Как ДНК-фокусираната грижа за кожата може да подобри здравето на кожата

Как ДНК-фокусираната грижа за кожата може да подобри здравето на кожата
от май 16, 2022 0 Коментар

Как ДНК-фокусираната грижа за кожата може да подобри здравето на кожата

Грижата за кожата никога не е билa точна наука, но изследванията помагат на експертите да разработват все по-иновативни и по-прецизни продукти. Много от най-новите разработки са свързани с дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК)- молекулите, съдържащи генетични кодове, които казват на живите същества – и по-конкретно, на техните клетки – как да произвеждат протеините, от които се нуждаят, за да растат.

Тъй като кожните клетки произвеждат толкова много от тях (включително кератин, колаген и еластин), има смисъл ДНК да играе огромна роля в здравето на кожата. Затова в последните години спа-центровете изследват продукти и услуги, които вземат предвид ДНК и генетиката на клиентите.

Някои от по-новите термини, които се използват в тази област, включват епигенетика, ензими за възстановяване на ДНК и часовникови гени. Какво общо имат всички те със здравето на кожата?

Разбиране на епигенетиката

Въпреки че ДНК е като карта, което означава, че никога не се променя, има друга информация, наречен епигеном – множество химикали и протеини, които казват на ДНК да включва или изключва определени гени. Чрез продължаващи изследвания учените са открили, че епигенетичните маркери не са свързани само с процеса на стареене, но и че някои фактори на околната среда – от излагане на слънце до диета, могат да въздействат върху тях, за да повлияят на генната експресия (процесът, при който унаследяваме информация от един ген). С други думи, хората могат да имат повече контрол върху здравето си – включително здравето на кожата – отколкото осъзнават.

Нашите гени не пишат цялата история. Вашето ДНК не се променя, но това, което се променя, е как се изразява във времетo. Въпросът е какво се случва на клетъчно ниво – какво е здравето на вашите клетки на определен етап от живота ви и как можем да използваме епигенетиката, за да променим генната експресия по смислен начин?

По същество един от ключовете към борбата със стареенето се крие в това да знаете кои гени да включите и кои да изключите. Промяна на някои навици (например ограничаване на излагането на ултравиолетови лъчи или следване на здравословна диета) очевидно може да окаже голямо влияние, но има и редица активни вещества, които могат също да повлияят на кожата на клетъчно ниво. Те включват гени, които защитават и насърчават младостта на кожните клетки и изключват тези, които могат да увредят или унищожат тези клетки (което води до нежелани кожни проблеми като хиперпигментация и чувствителност).

Контрол на щетите

Увреждането на ДНК може да възникне по много причини, включително нормалното стареене, както и фактори на околната среда, като излагане на UV радиация, екрани на мобилни телефони и компютри, токсични замърсители. Обикновено клетките могат ензимно да обърнат или поправят това увреждане, но когато не успеят, това може да доведе до различни процеси на стареене и заболявания, включително рак. Антиоксидантите са сред най-широко използваните съставки за защита на кожата поради способността им да предпазват клетките от агресори от околната среда. Ензимите за възстановяване на ДНК обаче скоро могат да заемат централно място. Тялото вече произвежда тези ензими естествено, но производството намалява след около 30-годишна възраст. Въпреки това проучванията на Националния институт по здравеопазване (NIH) показват, че локално прилаганите ензими за възстановяване на ДНК помагат за обръщане на увреждането на кожата, причинено от излагане на UV лъчи и външни агресори.

Вдъхновен от изследванията и залагайки на последните иновации, VIVASAN се довери на швейцарската компания „COSVAL S.p.A “ з7 а разработване на специална формула – крем за лице 24 DNA, която съдържа компоненти от растителна ДНК от пшеничен зародиш.

Още от първото нанасяне освежаващият и овлажняващ крем значително подобрява състоянието на кожата, изглажда бръчките и я прави несравнимо мека. Подпомага укрепването на дермалния слой, насища с основни хранителни вещества, повишава тонуса, предпазва от загуба на влага и външни агресивни влияния, прави кожата жива, еластична, матирана. Създаден на базата на съвременни научни разработки, кремът дава на кожата ви нова жизнена енергия. Комбинацията от ползите от активните съставки на червените водорасли и Centella asiatica с растителни масла от макадамия и вечерна иглика осигурява изключително ефективна грижа за всеки тип кожа. Интензивното излагане на витамини А и Е и екстракт от пшеничен зародиш придава на кожата еластичност и значително стяга контура на лицето, предотвратявайки промените, свързани с възрастта. Попива се лесно, не оставя мазен блясък, съдържа UV филтри.


24-часов ДНК крем отговаря на всички съвременни изисквания за козметика, предназначена да предотвратява стареенето на кожата. Предназначен е за интензивна грижа за кожата на лицето, шията, изглаждане на бръчки за всички типове кожа. Ефектът му продължава 24 часа.

Кремът съдържа биоактивни компоненти като екстракт от карагенан (ирландски мъх), фитозоми от азиатска центела (готу кола), екстракт от пшеничен зародиш, масло от макадамия, масло от вечерна иглика, витамин Е (токоферил ацетат), витамин А (ретинит, палматат), както и като ултравиолетови филтри и овлажняващи компоненти.

Биоактивният ефект на крема DNA 24 се препоръчва за изглаждане на бръчки, предотвратяване на преждевременното стареене, нейната защита от въздействието на неблагоприятните фактори на околната среда. Подходящ за всички типове кожа, особено се препоръчва за суха кожа.

Редовната употреба на крем DNA 24 също има положителен ефект върху структурата на кожата и съединителната тъкан, оптимизира образуването на колаген, възстановява функцията на хиалуроновата киселина и стимулира процеса на нормална пролиферация на кожните клетки. А това от своя страна предотвратява преждевременното стареене на кожата и бръчките.

 

В днешно време все повече потребители търсят натурални козметични продукти, оценявайки силата и предимствата на растителните екстракти. Когато науката, разработването на иновативни формули и познанието за най-добрите и подходящи растителни екстракти се комбинират, резултатът е продукт, който отговаря на най-високите изисквания в грижа и вечна младост за кожата.

Оставете коментар