението на учените, това е едно от най-перспективните вещества за създаване на противоракови препарати. Етеричното масло от хвойна се използва за разтривки при ревматизъм, парализи, подагра, невралгии, полиартрит, при трихомоноза. Хвойната отдавна се използва в козметологията на много страни по света. С нейна помощ  се помагало при плешивост, укрепвали са косата.

Крем Хвойна

Често ни безпокоят неприятни болки в гърба, ставите и мускулите, болки от разтегнати сухожилия, травми, възпаления на сухожилията и ставите. За такива случаи фирма ВИВАСАН препоръчва крем ХВОЙНА – бързодействащо обезболяващо противовъзпалително средство на растителна основа.

Активните компоненти на крема са етерични масла от хвойна, планински бор, евкалипт, соево масло, метилникотинат. течен парафин. 

Етеричното масло от хвойна заедно с производния на витамин В3 метилникотинат разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и ускорява обмяната на веществата. Поради тези ефекти кремът бързо намалява болката и създава чувство на топлина.

Оригиналният състав на крема осигурява бързото му проникване и високата концентрация в центъра на болката и възпалението. Кремът действа дезинфекциращо на дихателната система, ефикасен е за профилактика на простудни заболявания.

Благодарение на наличието на етерични масла от хвойнови дървета - бор, евкалипт, кипарис помага при кашлица, остър и хроничен бронхит, бронхит при пушачи. Действа очистващо на целия организъм, укрепва имунитета, премахва нервно напрежение и умора.

Соевото масло (соев глицин) –е богато на незаменими мастни киселини, възстановява епидермалната бариера и способността на кожата да задържа влагата, а благодарение на наличието на токофероли и фитостерини има изразено регенериращо действие.

Течният парафин е омекотяващо и овлажняващо средство, повишава еластичността и тургура на кожата. Отстранява неприятното усещане за стегната и суха кожа и я защитава от вредното влияние на околната среда и средствата на битовата химия. Съвместно с цетеариловия спирт свързва водата, запазва влагата в кожата.

Занимаващите се със спорт имат нужда от крема за премахване на болките при възможни травми и разтягане на връзките. Може да се ползва и като крем за крака, тъй като има  противогъбично действие, стимулира кръвообращението и отстранява синдрома “студени крака”.

       Показания (за профилактика):

. заболявания на ставите: ревматизъм, остеохондроза, подагра,артрози-  кремът се нанася на засегнатите стави и се разтрива с леки масажиращи движения;

. невралгии, миозити – използва се по време  и след масаж;

. при спортни травми – за обезболяване веднага се намазва мястото на травмата;

. хроничен бронхит, бронхит при пушачи – разтриват се гърба и гърдите;

. чести простудни заболявания на фона на понижен имунитет – ако няма противопоказания, разтриват се гърба и гърдите;

. “студени крака”, неприятна миризма, гъбички – прилага се 1-2 пъти дневно;

. хипертония – при повишено артериално налягане се втрива на шийната област (“масажна яка”) и прасците.

Начин на употреба: кремът се нанася тънко на съответното място 1-2 пъти дневно и леко се втрива с кръговидни движения. При нанасяне е възможно зачервяване и леко парене, защото кремът стимулира процесите на микроциркулация. Бързо попива, не оставя мазни петна, може да се използва по всяко време на денонощието.

Не се препоръчва употребата на крема при бременност, химиотерапия на онкологични заболявания, индивидуална непоносимост към хвойна. При бъбречни заболявания в стадии на обостряне не се препоръчва нанасянето на крема в областта на кръста.

Състав: етерично масло от хвойна, минерално масло (течен парафин), цетеарилов спирт, етерично масло от планински бор, каприлин/каприк триглицерид, соев глицин, цетеарет-20, парфюм, етерични масла  от евкалипт и кипарис, ТЕА карбомер, метил никотинат, натриев лаурил сулфат, имидазолидинил урея. Не съдържа парабени!

Автор на статията: доц. д-р Анна Драганова

Оставете коментар