7 -те най-добри етерични масла срещу тревожност

7 -те най-добри етерични масла срещу тревожност
от май 16, 2022 0 Коментар

7 -те най-добри етерични масла срещу тревожност

Времето, в което живеем, стресът, работата, негативните новини….Това са само малка част от причините все повече хора да изпиват тревожност и постоянно нервно напрежение. Това е трудна битка, с която всеки се справя по различен начин.

Обикновено при пристъпи на тревожност или чести моменти на униние и депресия, много хора посягат към успокоителни и антидепресанти. Те обаче, колкото и да потискат симптомите, не са решение на проблема и често носят своите дълготрайни последици. Затова, когато говорим за тревожност, едно от най – добрите средства за справяне е да потърсите естествено решение, каквото са етеричните масла.

Силата на етеричните масла е, че те са натурални, извлечени от цветя, листа, кора или корени на растения. Уверете, че използвате чисти етерични масла, което означава да не са разредени с химикали или добавки, да бъдат от доказан производител. Само така ще сте сигурни, че те ще могат да осигурят така необходимото облекчение и изцеление за различни заболявания, включително и тревожност. 

В свое проучване по темата, американският холистик др. Джош Акс цитира изследване на  Американския колеж по здравни науки. В него на 58 пациенти в хоспис са правени ръчни масажи веднъж дневно в продължение на една седмица със смес от етерични масла в 1,5% разреждане с масло от сладък бадем. Сместа от етерични масла се състои от тези етерични масла в равни съотношения от бергамот, тамян и лавандула.

Всички пациенти, които са получили ароматерапевтичния ръчен масаж, съобщават за по-малко болка и депресия. Заключението е, че ароматерапевтичният масаж е по-ефективен за управление на болката и депресията, отколкото масажа самостоятелно.

 

Нека видим кои са най-добрите етерични масла при тревожност:

1. Лавандула ( Lavandula angustifolia )

Най-разпространеното етерично масло – лавандула, има толкова много приложения, включително успокояващ, релаксиращ ефект. Смята се, че то помага за възстановяване на нервната система и помага при вътрешен мир, сън, безпокойство, раздразнителност, пристъпи на паника, нервно напрежение и нервен стомах.

Има проведени редица клинични проучвания, включващи вдишване на етерично масло от лавандула, които показват намаляване на стреса и тревожността.

За да подпомогнете релаксацията, можете просто да добавите масло от лавандула към дифузер, във ваната или бутилка със спрей, пълна с вода. Етеричното масло се съчетава добре с масло от индрише, иланг иланг и лайка. Можете също да използвате лавандула локално върху китките, слепоочията и задната част на врата.

2. Роза

Едно от предимствата на етеричното масло от роза е, че е много успокояващо и може би второто по популярност след лавандулата за облекчаване на тревожност и депресия, помага при пристъпи на паника, скръб и шок.

 

В проучване сред жени, които са бременни за първи път, една група жени е имала 10-минутна инхалация и вана за крака с масло от роза, друга група само 10 минутна вана за крака с топла вода. Резултатите показват, че „ароматерапията и банята за крака намаляват тревожността в напрежението“.

3. Ветивер

Маслото от ветивер има успокояваща, заземяваща и балансираща енергия, често използвана при травми. То помага за самоосъзнаване, дава спокойствие и стабилизира психическото състояние. Тоник на нервната система, маслото от ветивер намалява нервността и свръхчувствителността, а също така е полезно при панически атаки и шок.

4. Иланг иланг

Това популярно етерично масло може да лекува тревожност и депресия заради своя успокояващ и повдигащ ефек. Иланг иланг помага за бодрост, смелост, оптимизъм и успокоява страха. Може да помогне при нервното сърцебиене и е умерено силно успокоително средство при безсъние.

Проучване от 2006 г., проведено от Geochang Provincial College в Корея, установи, че използването на масло от иланг иланг, заедно с масла от бергамот и лавандула, веднъж дневно в продължение на четири седмици намалява „психологическите реакции на стрес и серумните нива на кортизол, както и кръвното налягане на клиенти с хипертония."

Бъдете внимателни, когато използвате иланг-иланг, тъй като може да предизвика чувствителност или дразнене на кожата; избягвайте употребата при ниско кръвно налягане. Комбинира се добре с масло от жасмин и масло от лавандула.

5. Бергамот

Маслото от бергамот действа успокояващо и често се използва за лечение на депресия, като осигурява енергия; може да помогне при безсъние, да предизвика релаксация и да намали възбудата.

Доказано е, че комбинацията на етерично етерично масло от бергамот и лавандула помага при лечението на депресия или тревожност. В сравнение с плацебо, сместа е естествен начин за намаляване на кръвното налягане и пулса, а участниците в групата се оценяват като „по-спокойни“ спрямо тези от контролната група.

Бергамотът като цяло е безопасен, но е фотосенсибилизиращ, което означава, че може да увеличи риска от слънчево изгаряне и обрив. Най-добре е да избягвате употребата в рамките на 12 часа след излагане на слънце.

6. Лайка ( Chamaemelum nobile )

Нежният и успокояващ аромат на лайка благоприятства вътрешната хармония и намалява раздразнителността, прекомерното напрежение, тревожността и безпокойството. Различни проучвания са доказали, че това етерично масло може да успокои симптомите на тревожност.

Маслото от лайка обикновено е безопасно, може да се използва дори при малки деца.

7. Тамян ( Boswellia carteri или boswella sacra )

Тамянът е чудесен за лечение на депресия и тревожност, защото дава успокояваща енергия, както и духовно просветление. В ароматерапията помага за задълбочаване на медитацията и успокояване на ума, което може да облекчи проблеми като хроничен стрес.

Смесен с масла от бергамот и лавандула в съотношение 1:1 в ароматен ръчен масаж, е установено , че тамянът има положителен ефект върху болката и депресията.

Как да използвате етерични масла при депресия

Етеричните масла могат да се използват по два начина – чрез вдишване или локално нанасяне.

Ароматерапия

Ароматерапията при състояние на тревожност е много популярна, защото обонянието ни предизвиква мощни емоционални реакции. Ние обработваме толкова много информация чрез обонянието си.

Когато се вдишва аромата на етерично масло, молекулите навлизат в носните кухини и стимулират задействане на умствена реакция в лимбичната система на мозъка. Тези стимуланти регулират стреса и успокояват сърдечния ритъм, дишането и намаляват кръвното налягане.

Силата на ароматите може да изпитате чрез дифузиране, в ароматна вана, с инхалации или ако накапете масло или комбинация от масла на аромабижу.

Локално приложение

Много хора предпочитат локално приложение на етерични масла – чрез масаж, най – вече. Важно е да прилагате маслото разредено с базово масло, например масло от сладък бадем, жожоба, зехтин, авокадо или кокосово масло. Можете да нанесете сместа директно върху засегната област, върху долната част на краката, на тила, като компреси, във вана.

Предпазни мерки

Никога не поглъщайте етерични масла и не нанасяйте неразредени върху кожата без подходящо обучение или медицински надзор. Важно е да разберете как най-добре да ги използвате.

Винаги се консултирайте със специалист и тествайте зоната, като действате с повишено внимание, тъй като те могат да реагират различно на различни индивиди, особено деца и бременни жени.

За да намалите тревожността и да насърчите релаксацията, използването на успокояващи етерични масла е лесно и напълно естествено.

 

 

Оставете коментар